تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ در نخستين کنگرهء سکولاردموکرات های ايران -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه |
خانه | آرشيو صفحات اول سايت | جستجو در سايت | گنجينهء سکولاريسم نو |
|
گزارش نشست ویژه شورای حقوق بشر در مورد ایران
جمعیت ایرانی دفاع از آزادی و حقوق بشر
بیست و چهارم نوامبر 2022 - شورای حقوق بشر سازمان ملل با تصویب قطعنامهای، سازوکاری ویژه برای راستیآزمایی و حقیقتیابی درباره کشتار و سرکوب معترضانی که بعد از کشته شدن مهسا امینی در ایران به خیابان آمدند، تعیین کرد. بر اساس این مصوبه، رئیس شورای حقوق بشر موظف شد که به شکل مستقل، کار تحقیق و ثبت موارد نقض حقوق بشر در ایران را از روز ۲۵ شهریور (۱۶ سپتامبر) را برعهده بگیرد. ریاست دورهای شورای حقوق بشر بر عهده کشور آرژانتین قرار دارد و نماینده این کشور در شورا موظف شد که اطلاعات لازم را در ارتباط با تمامی کسانی که درگیر اعتراضهای ایران بوده و می باشند (تعدا کشته شوندگان، زندانیان، مجروحین و ...) را جمعآوری کند.
این نخستین بار در تاریخ شورای حقوق بشر سازمان ملل است که این نهاد، نشستی ویژه درباره وضعیت حقوق بشر در ایران برگزار کرده است. این شورا پیش تر ۳۴ نشست ویژه برگزار کرده بود.
در قطعنامه تصویب شده در روز پنجشنبه (24 نوامبر 2022) از ایران درخواست شده است که با ناظران و کارشناسان مستقل سازمان ملل همکاری کند و زمینه دسترسی آنها را به گزارشها، اشخاص واماکن مورد نیاز فراهم نماید. همچنین بر اساس این قطعنامه، تشکیلات کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل موظف است تا حمایت تکنیکی، لجستیکی و نهادی از این تحقیقات را انجام بدهد.
گزارشی که توسط ریاست شورای حقوق بشر سازمان ملل تهیه خواهد شد، باید به اطلاع اعضای این شورا برسد.
در این نشست ویژه، نمایندگان برخی کشورهای جهان به همراه نمایندگان تعدادی از سازمانهای غیردولتی درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، سخنانی بیان کردند.
نمایندگان چین، روسیه، ونزوئلا کوبا و سوریه از جمله کسانی بودند که به شدت با تصویب قطعنامه و بررسی کشتار معترضان در ایران مخالفت کرد و این نقد این قطعنامه را اقدامی "سیاسی" توصیف کردند. کشور چین به طور مشخص دقایقی قبل از رایگیری درباره قطعنامه، به شکل شفاهی درخواست کرد که بند مرتبط با هرگونه اقدام اجرایی در ارتباط با نقض حقوق بشر و تشکیل یک سازوکار ویژه برای بررسی کشتار ایران، از قطعنامه حذف شود. این درخواست از سوی اعضای شورای حقوق بشر رد شد.
در مقابل کشورهای حامی جمهوری اسلامی، کشورهای آمریکا، بریتانیا، آلمان و تعدادی دیگر از کشورهای اروپایی، در حمایت از قعطنامه صحبت کردند و تاکید کردند که سازمانهای بینالمللی موظف هستند از ارزشهای "جهانشمول" حقوق بشر حمایت کنند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، جاوید رحمان در این نشست ضمن اشاره به آمار تاییدشده بیش از ۳۰۰ کشته در اعتراضات ایران، از رهبران جمهوری اسلامی انتقاد کرد که در هیچ موردی حاضر به هیچ گفتگویی با معترضان نشدهاند و هر معترضی را با برچسب "دشمن" و "عامل خارجی" طرد کردهاند.
او گفت که: " شورای حقوق بشر از (جمهوری اسلامی ایران) بخواهد که تعهدات خود را عملی کند، فریادهای دادخواهی قربانیان را بشنود و یک سازوکار تحقیقاتی مستقل و بینالمللی درباره وقایع منجر به درگذشت ژینا مهسا امینی و پس از آن راهاندازی کند" همچنین او در این نشست ضمن انتقاد از مقامات جمهوری اسلامی اظهار نمود که: (آنها) "در هیچ موردی حاضر به گفتوگو با معترضان نشدهاند".
