تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ در نخستين کنگرهء سکولار های ايران -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو کلی مقالات | فهرست نويسندگان | آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت | جستجو | گنجينهء سکولاريسم نو |
|
تمایل شهروندان تهرانی به یک سبک نوین زندگی*
وحید یامینپور**
اصولگرایان در تهران شکست خوردند؛ به طور مطلق. ولی این شکست بیش از آنکه سیاسی باشد فرهنگی و تمدنی است. تهران شهری است با انبوهی از جمعیت متعلق به طبقه متوسط جدید شهری، پیچیده در سبک زندگی شبه مدرن با مطالبات شبه روشنفکرانه. چه بر مبنای مفهوم «طبقه و قشر» تحلیل کنیم و چه مبتنی بر مفهوم «سبک زندگی»، آنچه روشن است اینکه رای بخشی از مردم تهران عموماً قداست زدایی شده و عرفی و حامل ارزشهای غربگرایانه است.
به خصوص جوانان رای اولی و زنان به عنوان پیش قراولان تحول در ادراک هویتی و فرهنگی، ترجیح میدهند همواره اصلاح طلب باشند تا اصولگرا. اصلاح طلبی برای آنها نه یک گرایش سیاسی که مجموعهای از نشانهها و معانی فرهنگ نوگرایانه و مدرن است. شرکت در انتخابات برای این گروه از مردم نه یک کنش سیاسی که یک «فضا-رسانه» است؛ یک حرکت نمادین برای ادای پارهای از دلبستگیها و علاقهمندیهایشان وگرنه عموم کسانی که به لیست مشهور به امید رای دادهاند نه منتخبان خود را میشناسند و نه حتی تفاوت آنها را با رقبا میتوانند بیان کنند ولی این انتخاب برای آنها ابراز یک تمایز در سلیقهها و خواستها و نوعی تشفی خاطر به حساب میآید.
برخی ممکن است برای این رخداد زمینه و اسناد امنیتی پیدا کنند. مثلا به نقش شبکههای اجتماعی، تلگرام یا ماهوارهها بپردازند. ولی این مساله اصل ماجرا را تغییر نمیدهد. بر فرض اینکه پیامهای ساخته و پرداخته شدهای از خارج از کشور به داخل ارسال شده باشد، چرا گوش این جماعت شنوای این حرف هست ولی شنوای انبوهی از پیامهای رسمی درون نظام که از رسانهها منتشر میشود، نیست؟! من نتایج انتخابات در تهران را از جنس واکنش جوانان به فوت مرحوم پاشایی درک میکنم. آنها نیاز داشتهاند بواسطهٔ یک رای متفاوت، تفاوتهای خود را ابراز کنند و از اینکه «دیگری» منسجم به حساب میآیند، لذت ببرند. در عصری که هویتها زایل میشود، این پشت گرمی ناشی از با هم بودن و در عین حال متفاوت بودن، ایجاد هویت میکند. هرچند که این هویت هیجانی، زودگذر و قابل جهت دهی است.
بنابراین هشدار اصلی این است که اصولگرایان از یک رقیب سیاسی شکست نخوردهاند بلکه این کنش سیاسی تجلی یک سبک زندگی است. تفاوت معنادار رفتار سیاسی مردم قم با مردم تهران در این انتخابات به فهم این اتفاق کمک میکند.
_______________________
* عنوان اصلی مطلب چنن است: «اصولگرایان در تهران از چه چیز شکست خوردند؟»
** وحید یامینپور، از فعالان فرهنگی نزدیک به جبهه پایداری است
منبع: وبسایت رجانیوز