تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ در نخستين کنگرهء سکولار های ايران -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو کلی مقالات | فهرست نويسندگان | آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت | جستجو | گنجينهء سکولاريسم نو |
5 ارديبهشت ماه 1397 ـ 25 آوريل 2018 |
|
صد میلیارد تومان پرداختی يک ماههء دولت به حوزهها
گزارش سايت راديو زمانه
حسن روحانی سال گذشته هنگامی که نمایندگان مجلس لایحه پیشنهادی بودجه را بررسی میکردند، وعده کرد گزارش هزینههای دولت را شفاف اعلام کند. حالا با گذشت یک ماه از سال وزارت امور اقتصادی و دارایی نخستین گزارش را منتشر کرده، گزارشی که تنها گویای دو نوع هزینه دستگاه های حکومتی و نهادهای مذهبی است: دستمزد و حقوق مستمر کارکنان و هزینه های اجتناب ناپذیر. در این گزارش حتی ردیف قانونی بودجهها نیز مشخص نشده، تنها شماره تراکنش عملیات بانکی واریز بودجه اعلام شده است.
با این حال در همین گزارش که در هفتاد صفحه و بدون توضیح منتشر شده، مشخص است که نهادهای خارج از کنترل دولت، برخی از نهادهای دولتی، صدا و سیما و بنیادهای مذهبی و حکومتی سهم ویژهای از بودجه یک ماه نخست را به خود اختصاص دادهاند. مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، حوزههای علمیه، صدا و سیما، موسسه خانوادگی نشر آثار خمینی، مقبره خمینی، موسسه دینی مصباح یزدی، شورای سیاستگذاری نماز جمعه، مرکز الگوی اسلامی و نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها تنها چند قلم از نهادهای حکومتی بلعنده بودجه به شمار میروند که گاه چند برابر هزینه اختصاص یافته به یک استان و یا چندین دانشگاهها را تنها در یک ماه هزینه کردهاند.
برپایه این گزارش دولت در فروردین امسال 110 میلیارد تومان به صدا و سیما پرداخت کرده است. علاوه بر این بخشی از بودجه سازمان بیمه سلامت نیز تحت عنوان کمک به برنامههای آموزشی سلامت به این سازمان پرداخت شده است.
نهادهای وابسته به حوزه علمیه قم نیز در ردیفهای مختلف بیش از 100 میلیارد تومان از خزانه کشور دریافت کردهاند. دولت 60 میلیارد تومان به مرکز خدمات حوزه علمیه، 22 میلیارد و 706 میلیون تومان به شورای عالی حوزههای علمیه و 8 میلیارد و 921 میلیون تومان به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه پرداخت کرده است.
علاوه بر این 8 میلیارد و 284 میلیون تومان نیز به جامعه المصطفی العالمیه به عنوان یکی دیگر از نهادهای وابسته به حوزه که طلبههای غیر ایرانی را نیز پذیرش میکند و در چند کشور فعالیت دارد پرداخت شده است.
وزارت خزانهداری میزان پرداختی به موسسه پژوهشی خمینی که زیر نظر محمدتقی مصباح یزدی اداره میشود را 1 میلیارد و 145 میلیون تومان اعلام کرده است. همچنین یک میلیارد و 105 میلیون تومان به مجمع جهانی تقریب مذاهب و یک میلیارد و 223 میلیون تومان به مجمع جهانی اهل بیت پرداخت شده است.
سهم نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها که تحت نظر علی خامنهای اداره میشود نیز در یک ماه نخست امسال 5 میلیارد و 300 میلیون تومان اعلام شده است. دولت در همین دوره زمانی 5 میلیارد و 505 میلیون تومان هم به شورای نگهبان پرداخت کرده است.
از دیگر نهادهایی که دولت هم حقوق کارکنان آن را در ردیف پرداختی مربوط به دستمزد و حقوق مستمر پرداخت کرده و هم ردیف بودجه ویژهای برای آن در نظر گرفته، موسسههای تحت نظر حسن خمینی است. در یک ماه نخست 699 میلیون تومان به ستاد نشر آثار «امام خمینی» و 354 میلیون تومان نیز برای «حرم امام خمینی» به این موسسه پرداخت شده است.
مرکز دایرهالمعارف اسلامی هم که در چند روز گذشته خبرهایی در باره فساد اقتصادی آن منتشر شد، 402 میلیون تومان از خزانه دولت دریافت کرده است. در همین دوره زمانی 666 میلیون تومان به شورای سیاستگذاری نمازجمعه و 223 میلیون تومان به مرکز الگوی اسلامی پرداخت شده است.
تزریق به صندوقهای بازنشستگی
برپایه گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی بیشترین پرداختیبه نهادهای تحت نظارت دولت در اولین ماه سال متعلق به صندوق بازنشستگی کشور است. مبلغ واریزی به این صندوق 2400 میلیارد تومان در فروردینماه گزارش شده است.
علاوه بر این دولت 1800 میلیارد تومان نیز به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح پرداخت کرده است.
یکی دیگر از هزینههای عمده دولت در ماه نخست بیمه سلامت اعلام شده است. با این حال پرداختی به سازمان بیمه سلامت کمی بیشتر از یک دهم مبلغ پرداخت شده به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح است. سهم این سازمان از بودجه 190 میلیارد تومان بوده که تنها 2 درصد رقم کل بودجه تخصیص یافته به طرح بیمه سلامت است.
خزانهداری جمهوری اسلامی مبلغ پرداخت شده به سازمان زندانها را 41 میلیارد تومان گزارش کرده است. این سازمان همچنان تحت نظر قوه قضائیه است و پس از انتشار خبر درگذشت تعدادی از بازداشت شدگان دی ماه در زندان برخی از نمایندگان خواستار واگذاری این سازمان به دولت شدند. طرحی که تا به حال هیچ یک از پیشنهاددهندگان پیگیر آن نشدهاند.
سهم ویژه خراسان
در تخصیص بودجه استانی هم خراسان رضوی بیشترین سهم را برده است. مبلغ پرداخت شده به این استان 27.1 میلیارد تومان گزارش شده است. پس از آن نیز فارس با 26.8، تهران 26، مازنداران 25.2 و خوزستان 23 میلیارد تومان قرار دارند.
کمترین میزان پرداخت شده برای حقوق و مزایای مستمر کارکنان دولت نیز به استان قم پرداخت شده است. این گزارش مبلغ پرداخت شده به استان قم را 6.5 میلیارد تومان اعلام کرده است. قزوین با 8.3، البرز با 8.4 و خراسان شمالی با 8.5 میلیارد تومان دیگر استانهایی به شمار میروند که کمترین دریافتی از خزانه را در فروردین امسال داشتند.