تأسيس: 14 مرداد 1392     |    در نخستين کنگرهء سکولار های ايران     |      همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه 

 خانه   |   آرشيو کلی مقالات   |   فهرست نويسندگان  |   آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت    |    جستجو  |    گنجينهء سکولاريسم نو

11 دی ماه 1394 ـ 1 ماه ژانويه 2016

جهان در سالی که گذشت به روایت «گوگل ترندز»

- در سايت زوم ايت

سال 2015، همچون سال‌های قبل، با رویدادهای تلخ و شیرین فراوانی همراه بود. زمین، در اين سال نیز شاهد خشونت‌ های فراوانی بود. در گوشه‌ای از آن آتش جنگ برافروخته شده و خون بی‌گناهان ریخته می‌شد؛ اما همین جا، روی این کره و در گوشه‌ای دیگر، شاهد تلاش‌هایی فراوان برای نجات بازماندگان فجایع طبیعی بودیم. مرزهای علم باز هم گسترده‌تر شده و شاهد اختراعات و اکتشافاتی جدید بودیم. اما به نظر شما مهم‌ترین اخبار سال جاری چه بودند؟ گوگل ترندز به این سؤال پاسخ می‌دهد. گوگل ترندز، یکی از سرویس‌های ارائه شده توسط محبوب‌ترین موتور جستجوی جهان، گوگل است؛ سرویسی پرکاربرد که با آمار و ارقام سروکار دارد و با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده توسط این سرویس می‌توان کمی بیشتر با علایق، سلیقه و گرایش‌های ساکنان این کره آشنا شد. در واقع این سرویس به شما خبر می‌دهد که کدام اخبار بیش از بقیه مرکز توجه بوده و جستجوهای بیشتری پیرامون آنها در فضای مجازی صورت گرفته است. 

گوگل ترندز

گوگل ترندز پربازدیدترین اخبار سال جاری را دست‌چین کرده است؛ اخباری که در سطح جهانی با اقبال بیشتری مواجه شده و کاربران بسیاری را جذب خود کرده‌اند. متأسفانه این اخبار همه خوشایند و دلپذیر نیستند.

گوگل ترندز

در این مجال شاید بد نباشد ببینیم سال 2015 و رویدادهایش در قالب جستجوهای جهانی چه سمت و سویی داشته‌اند.

 

مراسم اسکار

مراسم اسکار سال 2015

در ماه فوریه سال 2015، بزرگ‌ترین رویداد پر زرق و برق هالیوود برگزار شد؛ مراسم اهدای جوایز اسکار که میلیون‌ها نفر را به دنبال خود کشیده و آماری قابل توجه را به خود اختصاص داد. دنیای مجازی نیز شاهد سیل گسترده‌ی خوانندگان مشتاقی بود که به دنبال شناختن برندگان خوش‌شانس این مراسم بودند.

نامزدهای اسکار ۲۰۱۵

ر 2015 پرفسور استیون هاوکینگ در فیلم "تئوری همه چیز" عنوان بهترین بازیگر مرد و جولین مور (Julianne Moore) نیز عنوان بهترین بازیگر زن را از آن خود کردند.

برندگان اسکار

اگرچه مرد پرنده، فاتح این دوره بود، اما آمار بیش‌ترین جستجو در میان نامزدهای این دوره، به فیلم تک تیرانداز آمریکایی با بازی بردلی کوپر اختصاص یافت. کشور ایرلند بیش‌ترین آمار جستجوی این مراسم را از آن خود کرده و به دنبال آن کشورهای دانمارک، نروژ و امارات متحده‌ی عربی، جایگاه‌های بعدی را تصاحب کردند.

