خانه   |   آرشيو کلی مقالات   |   فهرست نويسندگان  |   آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت    |    جستجو  |    گنجينهء سکولاريسم نو

22 دی ماه 1393 ـ 12 ماه ژانويه 2014  

جنگ ارزش‌ها: بربریت علیه مدنیت

فرهنگ قاسمی

روشنفکران و هنرمندان و روزنامه‌ نگاران و اندیشمندان در طول تاریخ همواره طرفداری از آزادی اندیشه و بیان را نمایندگی کرده و در دفاع از آن جان و مال خود را فدا نموده اند. هنرمندان و روزنامه نگارانی که در پاریس به دست افرادی "جانور صفت" از پای درآمدند از سال‌ها پیش می‌دانستند که به دلیل دفاع از آزادی اندیشه و بیان جان شان در مخاطره است اما با عشقی که به آزادی و حق انتقاد نسبت اندیشه‌های افراطی داشتند در ادامهء راه خود گامی به عقب نگذاشتند و ترسی به خود راه ندادند و به مسئولیت وجدانی خود عمل نمودند. امروز نهضت جهانی آزادی اندیشه و بیان برای قدردانی از این وجدان‌های بیدار به طور یکپارچه بپاخاسته است و یک صدا به افراطی‌گری و کشتار دگراندیشان "نه" می‌گویند.

لازم به یادآوری است، و خوبست که این واقعیت تکرار شود: افرادی که روز چهارشنبه هفتم ژانویه به دلیل انتقاد به اسلام کشته‌ شدند از باارزش‌ترین روشنفکران و کاریکاتوریست‌های معاصر فرانسه به شمار می‌روند؛ مجله‌ای را که اداره می‌کردند در واقع مهمترین نشریهء انتقادی نسبت به قدرت‌ها و تمام افراد و نهادها و حکومت‌هایی بود که نسبت به ارزش‌های انسانی تجاوزمی‌کنند.*ه

در طول تاریخ بشریت مکتب‌ها و ادیان و اندیشه‌هائی که سایر اندیشه‌ها را نفی می‌کنند و خود را برترین می‌دانند، به نام خدا یا مردم یا سرزمین یا نژاد یا تمدن یا به نام ملغمه از این عبارات و مفاهیم، برای رسیدن به قدرت و حفظ آن، با شست و شوی مغزی افراد گمگشته، و با استفاده از ضعف و ترس انسان ‌های نامتعادل، در هر عصر به شکل و شیوه ای، روزی به نام مسیحیت، روزی به نام اسلام، روزی به نام کمونیسم، روزی به نام نژادی برتر و... عامل ترور و کشتار و شکنجه انسان‌ها و باعث جنایات بزرگی علیه بشریت شده‌اند.

در قرن اخیر، ما ایرانیان یکی از قربانیان برجستهء این رفتار افراط گرایانهء دینی بوده ایم. براستی که خمینی و جمهوری اسلامی در آنچه که در دهه‌ های اخیر در جهان به نام اسلام و علیه انسانیت روی می‌دهد تأثیر  و سهم فراوانی داشته‌اند. امروز داعش و سایر دستجات افراطی اسلامی چیزی غیر از زاییدهء کشتارهای خمینی و خطاهای اروپا و آمریکا نیستند. فرمان ابوبکر بغدادی که می‌گوید "از همهء ابزارها برای کشتن کافران استفاده کنید" در واقع ترجمان افکار خمینی در فرمان حکم قتل سلمان رشدی به نام اسلام است که مستقیماً آزاد اندیشیدن انسان‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد. آنچه را که خمینی در ارتباط با قتل سلمان رشدی بیان می‌کند فرمان اختناق و سکوت و بازگشت به افکار قرون وسطایی در برابر  آزادی انتقاد و دگراندیشی است.

