تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ  در نخستين کنگرهء سکولاردموکرات های ايران  -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه 

  خانه   |    آرشيو صفحات اول سايت    |   جستجو در سايت  |  گنجينهء سکولاريسم نو

22 اسفند ماه 1401 - 13 ماه مارس 2023

بخش غیرمحرمانهء گزارش انجمن اطلاعات وامنیت ایالات متحده

در مورد ایران

مقدمهء کل گارش

«گزارش سالانهء تهدیدات جهانی علیه امنیت ملی ایالات متحده»، بر اساس بخش 617 قانون مجوز اطلاعات و امنیت (FY21) مصوب سال مالی 2021 (انتشارات L. شمارهء 116-260) تهیه می شود. این گزارش منعکس کنندهء دیدگاه جمعی جامعه اطلاعاتی امریکا (IC) است که بصورتی روزانه موظف به ارائهء اطلاعات دقیق، مستقل و بدون وابستگی ویژه ای هستند که سیاستگذاران، فرماندهان، و کارکنان داخلی مجری قانون، در راستای محافظت از جان آمریکایی ها و منافع آمریکا در هر نقطه از جهان، به آن نیاز دارند.

این ارزیابی بر مستقیم ترین و جدی ترین تهدیدات علیه ایالات متحده در طول سال آینده متمرکز است. ترتیب مطرح شدن موضوعات در این ارزیابی لزوماً نشان دهنده میزان اهمیت یا بزرگی تهدیدات از دیدگاه جامعهء اطلاعاتی امریکا (IC) نیست اما همهء ارزیابی ها به اطلاعات امنیتی گسترده ای، از جمله مواردی که تمرکز فوری بر آنها ممکن است به جلوگیری از تهدیدهای بزرگتر آینده کمک کند، نیاز دارند.

در تهیهء این ارزیابی از اطلاعات موجود تا 18 ژانویه استفاده شده است.

 

اهداف و فعالیت های منطقه ای و جهانی ایران

ایران همچنان به تهدید منافع ایالات متحده ادامه داده و تلاش می کند نفوذ ایالات متحده در خاورمیانه را از بین ببرد،  و از طریق نفوذ و فرافکنی قدرت در کشورهای همسایه، و به حداقل رساندن تهدیدات علیه رژیم خود، موقعیت خود را مستحکم کند.

تهران تلاش خواهد کرد تا از اهرم دیپلماسی، گسترش برنامهء هسته ای، بکارگیری نیروهای متعارف، و نیابتی شرکای خود، و کسب محصولات نظامی و نیز فروش آنها، در راستای پیشبرد اهداف خود استفاده کند.

رژیم ایران خود را گرفتار در یک مبارزه مرگ و زندگی با ایالات متحده و متحدان منطقه ای آن می بیند و در همان حال جاه طلبی های دیرینهء خود برای کسب رهبری منطقه ای را دنبال می کند.

* این رژیم در طول سال گذشته درگیر گفتگوهای مفصلی برای تجدید توافق مشترک در برنامهء مصوب سال 2015 که «برنامهء جامع اقدام» (برجام) خوانده می شود بوده است. اما همچنان میان مقامات تندروی ایران نوعی بی اعتمادی نسبت به واشنگتن و تردید مبنی بر اینکه ایالات متحده موافق منافع حاصل از برجام تجدید شده باشد وجود دارد. علاوه بر این، ایران، بعنوان شرط اول خود برای تمدید توافق هسته ای، خواستار حل موضوع «ضمانت» ها در مورد وجود فعالیت های هسته ای غیرقابل توضیح در چندین سایت دیگر این کشور است.

* در اواخر سال 2022 و اوایل سال 2023، رژیم ایران با موارد متعددی از گسترده ترین و طولانی ترین تظاهرات و اعتراضات پس از انقلاب 1979 علیه خود شده است. جرقهء آغازین این اعتراضات نه یک موضوع اقتصادی یا سیاسی بلکه موضوعی فرهنگی بود، اما از آن زمان ببعد اعتراضات به گونه ای رشد کرده اند که اکنون نارضایتی کلی از رژیم اسلامی طیف وسیعی از جامعه را در بر گرفته است. مقامات ایرانی نگران طولانی شدن این اعتراضات هستند و مداخلهء خارجی را دلیل طولانی شدن ناآرامی ها می دانند.

