تأسيس: 14 مرداد 1392 | در نخستين کنگرهء سکولار های ايران | همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو کلی مقالات | فهرست نويسندگان | آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت | جستجو | گنجينهء سکولاريسم نو |
|
اسناد پاناما: هفت نکتهای که باید دانست
بخش مالی شبکه خبری سی.ان.ان
کنسرسیوم بینالمللی روزنامهنگاران تحقیقی روز یکشنبهء گذشته میلیونها برگ سند محرمانه را منتشر کرد که خیلی سریع به «اسناد پاناما» معروف شد. بخش مالی شبکه خبری سی.ان.ان در هفت نکته، اطلاعات مفیدی را درباره این افشاگری بزرگ و تاریخی بیان کرده است.
اسناد پاناما چیست؟
کنسرسیوم بین المللی روزنامهنگاران تحقیقی یا ائتلاف بین المللی رسانهها از شبکهای مخفی پرده برداشته که از جمله به روابط مالی پیچیده نزدیکان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و روابط پولی بین اعضای کمیته فیفا و همچنین افرادی که آمریکا در زمره مفسدین مالی دسته بندی کرده، پرداخته است.
چرا این افشاگری به اسناد پاناما معروف شده؟
این بیش از 11 میلیون سند افشا شده که تاریخ آنها به چهار دهه قبل بازمیگردد، متعلق است به شرکت حقوقی موساک فونسکا در کشور پاناما. کنسرسیوم روزنامهنگاران میگوید که این شرکت به تاسیس شرکتهای صوری مخفی و حسابهای خارجی برای مشتریان قدرتمند بینالمللی خود کمک کرده است. این گزارش همچنین میگوید بررسی سال 2915 بر عملکرد موساک فونسکا نشان میدهد این شرکت از هویت تنها 204 مورد از 14086 شرکت ثبت شده در کشور سیشل در اقیانوس هند مطلع بود.
آیا شاهدی از فعالیتهای غیرقانونی وجود دارد؟
اسناد پاناما الزاماً فعالیتهای غیرقانونی را نشان نمیدهند. اما شرکتهای صوری و حسابهای خارجی میتواند به عنوان پوششی برای مبدأ نقل و انتقالهای مالی و مالکیتی عمل کند. پروندهها افراد و شرکتهایی را در بر میگیرد که آمریکا به خاطر فعالیتهای مربوط به قاچاق مواد مخدر و تروریسم در فهرست سیاه قرار داده بود.
نام چه کسانی در اسناد موجود است؟
نام 12 رهبر فعلی یا سابق جهان در اسناد پاناما به میان آمده. همچنین 128 سیاستمدار و چهره شناخته شده با اسناد پاناما گره خوردهاند. غیر از نزدیکان رئیس جمهوری روسیه و فیفا، اسناد نخست وزیر ایسلند و همسرش را به فعالیتهای مالی مخفی و تاسیس شرکتهای صوری خارجی متهم میکند. این اسناد همچنین نشان میدهد که رئیس جمهوری آرژانتین هنگامی که شهردار بوینوس آیرس بود، بخشی از سرمایههایش را اعلام نکرده بود.
مظنونان چه میگویند؟
کرملین اتهامات وارده و افشاگریها را «دروغ»هایی با هدف آبروریزی پوتین در پیشاپیش انتخابات توصیف کرده و فدراسیون بین المللی فوتبال، فیفا، آن را «مضحک» خوانده است. اما بریتانیا، فرانسه، استرالیا، و مکزیک گفتهاند فرارهای مالیاتی احتمالی را مورد تحقیق قرار میدهند.
موساک فونسکا چه میگوید؟
این شرکت روز دوشنبه در بیانیهای گفت: «صنعت ما مورد فهم عموم نیست و متاسفانه این رشته گزارشها تنها سردرگمی را بیشتر میکند. حقیقت از این قرار است: با آنکه ما قربانی دستبرد به دادهها قرار گرفتهایم، هیچ چیز در این پرونده اسناد که به طور غیرقانونی کسب شده، حاکی از عملکرد غیرقانونی ما نیست و عملکرد ما در راستای اعتبار جهانی است که طی چهار دهه گذشته از طریق کار درست اینجا در پاناما کسب کردهایم. هیچ کس دوست ندارد هدف سرقت قرار بگیرد و ما نیز قصد داریم برای اطمینان از مجازات خاطیان هرآنچه لازم است انجام دهیم.»
این بیانیه همچنین میگوید قصد دارد به خدمات رسانی به مشتریانش ادامه دهد و از جوامع محلی که امکان کار با جهان را فراهم کردهاند، حمایت کند.
رامون فونسکا، شریک موسس این شرکت پیشتر به سی. ان. ان گفت، اطلاعات منتشر شده غلط و پر از بیدقتی است و طرفهایی که توسط گزارش تحقیقاتی جدید منتشر شده «مشتریهای موساک فونستا نبوده و نیستند.»
کنسرسیوم بینالمللی روزنامه نگاران تحقیقی اسناد را از کجا آورد؟
یک منبع ناشناس اسناد را به روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ داد و این روزنامه آنها را با کنسرسیوم بین المللی روزنامهنگاران تحقیقی در میان گذاشت. سازمانهای خبری و رسانهای دیگری که در کار تحقیق و گزارشگری از اسناد کار کردند، از جمله شامل بی. بی. سی، گاردین و مک کلاچی است.
برگرفته از صدای امريکا