 

خطای دید

رنگ عجیب یک لباس

و اما اختلاف نظر در مورد تشخیص رنگ واقعی یک لباس، یکی دیگر از موضوعات مورد توجه کاربران دنیای مجازی بود. قطعاً شما نیز در مورد ماجرای این لباس ، چیزهایی به خاطر دارید. همه چیز با یک عکس آغاز شد؛ قرار بود به زودی مراسم ازدواج زوج اسکاتلندی "کر و گریس جانستون" (Grace and Keir Johnston) برگزار شود. مادر عروس در پاسخ به سؤال دخترش در مورد لباسی که قصد پوشیدن آن را دارد، عکسی برای آنها ارسال می‌کند. این سوال ساده به یک پدیده‌ی جهانی تبدیل شد. پدیده‌ای که باعث شد گروهی به سلامت بینایی خود شک کنند. این لباس در نظر هر کس به یک رنگ بود؛ گروهی آن را سفید و طلایی می‌دیدند، گروهی آبی و قهوه‌ای و عده‌ای نیز آبی- مشکی.

رنگ عجیب یک لباس

سؤالی که در آن زمان بیش از بقیه در گوگل مطرح شد، این بود که رنگ واقعی این لباس چیست؟ شهر لندن جایگاه نخست جستجو در این مورد را به خود اختصاص داد. شهرهای نیویورک، لس انجلس، تورنتو و سیدنی در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند. این در حالی است که کشور جامائیکا بیش‌ترین آمار جستجوی این موضوع را از آن خود کرد. کشورهای ترینیداد و توباگو، ایرلند، انگلستان و استرالیا به ترتیب رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص دادند.

وداع با ستارگانی درخشان

وداع با شماری از شخصیتهای معروف در سال 2015

در ماه فوریه ، خاطرات زنده شده و کارهای ارزشمند دیگر بار یاد آوری شدند. وقت وداع فرا رسید وشماری از شخصیت‌های معروف از آسمان زمین کوچ کردند. "لئونارد نیموی" (Leonard Nimoy)، بازیگر، کارگردان و عکاس فقید آمریکایی که با مجموعه‌ی تلویزیونی"Star Trek" شناخته شد، "الیور سَکس" (Oliver Sacks)، عصب شناس و نویسنده‌ی بریتانیایی و "بث مایرسون" (Bess Myerson)، بازیگر و سیاستمدار آمریکایی از این جمله‌اند. یاد و خاطره‌شان گرامی باد.

افراد معروفی که در سال 2015 دار فانی را وداع گفتند

 

فاجعه‌ای در نپال

زلزله نپال

در ماه  آوریل  زلزله‌ی نپال، مهم‌ترین رویدادی بود که بیش‌ترین بازدید را به خود اختصاص داد. در روز ۲۵ آوریل، ساعت ۱۱.۵۶ دقیقه صبح به وقت نپال، زلزله‌ای به قدرت ۸.۱ ریشتر نپال را به لرزه در آورد. در جریان این فاجعه‌ی طبیعی هزاران منزل مسکونی ویران شده و در حدود ۹ هزار نفر، جان خود را از دست دادند. گفته می‌شود در جریان این زلزله، پایتخت این کشور کاتماندو در حدود ۱۰ سانتی‌متر جابجا شده است. این زلزله‌ همچنین هندوستان را نیز در حدود 30 سانتی‌متر به سمت شمال حرکت داد.ه

زلزله نپال

موج همدردی و احساسات عمومی خیلی زود پیرامون این فاجعه به راه افتاده و پرسش "چگونه می‌توانم به نپال کمک کنم؟" مهم‌ترین موضوع این برهه از زمان شد. زلزله‌ی نپال بعد از زلزله‌ی روی داده در ژاپن در سال ۲۰۱۱، دومین زلزله‌ای است که بازدید کنندگان فراوانی را به خود اختصاص داده است.ه

 

فساد مالی فیفا

فساد مالی فیفا

 ماجرای دریافت رشوه توسط فدراسیون جهانی فوتبال فیفا، دیگر موضوع مورد توجه کاربران دنیای مجازی درسال جاری بود. اخبار دریافت رشوه توسط مقامات بلند مرتبه‌ی این فدراسیون، خیلی زود در سطح جهانی منتشر شد. کشورهای کویت، بحرین و کنگو، به ترتیب بیشترین آمار جستجو در این رابطه را به خود اختصاص دادند. همچنین به نظر می‌رسد، سپ بلاتر(Sepp Blatter) رئیس فدراسیون فوتبال، شخصیت ورزشی مورد توجه ماه می سال 2015 بوده است.