* حتی اگر ایران این دور اعتراضات را با خشونت و ارعاب مهار کند، بحران‌های سال آینده احتمالاً مشروعیت و قدرت ماندگاری رژیم را به چالش خواهند کشید. با کاهش ارزش پول ایران و نرخ تورم سالانه تقریباً 50 درصدی در اواخر سال 2022، تهران احتمالاً با یک رکود اقتصادی مواجه خواهد شد و  ارزیابی های ما نشان از آن دارند که این امر می تواند ناآرامی ها را طولانی کرده و یا دوباره شعله ور کند و منجر به بی ثباتی بیشتر رژیم شود.

  ایران به تهدید مستقیم افراد آمریکایی، و یا از طریق حملات نیابتی، به ویژه در خاورمیانه، ادامه خواهد داد و همچنین به توسعهء شبکه های نیابتی خود در داخل ایالات متحده خواهد پرداخت. این هدفی است که ایران آن را بیش از یک دهه است که دنبال می کند. نیروهای نیابتی مورد حمایت ایران در عراق و سوریه، و شاید در دیگر کشورها و مناطق، به دنبال انجام حملاتی علیه نیروها و افراد آمریکایی خواهند بود. ایران تهدید کرده است که، به عنوان انتقام کشته شدن فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC-QF)، قاسم سلیمانی، در ژانویهء 2020 مقامات آمریکایی سابق و فعلی را هدف قرار خواهد داد. این رژیم قبلاً هم در راستای انجام عملیاتی مرگبار در ایالات متحده تلاش کرده است.

  ایران همچنان تهدیدی برای اسرائیل است؛ هم به طور مستقیم و به کمک نیروهای موشکی و پهپادی خود، و هم به طور غیرمستقیم از طریق حزب الله لبنان و سایر شرکا و نیروهای نیابتی آن.

  ایران، با حمایت از شبه‌نظامیان شیعهء عراق، که تهدید اصلی علیه پرسنل آمریکایی در عراق اند، منبع بی‌ثباتی در سراسر منطقه باقی خواهد ماند. حمایت اقتصادی و نظامی ایران از رژیم بشار اسد در سوریه و حمایت از حوثی‌ها در یمن – که شامل ارائهء طیف وسیعی از سیستم های پیشرفته نظامی است - تهدیدی برای شرکا و منافع ایالات متحده، از جمله عربستان سعودی، محسوب می شود.

 

قابلیت های نظامی

  رویکرد ترکیبی ایران به جنگ - با استفاده از قابلیت‌های متعارف و غیر متعارف - برای آینده ای قابل پیش بینی تهدیدی نسبت به منافع ایالات متحده در منطقه است. سپاه پاسداران نیز در مرکز قدرت نظامی ایران باقی خواهد ماند.

* ایران احتمالا به دنبال دستیابی به سیستم های تسلیحاتی متعارف جدید، مانند هواپیماهای جنگنده پیشرفته، هواپیماهای آموزشی، هلیکوپترها، سیستم‌های دفاع هوایی، کشتی‌های گشتی و تانک‌های حنگی خواهد بود. با این حال، محدودیت‌های بودجه و کسری‌های مالی ایران سرعت و وسعت کسب این سیستم ها را کاهش می‌دهد.

* توانمندی های موشکی، پهپاد و نیروی دریایی ایران همچنان آمریکا و شرکای تجاری و دارایی های نظامی ما را در خاورمیانه را تهدید می کند.

* عملیات جنگی غیرمتعارف ایران، و شبکهء شرکا و نیابتی های شبه نظامی اش ، تهران را  در راستای تلاش برای پیشبرد منافع خود در منطقه و حفظ عمق استراتژیک قادر می سازد.