من که هیچ گونه اعتقاد دینی و مکتبی ندارم معتقدم که در عصر ما طرفداران مکتب‌هایی دینی و مذهبی و سیاسی در رفتار و برداشت‌های خود به هیچ وجه یکسان نیستند و بطور واحد عمل نمی کنند. بطور مثال، تفسیر و خواستی که "الن بدیو" از کمونیسم ارائه می‌دهد با برداشت‌های استالین و لنین تفاوت ‌های بسیار زیادی دارد. در واقع در هر مکتب و مذهبی افراد متعادل و تندرو یافت می‌شوند. این روزها عده‌ای می‌گویند که این آدم کشان که به نام اسلام و الله جنایت می‌کنند مسلمان نیستند و اسلام چیز دیگری است. و عده‌ای دیگر ابراز می‌کنند که همهء اسلامی ها آدمکش و جنایت‌ کارند. اگر گفته می‌شود که اسلام عبارت از دوستی و عشق و احترام به حقوق انسانی و آزادی آنان است، بدون شک این قول را باید قبول کرد. زیرا اگر عده ای چنین تبیینی را ارائه می دهند باید بدین‌معنا باشد که بیان کنندگان آن در ذهن خود از اسلام چنین تصویری را ساخته اند و در رفتار و کردار خود و بدان عمل می‌کنند و خواهان آن می‌باشند و آنچه را که بیان می‌کنند می‌تواند به ذات خود برای آنان مشروع باشد و نمی‌توان به راحتی رد کرد و گفت که شما حق ساختن یک "مدینهء فاضله" را ندارید. به عبارت دیگر، نمی‌توان و نباید همه را در یک ظرف قرار داد.

اما آن کسی که به نام اسلام انسان می‌کشد و برده فروشی و برده ‌داری می‌کند نیز برداشت خود را از اسلام دارد؛ برداشتی که در مغایرت با برداشت فوق می‌باشد. آنچه که اهمیت دارد و امروز ما شاهد آن می‌باشیم این است که برداشت دوم از اسلام خود را با توسل به عملیات افراطی بر جامعه اعمال و اسلام زور و قدرت و حکومت را نمایندگی می‌کند و نظم جوامع انسانی را به هم می ریزد.

آن دسته از طرفداران دین اسلام که اسلام را انسانیت و عشق و مدنیت و آزادی و جدا از قدرت و حاکمیت می‌دانند امروز با قرار گرفتن در برابر اسلام کشتار و جنگ و جنایت و قدرت پرستی و برده‌ داری و خشونت بدون هیچ شک و تردیدی در وضعیت یک جنگ ارزشی قرار دارند و وظیفهء بزرگی را به دوش می‌کشند. به نظرم اینان باید بیش از هر کس دیگری در رد این خشونتگران تلاش داشته باشند.ه

در این میان، طرفداران آزادی و دموکراسی و حقوق انسانی نه تنها باید با اسلام افراطی به شدت و با قاطعیت مقابله کنند بلکه، در عین حال، بایستی کسانی را که از اسلام بیانی آزادی ‌خواهانه و دموکرات و انسان دوستانه دارند را طرد نکرده و تنها نگذارند. این مثال در مورد یهودیان، مسیحیان و بی‌دینان…  و همین‌ طور طرفداران مکاتب سیاسی مانند کمونیسم، سوسیالیسم و لیبرالیسم نیز صادق است. در واقع، در این «جنگ ارزش‌ها»، که بین مدنیت و انسان‌ دوستی از یک سو، و بربریت و واپسگرائی از سوی دیگر، در جریان است، هر کس باید از جایگاه خود به وظیفهء دفاع از حقوق انسانی و گسترش همسازی و تساهل در میان افراد و گروه ‌های جامعه عمل کند.

جمعه 19 دي 1393 - 9 ژانویه 2015

http://www.rangin-kaman.org/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=15462:2015-01-07-14-10-58&catid=81:2011-03-25-00-11-07&Itemid=83

برگرفته از سايت رنگين کمان

 

 

نظر خوانندگان

 

 

محل ارسال نظر در مورد اين مطلب:

توجه: اگر عنوان اين مقاله را در جدول زير وارد نکنيد، ما نخوهيم دانست که راجع به کدام مطلب اظهار نظر کرده ايد.

کافی است تيتر را کپی کرده و در محل مربوطه وارد کنيد.

 

 

 

 

بازگشت به خانه