فساد مالی فیفا

وضعیت اقتصادی چین

سقوط سی درصدی بازار سهام شانگهای

با توجه به آمارها، بحران اقتصادی چین و سقوط 30 درصدی بازار بورس شانگهای، خبر مورد توجه ماه ژوئن بوده است. به دنبال بحران اقتصادی یونان در همین ماه، بازار سهام چین نیز روزهایی ناخوشایند را تجربه کرد؛ اخباری بد به ویژه برای کسانی که قصد سرمایه گذاری در این کشور را داشتند. به همین دلیل این پرسش که" آیا سرمایه‌گذاری در چین امن است؟"، سوالی بود که بسیاری در گوگل به مطرح کردن آن پرداختند. شهر ملبورن استرالیا بیش از بقیه شهرهای جهان به اخبار اقتصادی چین توجه نشان داد. کوالالامپور، سیدنی و دهلی نو جایگاه‌های بعدی را از آن خود کردند.

 

شفاف‌سازی وضعیت هسته‌ای ایران

پرونده هسته ای ایران

 پرونده‌ی هسته‌ای ایران نیز در شمار اخبار پر بازدید گوگل قرار دارد. در بهار سال 2015، گروه 5+1 یعنی کشورهای آمریکا، انگلستان، روسیه، فرانسه، چین و آلمان با نمایندگان ایران در سوئیس پای میز مذاکره نشستند. در دوم آوریل، طرفین اعلام کردند که به راه حلی مسالمت آمیز برای رفع این مشکل رسیده‌اند. راه حلی که صلح آمیز بودن پرونده‌ی هسته‌ای ایران را اثبات نموده و راه را برای رفع تحریم‌های موجود هموار می‌کرد. بعد از اعلام این خبر، جهان نیز به آن واکنش نشان داده و جستجوهای گسترده‌ای در مورد برنامه‌ی اتمی ایران صورت گرفت. ایران بالاترین میزان جستجو در این زمینه را به خوداختصاص داد؛ به دنبال آن کشورهای افغانستان، سنت هلن و کامرون نیز آمار بالایی را کسب کردند.

جام جهانی فوتبال زنان

جام جهانی فوتبال زنان

 هفتمین جام جهانی فوتبال زنان جهان نیز، در صدر رخدادهای ورزشی مورد توجه جامعه‌ی جهانی قرار داشت. جایی که مهارت، توانایی و بازی درخشان بازیکنان، بازدید کنندگان را مجذوب خود کرد. بر طبق آمارها، میزان جستجو در مورد جام جهانی امسال زنان، نزدیک به دوبرابر جستجوهای مربوط به تورنمنت قبلی درسال 2011 بوده است.

جام جهانی فوتبال زنان

"هوپ سولو" (Hope Solo)، "الکس مورگان" (Alex Morgan) و "ابی وانبچ" (Abby Wambach) هر سه از کشور آمریکا، بازیکنانی هستند که بیش‌ترین نرخ جستجو در این زمینه را به خود اختصاص داده‌اند. تیم آمریکا نیز ظاهراً بیش از سایر تیم‌ها، مورد توجه کاربران دنیای مجازی قرار داشته است. این در حالی است که کامرون، کانادا، نیجریه، آلمان و کاستاریکا، به ترتیب بیشترین جستجو را در این زمینه به دست آورده‌اند.

جام جهانی فوتبال زنان

این جام همچنین در مقایسه با جستجوهای انجام شده پیرامون بازی فوتبال مردان بین دو تیم آمریکا و آلمان در سال جاری، آماری به مراتب بالاتر را به خود اختصاص داد. به علاوه تیم فوتبال زنان آمریکا در مقایسه با تیم فوتبال مردان این کشور، آمار بالاتری را به دست آورده است.

