تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ در نخستين کنگرهء سکولار های ايران -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو کلی مقالات | فهرست نويسندگان | آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت | جستجو | گنجينهء سکولاريسم نو |
«گامبی ِ شاه»؛ کتابی برای اندیشیدن
مزدک بامدادان
انقلاب اسلامی امسال سیونهمین سالروز پیروزی خود را به جشن خواهد نشست. در گذر این چهار دهه نزدیک به همهء دستاندرکاران این انقلاب، بویژه آنان که از این پیروزی بهرهای نبردند و دیر یا زود از گردونهء قدرت برون افکنده شدند، در چرائی این رخداد و چگونگی انجام آن سر در گریبان اندیشه بردهاند و، با فرانهادن پرسش های بیشمار، تلاش کردهاند به آنچه که خود آن را "حقیقت انقلاب" مینامند دست یابند. هواداران پایوَرز پادشاهی، ناسپاسی مردم ایران و بیماری سهمگین شاه را ریشه بنیادین این رویداد میدانند. مشروطه خواهان، که بخشی از هواداران خردوَرز پادشاهی را در خود گرد آوردهاند، با نگاه به کنفرانس گوآدلوپ سیاست جهانی را در کنار دیکتاتوری محمدرضاشاه و پیرامونیان او مینهند و انقلاب را برآیند این دو پدیده میبینند. گروهی از دستاندکاران و نقشآفرینان آن انقلاب، بویژه چپ مارکسیستی نیز میگویند چارهای جز انقلاب نبود و همچنان بر درستی مبارزه مسلحانه خود پایمیفشارند و برآنند که انقلابشان تا سرنگونی رژیم شاهنشاهی تُهی از کاستی بود و پس از پیروزی از سوی اسلامگرایان و دیگر نیروهای واپسمانده دزدیده شد. حتا بخشی از هواداران جمهوری اسلامی نیز برآنند که این انقلاب در آغاز پدیدهای فرخنده و خوششگون بود، که رفتهرفته "به انحراف کشیده شد".
تاریخنگارانی چون یرواند آبرامیان و عباس میلانی نیز از نگاهی دیگر به ریشهیابی این توفان سهمگین، که هستونیست ما ایرانیان را برباد داد، پرداختهاند و آن را از نگَرگاه آکادمیک کاویدهاند. همه این انگاشتها در یکسو، و پژوهشهای آکادمیک در سوی دیگر، به گمان من تنها و تنها بخشی از راستی این انقلاب را بما نشان میدهند و ما در پیوند با این رخداد سهمگین همچون بازیگران سروده مولانا پیل بزرگی را در تاریکی میکاویم و در پندار خویش هر یک پیکر آن را بر پایه آنچه که در دست خود گرفتهایم، بازمیسازیم.
انقلاب اسلامی چگونه آغاز شد؟ چرا و چگونه رژیمی که توانسته بود ایران را از ژرفنای تهیدستی و نادانی و تیرهروزی سالهای پایانی پادشاهی قاجار به جایگاهی درخور برساند، در درازای یکسال چون طوماری در هم پیچیده شد و فروریخت؟ چرا ارتشی که یکی از 10 ارتش برتر جهان بود، نتوانست بیاری فرمانده خود برخیزد؟ چرا و چگونه آیتالله کمابیش گمنامی، که همان اندک آوازه خود را هم در ستیز با حق رأی زنان و دیگردینان بدست آورده بود، در اندک زمانی به همه ایرانیان شناسانده شد، تا جایی که نقش چهرهاش را در ماه دیدند؟ چرا بیبیسی، که در آن روزگار بزرگترین بنگاه سخنپراکنی جهان بود، بلندگوی خود را دستودلبازانه به خمینی بخشید تا پیام خود را حتا در روستاهای دورافتاده نیز بگوش ایرانیان برساند؟ چرا سران جمهوری اسلامی اندک زمانی پس از به قدرت رسیدن درگیری با عراق را آغاز کردند[1]، تا یک سال و نیم پس از سرنگونی شاه، جنگ میان دو کشور آغاز شود؟ چرا سردمداران این رژیم این جنگ را به بهای نابودی سرمایههای دو کشور هشت سال بدرازا کشاندند؟
فهرست پرسشهای اینچنینی درباره انقلاب ایران و رخدادهای پس از آن بسیار درازتر از این اندک است. برای نمونه جایگاه بریتانیا و نقش بیبیسی خود نیازمند پژوهشی گسترده و ویژه است، بویژه که این رسانه امپریالیستی امروز نیز میزبان بخشی از سرشناسترین بازیگران انقلاب اسلامی است و ازعطاءالله مهاجرانی گرفته تا فرخ نگهدار، کسانی که دیروز در سرنگونی شاه دست داشتند و امروز دلبسته رژیم ولایت فقیهاند، میهمانان همیشگی آن هستند. گفتنی است که بیبیسی برای زنده نگاهداشتن آتش دودستگی میان ایرانیان همه ساله برنامههای پُر آبوتابی درباره سرنگونی دولت محمد مصدق و جنبش ملیشدن نفت میسازد، ولی درباره نقش رادیو بیبیسی در این سرنگونی و دشمنی آن با جنبش ملی، یا برنامهای نساخته است و یا چندان اندک و کمرنگ به این نقش پرداخته که من هرچه در بایگانی این رسانه و جهان هزارتوی اینترنت گَشتم، چیزی نیافتم.