در همین حال ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز با اعلام این که اکنون "یک بحران حقوق بشری تمام عیار" در ایران وجود دارد، از جمهوری اسلامی خواسته است که به استفاده غیرضروری از زور علیه معترضان پایان دهد. زیرا "ما اکنون در یک بحران حقوق بشری تمام عیار قرار داریم".او در سخنرانی خود خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی تاکید کرد: "روشهای قدیمی و ذهنیت قلعهای کسانی که قدرت را در دست دارند، کارساز نیست". (ذهنیت قلعهای وضعیتی است که در آن گروهی احساس میکنند مورد حمله قرار گرفتهاند و به همین دلیل از شنیدن هرگونه انتقاد یا دیدگاهی که با موقعیت و اهدافشان همخوانی ندارد، خودداری میکنند.)
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد همچنین گفت بر اساس اطلاعات رسیده به این نهاد، تاکنون حدود چهارده هزار نفر از جمله کودکان در جریان اعتراضات جاری در ایران بازداشت شدهاند که "این رقم بهتآور است". او افزود: "هیچ جامعهای را نمیتوان در یک مقطع زمانی متصلب یا فسیل کرد. تلاش برای انجام انجام این کار، برخلاف میل مردم، بیهوده است".
کشورهای موافق این قطعمامه عبارتند از: کره جنوبی، آرژانتین، مونتهنگرو، اوکراین، بنین، ایرلند، پاراگوئه، آمریکا، بریتانیا، لهستان،هلند، نپال، مکزیک جزایر مارشال، لوکزامبورکف لیتوانی،لیبی، ژاپن،هندو راس، گامبیا، آلمان، چک و فنلاند.
کشورهای مخالف قطعنامه عبارتند از: چین، ونزوئلا، پاکستان، کوبا، اریتره و ارمنستان
کشورهایی که رای ممتنع دادند عبارتند از: برزیل، بولیوی، کامرون، هند، اندونزی، سودان، امارات متده عربی، ازبکستان، قطر، سنگال، نامیبیا، موریتانی، مالزی، مالاوی و قزاقستان
*****
مطلبی از ردیو فردا به تاریخ 27 مهر 1401
شاهزاده رضا پهلوی در نامهای به دبیرکل سازمان ملل:
کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر تشکیل بدهید
شاهزاده رضا پهلوی در نامهای به دبیرکل سازمان ملل، که نسخهای از به دست صدای آمریکا رسیده است، خواستار تشکیل کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل به منظور بررسی مسئولیت مقامات جمهوری اسلامی در «نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر» علیه شهروندان ایرانی شده است.
این نامه که در تاریخ ۳ اکتبر به دفتر آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل ارسال شده است، تازه در اختیار «صدای آمریکا» قرار گرفته است.
شاهزاده رضا پهلوی در نامه خود به دبیرکل سازمان ملل ضمن اشاره به اینکه «نه خشونت جمهوری اسلامی علیه معترضان مسالمتجو امر تازهای است و نه کارنامه تکاندهنده این رژیم در اعدامهای خودسرانه، شکنجه زندانیان سیاسی» اظهار تاسف کرد که سازمان ملل تا امروز «در ایجاد یک کمیسیون تحقیق برای شناسایی مسئولیت فردی اشخاصی که عامل و آمر چنین اعمال سوئی بودهاند» ناکام مانده است.
او در بخش دیگری از نامه با تاکید بر این که «دادگاههای ایران قادر به اجرای عدالت نیستند» آنها را «ابزاری برای سرکوب، و تحت پیگرد قرار دادن افراد بیگناه» دانست و «ناکامی سازمان ملل در اقدام عملی» را منجر به استمرار «معافیت جمهوری اسلامی از مجازات» و تشویق آن «به ظلم بیشتر علیه مردم ایران» توصیف کرد.
شاهزاده رضا پهلوی با تاکید بر اینکه «در این لحظه تاریخی که مردم ایران خواهان حقوق بنیادینشان تحت لوای «زن، زندگی، آزادی» هستند» خواستار ایستادن سازمان ملل متحد در کنار این مردم که «برای آزادی و اعاده حیثیتشان»شد.
او در بخش پایانی نامه خود خطاب به دبیرکل سازمان ملل با اشاره به اینکه روز محاکمه مرتکبان «جنایات» در دادگاههای عادلانه در «یک ایران دموکراتیک، یا دادگاه کیفری بینالمللی» به زودی فرا خواهد رسید، تشکیل یک کمیسیون تحقیق سازمان ملل را زمینه ساز آن روز و «مشوق جوانان دلیری» نامید که «هر روز کشته یا شکنجه میشوند، فقط به این دلیل که میخواهند با آنها همچون انسانهای دارای حقوق رفتار شود.»
