تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ  در نخستين کنگرهء سکولاردموکرات های ايران  -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه 

  خانه   |    آرشيو صفحات اول سايت    |   جستجو در سايت  |  گنجينهء سکولاريسم نو

12 خرداد ماه 1401 - 2 ماه ژوئن 2022

ارکستر هماهنگ حکومتی علیه وریا

محمدحسین قدوسی

  وریا غفوری، یک مدافع راست خستگی‌ناپذیر با نزدیک به ۳۰ بازی ملی. کاپیتان تیم فوتبال آبی پایتخت و البته یک شهروند کرد که مدتی است از جمله به دلیل اظهارات و رفتارهایش در دفاع حقوق از مردم ایران به تیم ملی ایران دعوت نمی‌شود. او بارها به مناسبت‌های مختلف، از جمله در ماجرای دستگیری فعالان محیط‌ زیست، موضوع تیراندازی به کولبران، آتش ‌سوزی مدرسه دخترانه در زاهدان، اعتراضات آبان ۹۸، سرنگونی هواپیمای اوکراینی و … با اظهارات انتقادی انتقادی‌اش در کنار مردم ایستاده است. او  سال ۱۳۹۸ و در واکنش به خودسوزی سحر خدایاری، ملقب به «دختر آبی»، بازیکنان تیم استقلال را با تی‌شرتی مشکی وارد زمین کرد که روی آن عبارت «دختر آبی» به زبان‌های فارسی و انگلیسی درج شده بود. حذف تصویر وریا غفوری از تصویر جمعی بازیکنان در پس‌زمینهء برنامهء «فوتبال برتر» پس از آن اتفاق افتاد که غفوری در اهواز و در حاشیه بازی تیم فوتبال استقلال و فولاد نظر به اعتراضات مردمی در خوزستان گفت:

  «همیشه وقتی صحبت از مسائل اجتماعی و مدنی می‌شود، فوتبال دیگر اولویت من نیست و از جایگاهی که دارم باید استفاده کنم و زبان هوادارانی باشم که با هزار بدبختی بلیت تهیه می‌کنند و ما را تشویق می‌کنند... من نمی‌دانم مسئولین شرمنده نمی‌شوند این موقعیت و وضعیت را می‌بینند؟ امیدوارم مردم ما آنطور که لایق شان است زندگی کنند. عمر ما کوتاه است و این حق مردم ایران است که سعادتمند زندگی کنند».

  پس از اعدام نوید افکاری او در توییتی نوشت: «فکر، اندیشه و آزادی قابل اسارت نیست، نه با زندان، نه با اعدام. ذات انسان مطالباتی دارد که هیچ وقت خاموش نمی‌شود.»

  وریا غفوری تنها فوتبالیستی است که در سه دههء اخیر رو به دوربین صدا و سیما گفته است: «اون تلویزیونه؟ تلویزیون رو خاموش کن. من با تلویزیون حرف نمی‌زنم».
  غفوری به دلایل همین موضع‌گیری‌های انتقادی در چند نوبت به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال و دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده، مورد بازخواست حراست وزارت ورزش قرار گرفته، و حتی گفته می‌شود حساب توییتری او پس از واکنش به اعدام نوید افکاری، تحت فشار سازمان اطلاعات سپاه بسته شده است
.

 

هم‌نوایی «ارزشی»‌ها در سه واریاسیون

  حمله اخیر هواداران رژيم اسلامی در رسانه‌های اجتماعی به وریا غفوری، که در عرف کاربران این رسانه‌ها «ارزشی» خوانده می‌شوند، سه مضمون عمده دارد.

 

1. «کرد یعنی تجزبه‌طلب»:

  مضمون اول کرد بودن وریا را نشانه رفته است. طرفداران حکومت مدعی شده اند که پدر وریا غفوری عضو کومله بوده است. و در زنجیره‌ای از دروغ‌ها در مورد او و البته سازمان کومله، غفوری را به طور ضمنی «تجزیه‌طلب» و «تروریست» می‌خوانند

  کاربری که در توییتر خود را «حامی سرسخت رژيم اسلامی»‌ معرفی کرده در رشته توییتی تحت عنوان «از کاک فؤاد تا وریا غفوری: تروریست های پان‌کردیست با هدف تجزیهء ایران» نوشته: «وریا غفوری تا امروز اسلحه دست نگرفته ولی ورزشکارها هم تروریست هستن تروریست های فرهنگی و اجتماعی...»

  لیدر باشگاه پرسپولیس، عباس اسماعیل‌بیگی که تصویر با او اسلحه و در سوریه منتشر شده، در اینستاگرام، پشت نام محمد انصاری (بازیکن مذهبی و نزدیک به حکومت که سابقه پوشیدن لباس تیم قرمز های پایتخت را دارد)، به وریا غفوری بدون ذکر نام تاخته است:

 

2. «اگر مردمی هستی، جهادی باش»:

  مضمون دوم حمله به وریا مربوط می‌شود به دعوت سرگشادهء یک گروه جهادی از وریا غفوری که در برنامهءبه اصطلاح محرومیت ‌زدایی آنها در سیستان و بلوچستان شرکت کند و گروهی از هواداران حکومت در اقدامی هماهنگ این نامه را دستمایهء حمله به وریا غفوری قرار داده‌اند.