سیروس جهانبخش در کتاب ارزشمند خود "گامبی شاه"[2] (نقش انقلاب اسلامی سال 1357 ایران در فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ساخت نظام نوین جهان) با نگاهی نوین و بسیار ریزبین و ژرفانگَر به ریشههای انقلاب ایران پرداخته و کوشیده است، بدور از دچار شدن به "تئوری توطئه" و "انگاشت دزدیده شدن انقلاب" و دیگر انگاشت های آزمون ناپذیر، سرنگونی شاه، جنگ ایران و عراق، نوسان های بهای نفت، جنگ سرد، سیاست پولی آمریکا و وابستگی آن به نفت، جایگاه نوین آمریکا پس از جنگ جهانی دوم و سرنوشت بلوک سوسیالیستی را بر پایهM دادهای آزمون پذیر فراوان، تکههای به همپیوسته نمایشی پیچیده ببیند که صحنه آن بسیار بزرگتر از خاورمیانه بوده است. انقلاب اسلامی در این نمایش تنها یک رخداد کناری است، که بکار زمینهسازی رویداد فرجامین نمایش که همانا فروپاشی بلوک سوسیالیستی باشد، میآید.
کتاب در 320 برگ و ده بخش نگاشته شده است، که 10 برگ پایانی آن ویژه کتابشناسی است. بیشتر برگهای کتاب پانویس دارند و نویسنده در سرتاسر کتاب بُنمایههای دادهها و گفتآوردهای خویش را به خوانندگان نیز شناسانده است، کاری که به کتاب درونمایهای آکادمیک و دانشپایه میدهد.
جهانبخش در بخش نخست که خود 5 زیربخش را دربرمیگیرد، به "موقعیت سیاسی-اقتصادی آمریکا از جنگ اول جهانی تا پایان جنگ ویتنام" میپردازد. از نکتههای ارجمند این بخش یکی سیاست "طرح پرزیدنت ویلسون برای کاهش قدرت استعماری انگلستان و فرانسه به هدف گسترش بازراهای جهانی در بین مستعمرات و همچنین تجارت آزاد در همه آبهای جهان در فوریه 1918"[3] است، دیگری پیمانی که از آن بنام "توافقنامه برتون وودز"[4] یاد میشود و بر پایه آن «از سال 1945 رسما دیگر پشتوانه دلار بر اساس میزان طلای همه کشورهای شرکتکننده در اجلاس تعیین گردید (44 کشور منجمله ایران)» و از آن دو پُرارجتر اینکه «آمریکا در سال 1973-1972 با عربستان سعودی توافقنامهای به امضاء رسانید که در آن دولت آمریکا خود را متعهد میکرد تا از خاندان آلسعود در مقابل هر خطری چه داخلی و چه خارجی حمایت میکرد. به شرطی که عربستان نفت خود را فقط در مقابل دریافت دلار آمریکا بفروشد و بدینگونه نفت پایهای استوار و باارزش برای تحکیم ارزش دلار شد»[5]
در بخش دوم و سوم جهانبخش "توسعه قدرت جهانی آمریکا" و نقش "مکتب سیاست واقعگرایانه"[6] را بازمیگوید. بخش چهارم نمودهای بیرونی این چرخش سیاست خارجی را با نمونههای آشکار در پیش روی خواننده مینهد. یکی از این نمونهها "جداکردن جمهوری خلق چین از دنیای کمونیسم" است. نام بخش پنجم "اتحاد جماهیر شوروی در تله آمریکا" است. در همین بخش برای نمونه میخوانیم «هدف آمریکا از افزایش بهای نفت (از طریق اعلام ایران در اجلاس اوپک) بازخرید ارزان دلارهای ذخیره شدهاش از کشورهای صنعتی دیگر بوده که به این هدف تا پایان سال 1976 رسیده بود»[7]. همچنین دادههای آماری بسیار پرارزشی درباره درآمدهای نفتی شوروی و وابستگی روزافزون اقتصاد آن کشور به این درآمدها و سرانجام ریشههای فروپاشی اقتصاد این کشور بر پایه آمار و گفتههای سران شوروی، و پیوند آن با بازی نفتی آمریکا در این بخش در دسترس خوانندگان نهاده میشوند. از گفتآوردهای دردآور این بخش یکی نیز سخنان فریدمن افسر ارشد کارشناس نظامی ناتو است:
«به آمریکا پیشنهاد میکنم که [در جنگ درونی اوکرائین] همان استراتژی ریگان در جنگ ایران و عراق را پی گیرد.او هردو طرف جنگ را پشتیبانی کرد [...] این استراتژی اگرچه غیراخلاقی بود، ولی بدون آن امکان شکست روسیه و امکان سلطه جهانی آمریکا بر اروپا و آسیا امکانپذیر نبود»[8].