در یادبود یک نماد

شیری به نام سیسیل 

و اما سال 2015، دیگر بار به ما  قدرت شبکه‌های اجتماعی را  یادآوری کرد. نقشی که این بار معطوف دنیای جانوران و شکار غیر قانونی حیوانات شد. سیسیل (Cecil) شیر نر ساکن منطقه‌ای حفاظت شده در کشور زیمباوه، به عنوان سمبل این منطقه شناخته شده و بسیار مورد علاقه و توجه قرار داشت. در نخستین روز ماه جولای سال جاری، این شیر به شکلی بی‌رحمانه توسط یک شکارچی غیر قانونی کشته شد. امری که دیگر بار به لطف رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، معضل شکار وحشیانه و غیر قانونی حیوانات را به تیتری مهم تبدیل کرد.

‪‪Migrant Crisis‬‬

مردم در جستجوهای خود به دنبال شکار غیر قانونی و مرگ دلخراش سیسیل بودند. این اقدامات به ویژه شکارچی مزبور را دچار دردسر کرده و او را وادار به ارائه‌ی توضیحات و عذرخواهی رسمی کرد. کشور زیمباوه در صدر کشورهایی است که به این موضوع توجه بسیاری نشان دادند. کانادا، آمریکا و آفریقای جنوبی عناوین بعدی را به خود اختصاص دادند.

‪‪سیسیل

همچنین پرسش‌هایی پیرامون قانونی بودن شکار شیر، علتی که مردم به شکار شیر علاقه دارند و نیز آشنایی با زیستگاه شیرها از جمله سوالات مورد علاقه‌ی مردم در این زمینه بود.

 

درد مهاجران سوری

درد مهاجران سوری

 بحران مهاجران دیگر موضوع مورد علاقه‌ی جامعه مجازی بوده است. جنگ داخلی سوریه تبعاتی ناخوشایند به همراه داشت. تبعاتی که اگرچه در خط مقدم، زندگی مردم سوریه و تمامیت ارضی این کشور را هدف قرار داد، اما جامعه‌ی جهانی را نیز بی‌نصیب باقی نگذاشت. درگیری‌های داخلی سوریه تا اینجا باعث کشته شدن هزاران انسان بی‌گناه و بی‌خانمان شدن بسیاری دیگر شده است.

درد مهاجران سوری

شهرها یکی پس از دیگری از بین رفته و ساکنان آواره‌ شده‌ی آنها در جستجوی امنیت و استفاده از حداقل‌های زندگی، بار سفر بسته و به کشورهای مجاور فرار می‌کنند. اما موج مهاجرت از سوریه همچنان ادامه دارد. کشورهای همسایه نیز دیگر توان پذیرایی از تعداد بیشتر مهاجران را نداشته و رفته رفته دامنه‌ی این وضعیت به اروپا کشیده شد. در ماه آوریل سال ۲۰۱۵ پنج کشتی حامل مهاجران که عازم اروپا بودند، در دریای مدیترانه غرق شدند.ه

بحران مهاجران

در مقدونیه، پرتغال، لیتوانی، ایرلند و بریتانیا جستجوهای بیش‌تری نسبت به سایر کشورها را در این مورد انجام شده است. در دوم سپتامبر سال جاری، جسد کودک دو ساله سوری "آیلان کردی" (Aylan Kurdi) در سواحل  شهر "بُدروم" ترکیه کشف شد.

بحران مهاجران

تصویری دلخراش از معصومیتی خاموش و از دست رفته که جهان را با پیامدهای ناگوار بحران سوریه و وضعیت اسفبار پناهندگان این کشور مواجه کرده و آنها را وادار به تأمل نمود. این کودک معصوم اگر چه عمری کوتاه داشت، ولی در جهان مجازی بسیار مورد توجه قرار گرفته و طلایه‌دار فریاد توأم با درد و رنج دیگر کودکان سوری شد.

در حالی که کشورهایی همچون آلمان و یونان مرزهای خود را گشوده و پناهندگان سوری را پذیرفتند، کشورهای بریتانیا، آمریکا و دیگر کشورهای جهان، تنها شاهد افزایش آمار جستجو در این مورد بوده‌اند.

