!با چتر نجات از بانکوک
يادداشت های اسکندر دلدم
توصیه های دوراندیشانهء رهبر معظم
در حقیقت کاری که امروز ترامپ می کند عمل به توصیه های رهبر معظم مسلمانان جهان است، کاری که روسای دولت های جمهوری اسلامی باید می کردند و نکردند!
https://www.facebook.com/Iskandar.deldam/videos/2050602081911914/
کم آوردن سنگ پای قزوین در برابر آشیخ حسن!
سیل ویرانگر مهیب و بی سابقه نیمی از مملکت را شسته و برده و میلیاردها دلار خسارت به بار آورده و در عین حال حدود یک سوم دریاچه خشک شده ارومیه را پر آب کرده است!
در حقیقت وقوع سیل در آذربایجان غربی حجم آب دریاچه را افزایش داده است اما آشیخ حسن روحانی که تمام کارنامه اش مملو از نمرات منفی و زیر صفر است بارش های سهمگین اخیر و جاری شدن سیل و افزایش حجم آب دریاچه ارومیه را جزو افتخارات دولت پنچر خود اعلام می کند!
الحق که روی سنگ پای قزوین را سفید کرده است!
با این استدلال بعید نیست بزودی طلوع خورشید و تابش آفتاب را هم از افتخارات دولت پنچر خودش اعلام کند!
https://www.facebook.com/Iskandar.deldam/videos/2049949185310537/
تلاش های مجدانه رئیس جمهور در نجات سیل زدگان!
در جریان سیل ویرانگر اخیر که بیست استان و شهر بزرگ و روستاهای زیادی را زیر آب برد و گفته می شود خسارات آن حتی بیشتر از خسارات مدیران چهاردهه اخیر به کشور بوده است (!) عده زیادی از افراد باشعور و عاقل و دلسوز و دانا بی توجهی دولت های بعد از انقلاب شکوهمند به لایروبی رودخانه ها و انهار و آبخیزداری و ساخت سیل بند، و تجاوز به حریم رودخانه ها و ساخت اتوبان در مسیل های طبیعی را از علل اصلی بروز سیل ویرانگر دانستند.
بعد از وقوع سیل هم هشتاد میلیون معاند و اوپوزیسیون داخلی هم در مرخصی خارج بودن مسئولان منقلی و سرکار حاضر نبودن استانداران و پستانداران و مسئولان محلی را باعث چند برابر شدن مشکلات ناشی از سیل قلمداد کردند و حتی رئیس جمهور محترم را (که برادرش به جرم مفاسد اقتصادی گیر قوه قضائیه است!) به خاطر اقامت در جزیره زیبا و خوش آب و هوای قشم و باز نگشتن به کاخ ریاست جمهوری و مدیریت نکردن بحران مورد سرزنش قرار دادند و بلانسبت او را با دونالد ترامپ مقایسه کرده و گفتند در این قبیل مواقع حتی رئیس جمهور آمریکا تعطیلات خود را نیمه کاره گذاشته و لازم مناطق بحرانی می شود!
این قبیل اظهار نظرها به علت بی اطلاعی مردم از عکس العمل به موقع آشیخ حسن در جریان بحران سیل است در حالی که رئیس جمهور محترم به شهادت پرینت مکالمات استراق سمع شده تلفنی در طول شب چند بار از خواب بلند شده و از شرایط استان هار سیل زده جویا گردیده و پرسیده است که آیا باران قطع شده و یا هنوز می آید!
گرایش اصلاح طلبان به دلالی محبت!
دلالی و واسطه گری بخاطر سودهای بادآورده و کلان بی زحمت در تمام شئون اقتصادی کشور ریشه دوانده و به تائید اقتصاددانان لطمات زیادی به تولید سالم و اقتصاد زده و عامل اصلی گرانی کالا در مملکت همین دلال بازی ها و دست به دست شدن کالا توسط دلالان است، بطوری که تا جنس به دست مصرف کننده اصلی برسد چندین بار و حتی ده ها بار دست به دست می شود!
مبارزه با دلال بازی و واسطه گری تاکنون جواب نداده و بلکه به سایر شئون هم تسری یافته است. در برابر هتل ها و مسافرخانه های بعضی شهرهای مذهبی دیده شده دلالان محبت برادران عراقی را به تست زدن اجناس ایرانی دعوت می کنند و در فضای مجازی هم کانال های جنس یابی و متعه و ازدواج ساعتی به وفور فعال هستند!