درپی بررسی موشکافانهای از نقشآفرینی آمریکا پس از جنگ دوم و گرایش این کشور به فرمانروائی جهان و همچنین رویاروئی آن با شوروی، و بویژه انگشت نهادن بر نقش نهادهای پولی در سیاست جهانی، نویسنده در بخش ششم به "علل وقوع انقلاب 1979 ایران" میپردازد. او از زبان چارلز کورتسمَن استاد دانشگاه کارولینای آمریکا مینویسد «یک انقلاب غیر قابل درک که علل آن با هیچ معیار شناختهشده در انقلابها و حرکتهای سیاسی جهان تعریف نمیشوند، نه از دیدگاه اقتصادی و نه از دیدگاه اجتماعی و نه حتی دینی»[9]. در جای دیگر میخوانیم که «در ماه می 1973 شاه [...] توافق فوق را باطل اعلام نمود و شرایط جدیدی را مطرح کرد. در 31 جولای 1973 کنسرسیوم شرایط جدید را پذیرفت و مالکیت کلیه تأسیسات نفتی به شرکت ملی نفت ایران واگذار گردید [...] از سال 1979 هرگونه نقش و نفوذ کنسرسیومهای نفتی جهان بر صنایع نفت ایران بطور کامل از بین میرفت»[10]
بخش هفتم به "نقشآفرینان اجرای طرح جایگزینی قدرت از شاه به آیتالله خمینی" میپردازد و دادههای ارزشمند فراوانی را درباره چهرههای برجسته انقلاب در دسترس خوانندگان مینهد. نویسنده در این بخش پیوندها و همکاریهای پیدا و پنهان برخی از این نقشآفرینان با نهادها و سازمانهای جاسوسی و امنیتی آمریکا را بازمیگوید.
بخش هشتم با فرنام "شروع گردباد" گزارشی ریزبینانه از روند انقلاب و کنشها و واکنشهای دستاندکاران آن است. جهانبخش در اینجا از دیدارهای سالیوان با آیتالله بهشتی گرفته تا گفتگوهای ابراهیم یزدی با گری سیک و هنری پرشت تا پیشواز سالیوان از خمینی در پائین پلکان هواپیمای او در فرودگاه مهرآباد[11] پرده برمیدارد. در زیربخش سوم بخش هشت، نویسنده از "پرستاری از حکومت نوپا تا قدرتگیری مطلق آیتالله خمینی بر ایران اسلامی" سخن میگوید و از اینکه سفارت آمریکا در تهران دادهها و آگاهیهای پرارزشی را درباره "جریانات و توطئهها و فعالیتهای شوروی در افغانستان و عراق و مخالفین سیاسی و نظامی حکومت"[12] در دسترس دولت بازرگان مینهاد. «در سپتامبر 1979 اسرائیل تهدید عراق را جدی گرفت. مناخیم بگین از کارتر خواست تا از دولت بازرگان پشتیبانی کند»[13].
در بخش نهم "ایجاد شرایط جنگ با عراق" بررسی میشود. رخداد گروگانگیری در این میان از جایگاه ویژهای برخوردار میشود. «سناتور هاریسون ویلیام [...] از وزیر امور خارجه ایران، قطبزاده خواست که گروگانها را در آیندهای نزدیک آزاد نکند و منتظر اعلام نظر او شود[14]. در راستای پشتیبانی از جمهوری اسلامی «بنا بر نوشته گری سیک در کتاب خود "سقوط کامل" فاش کردن نقشه کودتا [نوژه، م. ب.] و مطلع کردن دولت ایران به دستور ویلیام کیسی وزیر امور خارجه آمریکا صورت گرفت و او برادر حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی را مأمور اطلاعرسانی کرد»[15]
سرانجام بخش دهم به "جنگ ایران و عراق" میرسد و جهانبخش با همان روش موشکافانه سرتاسر کتاب، به دادههای آزمونپذیر پایبند میماند. در این بخش میخوانیم «اسرائیل که از سالهای 1982-1981 با فروش هدفمند قطعات و سلاح ارتباط مستقیم با ایران داشت توجهی به اقدامات آمریکا نمیکرد»[16] و همچنین اینکه «بیش از سه سال دهها نفر از مشاوران و تکنسینهای اسرائیلی در ایران در محلی در شمال زندان اوین اقامت داشتند و افسران ایرانی را یاری میدادند»[17].