در روزهای گذشته بسیاری از سازمانهای حقوق بشری، از جمله بیش از چهل سازمان که عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر، بنیاد برومند، سازمان حقوق بشر ایران، ششرنگ، عدالت برای ایران، سازمان اسناد حقوق بشر و ائتلاف «ایمپکت ایران»جزوی از آن بودند، با انتشار بیانیههایی خواستار تشکیل نشست ویژه شورای حقوق بشر و فعالسازی ظرفیتهای این نهاد بینالمللی در واکنش به وضعیت «وخیم» حقوق بشر در ایران شدند.
در روزها و هفتههای اخیر همچنین مقامات مختلف سازمان ملل با صدور بیانیههایی خطاب به مقامات جمهوری اسلامی ضمن محکوم کردن سرکوب خشونتآمیز معترضان توسط مقامات امنیتی و انتظامی، خواستار توقف سرکوب و تضمین حقوق بنیادین شهروندان ایرانی، از جمله حق برگزاری اجتماعات مسالمتآمیز، حق آزادی بیان، حق حیات، حق دادرسی عادلانه و پایان یافتن مصونیت سیستماتیک مقامات و مسئولین متخلف و مجرم شدند.
مقامات جمهوری اسلامی همچنان با خود را «مدافع حقیقی حقوق بشر» میدانند و منکر نقض گسترده حقوق بشر در ایران هستند. این در حالی است که در آخرین دور اعتراضات سراسری در شهرهای مختلف ایران، که پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی بروز پیدا کرد و همچنان تداوم دارد، نیروهای وابسته به حکومت با خشونت معترضان به حکومت را سرکوب میکند. در اعتراضات هفتههای اخیر تاکنون هزاران نفر بازداشت، صدها نفر زخمی و دهها نفر به دلیل برخورد خشونت آمیز ماموران حکومتی کشته شدهاند.
https://ir.voanews.com/a/6795951.html
****
https://www.youtube.com/shorts/EY8AeeAEpoY
****
تکمله ای از کیهان چاپ لندن
شاهزاده رضا پهلوی در واکنش به تصمیم نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد مبنی بر تشکیل یک کمیته حقیقتیاب جهت بررسی جنایات جمهوری اسلامی در سه ماه اخیر، گفت: «تصمیم بیسابقه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایجاد یک هیات حقیقتیاب با هدف تحقیق در خصوص جنایات رژیم علیه مردم ایران در جریان انقلاب ملی، یک پیروزی برای ملت ایران و جهان آزاد است. یافتههای این هیات و حقایق ثبتشده، زمینهساز محاکمه جنایتکاران در آینده نزدیک خواهد بود.»
نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد امروز پنجشنبه ۲۴ نوامبر ۲۰۲۲ برابر با ۳ آذر ۱۴۰۱ در شرایطی برگزار شد که انقلاب ملی ایران با ایستادگی و تداوم اعتراضات همچنان در جریان است.
شاهزاده رضا پهلوی با قدردانی از پیشنهاد دو کشور آلمان و ایسلند برای برگزاری این نشست و تهیه پیشنویس قطعنامه مربوطه گفت: «از آلمان و ایسلند که پیشنهاد تشکیل این جلسه ویژه را دادند و نیز از همه کشورهایی که در تهیه پیشنویس قطعنامه و تصویب آن نقش داشتند برای حمایتشان از مردم ایران قدردانی میکنم. ما نیازمند حمایتهای بیشتر شما و همه آزادیخواهان جهان هستیم.»
وی همچنین خطاب به کشورهایی که به این قطعنامه و تصمیم مهم رأی ممتنع دادند گفت: «از دولتهایی که رای ممتنع دادند میخواهم که تردید و مصلحتهای زودگذر را کنار بگذارند که منافع درازمدت آنها نیز در همراهی با مردم ایران است.»
شاهزاده رضا پهلوی به شش دولتی که به این قطعنامه رأی منفی دادند، شامل ارمنستان، جمهوری خلق چین، کوبا، اریتره، پاکستان و ونزوئلا، با قاطعیت چنین گفت: «و خطاب به شش دولتی که رای منفی دادند: روی اسب بازنده شرط نبندید. جمهوری اسلامی رفتنیست. به آینده روابط خود با ملت ایران بیندیشید.»
https://kayhan.london/fa/1401/09/03/306098/