 فولکس واگن زیر آتش

رسوایی فولکس واگن

و اما دنیای خودروسازان مطرح و بنام جهان نیز امسال شاهد رویدادهایی مهم بود. آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا، شرکت معروف فولکس واگن را متهم به دستکاری میزان آلایندگی موتورهای ماشین‌های خود کرد. اخبار پیرامون این تقلب توجه کاربران اینترنت را به خود جلب کرد. پرسش‌هایی در مورد این شرکت و نحوه‌ی باز پس فرستاندن خودروهای این شرکت، از موضوعات مورد علاقه‌ی کاربران بود.

رسوایی فولکس واگن

البته امسال دو کمپانی خودرو ساز دیگر یعنی "هیوندا" و "تاکاتا" نیز به دلیل نقص‌های موجود در خودروهای خود، برای بازگرداندن ماشین‌های معیوب فراخوان دادند. البته هیچ کدام به اندازه‌ی فولکس واگن مورد توجه جهانی قرار نگرفت. آلمان، انگلستان و سوئیس آمار جستجوی بیش‌تری را در این زمینه به خود اختصاص دادند.

دوران طولانی سلطنت ملکه

دوران طولانی سلطنت ملکه انگلستان

ملکه‌ی انگلستان نیز در این سال رکوردی جدید را به نام خود ثبت کرده و در مرکز توجهات جهانی قرار گرفت. "الیزابت ویندسور" (Elizabeth Windsor) در ۲ ژوئن سال 1952 تاج گذاری کرده و بر تخت سلطنت نشست. در ۹ سپتامبر سال جاری، این بانوی سالخورده به عنوان عضوی از خانواده‌ی سلطنتی انگلستان شناخته شد که طولانی ترین مدت حکومت را به نام خود ثبت کرده است. این عنوان حتی در میان دیگر خانواده‌های سلطنتی جهان نیز برای ملکه تاریخ‌ساز شد.

دوران طولانی سلطنت ملکه انگلستان

به نظر می‌رسد امسال سال ملکه بود و آمار جستجوهای قابل توجهی را به خود اختصاص داد. سن، محل زندگی و وظایف او در نقش یک ملکه، از جمله پرسش‌های مورد توجه کابران دنیای مجازی بود.

خانواده سلطنتی انگلستان

همچنین کیت میدلتون به عنوان دوشس کمبریج و همسر پرنس ویلیام، دومین عضو خانواده‌ی سلطنتی انگلستان است که آمار جستجوی بالایی را به خود اختصاص داد. پس از او پرنس ویلیام، پرنس هری، پرنس چارلز و دوک ادینبرگ عناوین بعدی را کسب کردند.

وجود آب در مریخ

وجود آب در مریخ

 در اواخر ماه سپتامبر، دانشمندان ناسا متوجه وجود جریان آب بر سطح مریخ شدند. این کشف تازه از دو جنبه قابل توجه بود؛ یکی امکان وجود حیات در سیاره‌ی سرخ و دیگری بارور کردن نهال امید بشر برای امکان زندگی روی این سیاره. مریخ بعد از زمین دومین سیاره‌ی مورد علاقه کاربران اینترنت بوده و سوالاتی همچون فاصله‌ی آن از زمین، دمای آن و اطلاعات بیشتر در مورد کشفیات ناسا نیز پرسش‌هایی است که بیش از بقیه مورد توجه کاربران قرار گرفتند.

خون‌بارترین روز پاریس

حملات تروریستی پاریس

 حمله‌ی تروریستی پاریس در ماه نوامبر، در صدر اخبار جهان بوده و بیشترین آمار جستجوهای اینترنتی را معطوف خود نمود. روز جمعه 13 نوامبر یک تئاتر، رستوران، استادیوم و کافه در عروس شهرهای جهان پاریس، روزی خون‌بار را تجربه کردند. تروریست‌های مسلح وابسته به گروه داعش، در حمله‌هایی هماهنگی و برنامه‌ریزی شده به این مکان‌ها یورش برده و موجی از ترس، وحشت و حیرت را در میان ساکنان شهر پاریس به راه انداختند.

حملات تروریستی پاریس

لمس لحظاتی که تا پیش از این بسیاری از شهروندان پاریسی هیچ تصوری در مورد آن نداشتند. بیم و امید، نگرانی در مورد عزیزان و سوگ در مرگ کشته شدگان، تمام آن چیزی بود که در آن روز فراموش نشدنی بر فضای شهر حاکم بود.