کتاب "گامبی شاه" تنها از نگرگاه دادههای پرشمارش نیست که از ارزش ویژهای برخوردار است. جهانبخش در این کتاب دست به کاری زده است، که در میان پژوهشگران ایرانی کمیاب است. او برای بررسی انقلاب ویرانگر اسلامی تنها به خود آن بسنده نکرده و از سویی ایران را بسان چرخدندهای در یک دستگاه بسیار بزرگ دیده و پیوندهای آن را با تاروپود اقتصاد و سیاست جهانی بررسیده است و از دیگر سو، دست به واکاوی زمینههای تاریخ ییدایش آن دستگاه بزرگ یازیده و تلاش کرده است که گرداگرد این پدیده بگَردد و آن را از نگرگاههای گوناگون واکاوی کند. او در پایان مینویسد:
«با بررسی وقایع سالهای 1977 تا 1980 جاِی پای آمریکا و مدیریت کامل آن در ایجاد انقلاب اسلامی به رهبری خمینی و ایجاد شرایط جنگ و مدیریت جنگ تا فروپاشی شوروی، تا جایی که مدارک در دسترس اجازه میدادند نشان داده شده است. آمریکا بدون شلیک حتی یک گلوله، بدون تحمل هیچ ضایعه جانی، ابرقدرت شوروی را بزانو درآورد. در این راه آمریکا ملت ایران، شاه و نظام شاهنشاهی در ایران را قربانی کرد. از این روی نام این کتاب را قربانی کردن شاه در صحنه سیاست جهانی یا "گامبی شاه" برگزیدهام»[18].
"گامبی شاه" کتابی است برای اندیشیدن، برای آموختن و دیگر کردن نگاه به جهان و رخدادهای آن. ما هرگز نخواهیم توانست گذشته را دگرگون کنیم، اما میتوانیم از آن بیاموزیم تا امروز را بهتر دریابیم و با کژرویهایی کمتر و پنداربافیهایی اندکتر پای به جهان آینده نهیم.
در پایان این نکته را نیز ناگفته نمیبایستم گذاشت، که گردانندگان نشر فروغ با چاپ این کتاب بار دیگر نگاهِ تیزبین و هوش کتابشناسانه خود را به نمایش گزاردهاند؛
دستشان مریزاد!
خداوند دروغ، دشمن و خشکسالی را از ایرانزمین بدور دارد
مزدک بامدادان
گامبی شاه
نقش انقلاب اسلامی سال 1357 ایران در فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ساخت نظم نوین جهان
سیروس جهانبخش
شابک 3-51-943147-3-978
9783943147513
320 صفحه با جلد گالینگور
برای تهیه کتاب با کتابفروشی فروغ میتوانید تماس بگیرید:
Tel. 0049 221 9235707
و یا آنلاین ازسایت www.foroughbook.net تهیه نمایید
[1] بنگرید به سخنرانی خمینی در 19/01/1359
ملت شریف عراق! شما اخلاف آنان هستید که انگلیس را از عراق راندند، بپا خیزید و قبل از آنکه این رژیم فاسد همه چیز را تباه کند، دست جنایتکار او را از کشور اسلامی خود قطع کنید. [...] ای ارتش عراق! اطاعت از این مخالف اسلام و قرآن نکنید و به ملت بگرائید و دست آمریکا را که از آستین صدام بیرون آمده است قطع کنید و بدانید اطاعت از این سفاک، مخالفت با خدای متعال است و جزای آن عار و نار است.
[2] گامبی برگرفته از زبان فرانسه به گشایشی در شطرنج گفته میشود که در آن شطرنجباز برای رسیدن به پیروزی یک مهره خود را قربانی میکند.
[3] برگ 21
[4] برگ 27
[5] برگ 33
[6] Realpolitik
[7] برگ 70
[8] برگ 90
[9] برگ 95
[10] برگ 104
[11] برگ 244
[12] برگ 253
[13] برگ 254
[14] برگ 272
[15] برگ 276
[16] برگ 285
[17] برگ 292
[18] برگ 303