رئیس جمهور اسبق حاج سید ممد خاتمی هم که دیگر حنای اصلاحات بازیش رنگی ندارد و حتی جورج سوروس هم از او قطع امید کرده است دفتر و دستک لاکچری منشعب از بیت المال را که به بهانه فعالیت سیاسی و به اسم بنیاد باران تاسیس کرده بود به بنگاه شادمانی و محضر عقد و ازدواج و شرعی کردن روابط زن و مرد تبدیل کرده و صیغه عقد دائم و موقت می خواند و اخیرا از این راه امرار معاش می کند!
تصاویری را که ملاحظه می کنید مربوط به صیغه خوانی آسید ممد اصلاحاتچی برای مریان دختر مهدی رادپور مالک هولدینگ نفتی و میلیاردر مرتبط با دولت بی تدبیر و ناامید شیخ حسن روحانی است.
قبلا هر رئیس جمهوری برکنار می شد را داخل مجمع تش خیس مصلحت می انداختند ولی اخیرا با توجه به درآمد سرشار این قبیل دلالی ها مشغول خواندن صیغه می شوند و اینطور که شنیده شده پول خوبی هم می گیرند!
ارزش پول ملی افغانستان 2 هزار برابر ریال!
در حال حاضر یک افغانی (واحد پول ملی افغانستان) برابر با دو هزار ریال ایران است!
اعتبار و ارزش پول ملی افغانستان جنگ زده به خاطر درایت مدیران اقتصادی این کشور و با سواد بودن مدیران بانکی و اقتصادی افغانستان روز به روز افزایش یافته و در ردیف ارزهای معتبر جهان قرار گرفته است!
افزایش روز افزون واحد پولی افغانستان و بی ارزش شدن ریال در جمهوری اسلامی فارغ التحصیلان بیکار دانشگاهی ایران را به این فکر انداخته برای فعلگی به افغانستان پناهنده شوند!
رعايت حجاب به سبک چينی
توریست های چینی که به ایران آمده اند برای رعایت احترام به قوانین حجاب در فرودگاه تهران روسری سر کرده اند!
و يک مطلب جدی تر:
آيا ایرانیان مجبور به تغییر سبک زندگی خود می شوند؟
تحریم خرید نفت ایران از 12 اردیبهشت ماه کامل می شود. مطابق اعلامیهء دولت آمریکا معافیت 6 ماههء 8 کشوری که اجازهء خرید محدود نفت ایران را داشتند از دوم ماه مه با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران لغو میشود.
با کامل شدن تحریم نفتی ایران، صادرات نفت و فرآوردههای نفتی کشور به پایینتر از یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید. حدود یکسال پیش این رقم 2.6 میلیون بشکه در روز بود. بدین ترتیب در فاصلهء یک سال درآمد ارزی دولت ایران بیش از 65 درصد کاهش خواهد یافت. همچنین انتقال ارز بخشی از نفت و میعانات گازی نیز که ایران با استفاده از راهکارهای دور زدن تحریمها خواهد فروخت، دشوارتر از گذشته خواهد شد.
رخدادی که فارغ از آثار غیرقابل انکار بر اقتصاد کلان ایران، به دلیل ناگزیر کردن دولت به اتخاذ سیاستهای جبرانی، در سطح خُرد نیز قدرت خرید عمومی، سطح معیشت و سبک زندگی بخش اعظم ملت ستمدیده ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اما چگونه؟
کارشناسان راهکارهایی پیش روی دولت ناتوان حسن روحانی برای تامین کسری درآمد را در پنج گروه اصلاحات مالیاتی، تغییر نرخ ارز، تحدید بیشتر واردات، کاهش یارانه پرداختی به کالاها و خدمات دولتی و صرفهجویی و جابجایی ردیفهای بودجه عنوان کردهاند.
هدف از اصلاح مالیاتی کاهش فرارهای مالیاتی و افزایش پایههای مالیاتی برای افزایش درآمد دولت است. البته صاحبنظران امور مالی، کاهش فرارهای مالیاتی را با توجه به متوقف ماندن اجرای نظام جامع اطلاعات مالیاتی امری دشوار ارزیابی میکنند. شاید به همین دلیل است که دوباره طرح افزایش پایههای مالیاتی از جمله اخذ مالیات از خانههای خالی و صاحبان بیش از یک مسکن مطرح شده است. اقدامی که میتواند شوک قیمتی مسکن را تشدید کند. مطابق گزارش وزارت مسکن و شهرسازی ایران، متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در تهران طی سال 1397 حدود 95 درصد افزایش یافته و به بیش از 11 میلیون تومان رسیده است.