حملات تروریستی پاریس

گفته می‌شود این حملات هماهنگ، مرگ‌بارترین رویدادی است که فرانسه از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون تجربه کرده است. به همین دلیل در آن روز، پاریس بیشترین آمار جستجو در طول تاریخ گوگل را به خود اختصاص داد. البته پیش‌تر نیز حمله‌ی تروریستی به دفتر روزنامه‌ی" چارلی ابدو"، از دیگر اخبار مورد توجه پیرامون کشور فرانسه بود.

حماسه‌ای متفاوت

جنگ ستارگان

 و اما این روزها اکران جدیدترین اپیزود از مجموعه فیلم‌های جنگ ستارگان، شور و هیجان فراوانی را در بین عاشقان این مجموعه به راه انداخته است. فیلمی که از زمان اکرانش در 18 دسامبر تا کنون، گیشه‌ها را مقتدرانه فتح کرده و بسیار مورد توجه قرار گرفته است. پس جای هیچ تعجبی نیست که فضای مجازی نیز در همراهی با این موج، شاهد جستجوهای فراوانی بوده و آمارهای جالبی را به ثبت رسانده است.

جنگ ستارگان

دارت ویدر محبوب‌ترین شخصیت موتورهای جستجو است؛ به دنبال او پرنسس لیا، چیوباکا (Chewbacca)، لوک اسکای واکر و  R2-D2 ، رتبه‌های بعدی را به دست آورده‌اند. نخستین تریلر رسمی این فیلم که در ماه اکتبر به نمایش درآمد، یکی از پر بازدیدترین تریلرهای فیلم در طول تاریخ لقب گرفت. ایالات متحده، کانادا، مجارستان، پورتوریکو و سنگاپور در صدر کشورهایی قرار دارند که شاهد بیش‌ترین آمار جستجو در مورد این فیلم بوده‌اند.

جنگ ستارگان

از میان سه فیلمی که در قالب تریلوژی جنگ ستارگان در سال 2004 به نمایش درآمدند، "بازگشت جدای" رتبه‌ی اول را به خود اختصاص داد. به دنبال آن" امپراتوری ضربه می‌زند" و "امید تازه" در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند. اما بیش‌ترین آمار جستجوهای گوگل پیرامون این مجموعه حماسی فضایی، به فیلم "انتقام سیث" در سال 2005 باز می‌گردد.

انتقام سیث

اما بد نیست در خاتمه نگاهی نیز به دیگر آمار و ارقام جالب توجه گوگل ترندز در سایر حوزه‌ها داشته باشیم.

 

در دنیای ماشین‌ها:

شورلت مالیبو

۱. شورلت مالیبو ( Chevrolet Malibu)

۲. شورلت سیلورادو ( Chevrolet Silverado)

۳. تویوتا تاکوما ( Toyota Tacoma)

در دنیای فیلم:

دنیای ژوراسیک

۱. دنیای ژوراسیک

۲. تک تیرانداز آمریکایی

۳. Straight Outta Compton

در دنیای ستارگان فوتبال:

کریستیانو رونالدو

۱. کریستیانو رونالدو

۲. لیونل مسی

۳.نیمار داسیلوا سانتوز

رخدادهای طبیعی:

طوفان عظیم پاتریشیا

۱. طوفان عظیم  پاتریشیا (Hurricane Patricia)

۲. تندباد کواکین (Hurricane Joaquin)

۳. طوفان گرمسیری اریکا (Tropical Storm Erika)

در دنیای سیاستمداران:

دونالد ترامپ

۱. دونالد ترامپ

۲. برنی سندرز (Bernie Sanders)

۳. کارلی فیورینا (Carly Fiorina)

 

تیم‌های مطرح فوتبال:

بارسلونا

۱. بارسلونا

۲. اورلاندو سیتی

۳. چلسی

 

http://www.zoomit.ir/articles/etc/27192-2015-google-search-trends

 

بازگشت به خانه