  یک طرفدار رژيم اسلامی در توییتر عطف به این نامه نوشته است:‌ «آقای کاپیتانِ مردمی، بسم الله..! قطعا اون مصاحبه‌هایی که مثلاً در حمایت از مردم می کنی، همه هدف‌دار و در جهت خواسته‌های دشمنه! ولی اگر واقعا به فکر مردمی و حرفات نمایشی نیست، با این گروه جهادی همکاری کن.» 

3. «روی خط صیاد خدایی»:

  ترور سرهنگ پاسدار حسن خدایی نیز بهانهء حمله به وریا غفوری گرفته‌ است. برخی از «ارزشی‌»ها نوشته‌اند که اگر وریا غفوری مردمی است چرا از حسن خدایی نمی‌گوید. برخی دست به مقایسه بی‌.ام.و گرانقیمت وریا غفوری و پراید ارزان حسن خدایی زده‌اند.

  یکی از مدافعان حکومت با مقایسه این دو نوشته است: «یکی برای وطن فقط حرف می‌زند و یکی برای وطن خون و جان می‌دهد و خونِ دل می خورد و حرف می‌شنود و این زیبا نیست....»

  یک کاربر دیگر طرفدار نظام حاکم در توییتر نوشته است: «آقای وریا غفوری ترورِ شهید صیاد خدایی رو شنیدی؟! چرا اظهار نظر نمی کنی کاپیتان!!!»

  روز یکشنبه، ۱ خرداد، این مقام سپاه پاسداران در چند صد متری مجلس شورای اسلامی در قلب تهران ترور شد. صدا و سیما و خبرگزاری ایرنا او را از نیروهای «مدافع حرم» در سوریه خواندند. رسانه‌های اسرائیلی اما مدعی شده‌اند که حسن صیاد خدایاری در پشت تلاش اخیراً فاش ‌شدهء نیروهای سپاه قدس برای ربودن اسرائیلی‌ها، ترور یک دیپلمات این کشور در استانبول ترکیه و توطئه برای کشتن شهروندان این کشور در قبرس بوده است.

  همزمان با این ارکستر حکومتی در رسانه‌های اجتماعی، سایت امنیتی مشرق در مطلبی تحت عنوان پشت پرده یک ماجرای چریکی در مستطیل سبز/ اسم رمز اغتشاش در خوزستان چگونه اعلام شد؟  از خودروی «بی. ام. و.» وریای غفوری و قراردهای بالا او گفته و نوشته است:

  «وریا غفوری ازجمله بازیکنانی است که در سال‌های اخیر سعی کرده است با گرفتن ژست سیاسی و بهره‌برداری از شبکه‌های اجتماعی برای خودش فالوئر دست‌وپا کند. در باشگاه استقلال و میان بازیکنان تیم معروف است که وریا همواره علاقه دارد چریک باشد، این چریک بازی و فرورفتن در نقش "سلبریتی معترض" با داستان فشار برای بستن قراردادهای نجومی تعارض جدی دارد؛ ازاین‌رو کاپیتان استقلال همواره سعی کرده است که با مخالف‌خوانی تا سطح هم‌نوایی با براندازان، موقعیت از دست ‌رفته و شکنندهء خود را بازسازی کند».

  سایت مشرق در ادامه از کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال خواسته که «با دعوت از بازیکن استقلال استدلال و نیز ادله او برای ایجاد اغتشاش در شهر اهواز را مورد بررسی قرار دهد.»

 

از همبستگی ورزشی تا همبستگی مردمی

  پس از حذف چهرهء وریا غفوری از برنامهء «فوتبال برتر»، چهره‌هایی ورزشی همچون علی دایی و مسعود شجاعی از او حمایت کردند. دفاع ورزشی‌ها از وریا غفوری در مقایسه با فشارها و حمله‌ها البته ناچیز به نظر می‌رسد.

  علی دایی با انتشار عکسی از وریا غفوری با لباس کردی در حساب اینستاگرام اش نوشت: «ساکت کردن منتقد، فقط و فقط پاک کردن صورت مساله است. مردم در سخت‌ترین شرایط اقتصادی هستند و باید به جای سرکوب، فکر اساسی برای حل مشکلات‌شان کرد.» 

  فرهاد مجیدی، سرمربی تیم فوتبال استقلال نیز حاضر نشد به سوال خبرنگار این برنامهء تلویزیونی پاسخ بدهد و گفت: «من جواب شما را نمی‌دهم. وقاحت‌تان به حدی رسیده است که عکس کاپیتان تیم من را حذف می‌کنید؟»

  در رسانه‌های اجتماعی نیز همزمان با این موج هماهنگ و سازماندهی شده حملات، بسیاری از وریا غفوری دفاع کردند. همبستگی اصلی در ورزشگاه آزادی اتفاق افتاد، جایی که هزاران طرفدار فوتبال در جریان بازی استقلال و آلومینیوم اراک یکصدا نام وریا غفوری را صدا زدند و شعار دادند:‌ «وریای با غیرت، حرف تو حرف ملت».

  در ورزش صنعتی ‌شدهء فوتبال که بسیاری از وقت‌ها به کار تقویت ملی‌گرایی نظامی و انحراف از سیاست اعتراضی می‌آید، وریا اکنون نمادی است بر خلاف تمام این کارکردها؛ و به همین خاطر، شایسته همبستگی مردمی.

https://www.radiozamaneh.com/716966

بازگشت به خانه