تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ در نخستين کنگرهء سکولاردموکرات های ايران -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو کلی مقالات | فهرست نويسندگان | آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت | جستجو | گنجينهء سکولاريسم نو |
|
بوریس جانسون و ایران ــ زمانی برای عملگرایی؟
رولا خلف، در فايننشل تايمز
دور جدید تشدید تنشها در خلیج فارس پس از توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق به دست بریتانیا و توقیف نفتکش بریتانیایی به دست ایران آغاز شد. این تنشها همچون تنشهای میان ایران و آمریکا بازتاب زیادی در رسانههای بینالمللی داشته است. تحلیلگران در یادداشتهایی در روزنامهها و وبسایتهای خبری گوناگون به این موضوع پرداختهاند. در زیر نگاهی میاندازیم به نوشتهء «رولا خلف» در نشريهء «فاینشنال تایمز».
بوریس جانسون در ایران، در مقام وزیر خارجه (آذر ۱1396)
رولا خلف در فاینشنال تایمز از بیاعتمادی ایرانیها به بریتانیاییها مینویسد و آن را به سابقه اعمال نفوذ بریتانیا در مسائل داخلی قدرتها در ایران قرن 18 و 19 میلادی ربط میدهد. او مینویسد که جک استرا، وزیر امور خارجه سابق انگلیس، در کتاب جدید خود «کار انگلیسیها» از تجربهء شخصی خودش در رابطه با این بیاعتمادی نوشته است.
خلف معتقد است که تندروهای در قدرت در ایران بیشتر از سایر گروههای سیاسی نسبت به بریتانیا بیاعتماد هستند و دولت محافظهکار کنونی بریتانیا که اکنون بوریس جانسون نخستوزیر آن است، باید این را در نظر بگیرد.
در رابطه با نفتکش بریتانیایی که ایران توقیف کرده، نویسنده فاینشال تایمز مینویسد:
«دولت بریتانیا که در آن زمان سخت مشغول رقابت بر سر رهبری حزب محافظه کاربود ممکن است از سوی ایالات متحده تشویق شده باشد که نفتکش [ایرانی در جبلالطارق] را توقیف کند. اما این دولت در عین حال در راستای تحریمهای اتحادیه اروپا عمل کرده: کشتی ایرانی در آب های اروپا بوده است.»
اشاره خلف به توقیف نفتکش «گریس-1» در تنگه جبلالطارق است. دولت محلی جبلالطارق دوشنبه 8 ژوئیه (17 تیر) اعلام کرد که یک نفتکش متعلق به ایران که برای سوریه نفت خام میبرده توسط تفنگداران دریایی بریتانیا توقیف شده است.
چندین رسانه – از جمله بی بی سی و گاردین – این موضوع را مطرح کردهاند که دلیل اینکه دولت محلی جبلالطارق به دنبال توقیف نفتکش گریس-۱ بوده اطلاعاتی است که از منابع امنیتی آمریکایی دریافت کرده بود. خلف اما این نظریه را نه تایید و نه تکذیب میکند و مینویسد که چه توقیف گریس-۱ یک تصادف بوده و چه اتفاقی از قبل طراحی شده، اکنون بریتانیا خود را میانه بحرانی بازیافته که اختیار کمی برای مهار آن دارد.
به نظر رولا خلف اگر این بحران با توافق سیاسی فورا حلوفصل نشود، بوریس جانسون بهانهای خواهد داشت که سیاست بریتانیا را به سمت سختگری بیشتر علیه ایران بکشاند.
خطر برای ایران این است که «بریتانیا به آغوش آمریکا باز گردد،» خلف در ادامه میگوید:
«آقای جانسون غیرقابل پیشبینی است. او میتواند تصمیم بگیرد که یک پل مفید بین ایران و آمریکا باشد. اما به عنوان طرفدار خودخواندهء آقای ترامپ، او همچنین میتواند سیاست انگلیس را با ایالات متحده همتراز کند.»
نویسنده فایننشال تایمز به ایران توصیه میکند که رویکرد واقعبینانهای اتخاذ کند چرا که با ترامپ در کاخ سفید و جانسون در مقام نخستوزیر بریتانیا الان زمان آن نیست که بیاعتمادی تاریخی سد راه تصمیم درست شود.
او توضیح میدهد: «اولویت آقای جانسون این است که بریتانیا از اتحادیه اروپا جدا شود. او، برای کاهش تاثیر برگزیت،به پشتیبانی ایالات متحده نیاز دارد. حتی اگر او همچنان متعهد به سیاست اتحادیه اروپا در مورد ایران باشد، یک بحران طولانی مدت موجب تضعیف تعهد اروپا و بریتانیا به قرارداد هستهای با ایران خواهد شد.»
منبع: فاینننشال تایمز