همچنین افزایش نرخ ارز مشمول واردات کالاهای اساسی از 4200 تومان فعلی به عنوان یکی دیگر از راهکارهای تأمین مالی دولت مطرح است. این در حالی است که مطابق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه در فروردین ماه سال 1398 به 51.4 درصد بالغ شده و در مقایسه با فروردین ماه سال 1397، متوسط قیمت اقلام خوراکی بیش از 85 درصد افزایش یافته است.
بدین ترتیب تورم نقطه به نقطه اقتصاد ایران به بالاترین حد طی 24 سال گذشته رسیده است.
از سوی دیگر دولت ایران موفق شد با اعمال ممنوعیت واردات بیش از 1400 کالا از تیرماه گذشته بیش از 10 میلیارد دلار از میزان واردات ایران بکاهد. کالاهایی همانند خودرو، لوازم خانگی، اسباب موسیقی، مواد غذایی دارای مشابه داخلی و غیرضروری، کفش و پوشاک از جمله گروههای عمده مشمول این ممنوعیت هستند.
در یازده ماهه سال 1397 در مقایسه با یازده ماه سال 1396 واردات کالا به ایران 10.5 میلیارد دلار کاهش یافت و به 38.3 میلیارد دلار رسید. این رقم همچنان 1.5 میلیارد دلار بیش از صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی است. لذا کمبود ارز همچنان موجب کاهش بیشتر واردات کالا به ایران خواهد شد.
در میان اقلام عمده وارداتی به غیر از کالاهای اساسی و واسطهای، ایران در 11 ماهه سال 1397 نزدیک به 2.5 میلیارد دلار قطعات خودروی سواری و 711 میلیون دلار دستگاه تلفن وارد کرده است. واردات فرآوردههای آرایشی لب بیش از چهار میلیون و 200 هزار دلار بوده است. در همین مدت نزدیک به یک میلیون دلار عروسک وارد ایران شده است.
در مجموع کارشناسان منتقد دولت معتقدند که همچنان سالانه نزدیک به 8 میلیارد دلار کالاهای غیرضروری وارد ایران میشود که باید در شرایط محدودیت ارزی کشور از ورود آنها ممانعت به عمل آید. به باور آنها واردات سالانه 30 میلیارد دلار شامل 14 میلیارد دلار کالای اساسی است و نزدیک به 16 میلیارد دلار هم شامل کالاهای سرمایهای و واسطهای ضروری برای گردش چرخ اقتصاد ایران کافی است.
بر این اساس پیشبینی میشود، با ممنوعیت ورود برخی کالاها و رشد قیمت مشابه آنها که به صورت قاچاق وارد کشور میشوند، بخش قابل توجهی از مردم ایران ناچار به تغییر سبک زندگی خود شوند.
توقف واردات قطعات خودروهای وارداتی، کمبود و گرانی پوشاک و لوازم آرایشی- بهداشتی وارداتی و نیز حتی دشواری یافتن اقلام خوراکی تولید شده در خارج از ایران، سبد مصرفی دهکهای پردرآمدتر را تغییر خواهد داد و در صورت اقدام دولت برای جبران کسری درآمد خود از طریق فروش گرانتر دلارهای نفتی در بازار آزاد، سبد مصرفی عادی دهکهای میانی و پایین درآمدی به دلیل رشد قیمتها روز به روز خالیتر خواهد شد. چرا که تطبیق تمامی کالاها با قیمت های متوسط جهانی با هر تضعیف نرخ برابری ریال در برابر دلار آمریکا همچنان ادامه خواهد داشت. هنوز اثر سقوط 170 درصدی ارزش برابری ریال طی سال 1397 بر قیمت تمامی کالاها و خدمات به طور کامل منتقل نشده و تعدیل قیمتها هنوز در بخش وسیعی از اقلام خوراکی و حتی مسکن ادامه دارد.
اگر دولت بخواهد برای گریز از دامن زدن به جهش بیشتر قیمتها دست به انتخاب بزند، ناچار خواهد بود که به صرفهجویی گسترده در مصرف بودجه جاری و یا جابجایی بخشی از بودجه عمرانی تن بدهد. اقدامی که در واقع انتخاب بین رشد قیمت ها و افزایش رکود اقتصادی و بیکاری خواهد بود؛ انتخابی که متاثر از اقتصاد سیاسی دولت و میزان پشتیبانی اجتماعی از رویکرد دولت خواهد بود.