برنامهء موشکی بالستیک ایران، که در حال حاضر بزرگترین موجودی موشک های بالستیک منطقه را در خود جای داده است، همچنان تهدیدی برای کشورهای خاورمیانه محسوب می شود. ایران به بهبود دقت، قدرت کُشندگی و قابلیت اطمینان موشک های خود تاکید دارد. در حل حاضر فعالیت های ایران بر روی وسایل پرتاب فضایی (SLVs) - از جمله موشک سیمرغ – متمرکز است؛ اما اگر ایران تصمیم به تولید  موشک ICBM گرفته باشد، به دلیل تشابه روش استفاده از SLV با  ICBM، خط زمانی رسیدن به تولید موشک ICBM کوتاه خواهد بود.

 

مسائل هسته ای

   در حال حاضر ایران فعالیت‌های کلیدی لازم برای تولید سلاح‌های هسته‌ای را انجام نمی‌دهد.  اما، در عین حال، از زمان ترور محسن فخری زاده، دانشمند هسته ای ایران در نوامبر 202، این کشور، همراه با تسریع در گسترش برنامهء هسته ای خود، اعلام کرده که دیگر خود را به هر گونه محدودیت ناشی از قرارداد « برجام» بسنده نکرده و دست به انجام فعالیت های تحقیقاتی بیشتری زده و، با توسعهء  این تحقیقات، راه رسیدن به مواد شکافت پذیر لازم برای تکمیل یک دستگاه هسته ای را می پیماید و، اگر تحریم ها برداشته نشوند، مقامات ایرانی احتمالاً برای غنی سازی اورانیوم تا سطح 90 درصد اقدام خواهند کرد.

* ایران همواره ازسرگیری فعالیت‌های هسته‌ای خود را، که فراتر از محدودیت‌های مندرح در قرارداد برجام است، بصورت پاسخی به خروج آمریکا از توافق «برچام»، اما به ‌عنوان یک روش برگشت ‌پذیر مطرح کرده و همچنان پیام می دهد که اگر ایالات متحده تحریم ها را کاهش داده و به تعهدات خود در برجام عمل کند، و نیز اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی تحقیقات پادمانی خود در رابطه با سه سایت هسته ای اعلام نشده را تعطیل کند، با پایبندی کامل به قرارداد بازخواهد گشت.

* در سال 2021، آژانس در پی راستی آزمایی های خود، اعلام کرد که ایران تحقیقاتی در زمینهء تولید فلز اورانیوم انجام داده و مقادیر کمی از فلز اورانیوم غنی شده تا 20 درصد را تولید کرده است. اگرچه ایران این غنی سازی فلز اورانیوم را به عنوان بخشی از تحقیقات خود برای تولید نوع جدیدی از سوخت راکتور اتمی اش اعلام کرده، بر اساس ممنوعیت های «برجام»، تولید فلز اورانیوم به عنوان یک قابلیت کلیدی مورد نیاز برای تولید سلاح های هسته ای، محسوب می شود.

* ایران، در تلاش برای ایجاد اهرمی مؤثر در مذاکرات، و اعمال فشارهای دیپلماتیک بر ایالات متحده و سایر امضاکنندگان برجام، دست به افزایش اندازه و سطح غنی سازی ذخایر اورانیوم خود، در حدی فراتر از محدودیت های برجام، زده و همچنان از محدودیت های برجام در زمینهء تحقیق و توسعهء سانتریفیوژ های پیشرفته فراتر می رود، و عملیات غنی سازی بیشتر اورانیوم را - که بر اساس برجام ممنوع بود - در تأسیسات عمیقاً زیر زمینی «فردو» ادامه داده و از آوریل 2021 در حال غنی سازی و انباشت هگزافلوراید اورانیوم (UF6) تا حد 60 درصد و انباشت UF6 غنی شده تا حد 20 درصد بوده است.

 

عملیات سایبری و نفوذ بدخیم

  تمایل روزافزون ایران برای افزایش تخصص ها و انجام عملیات سایبری تهاجمی، این کشور را به تهدیدی بزرگ برای امنیت شبکه ها و داده های اینترنتی ایالات متحده و متحدان اش تبدیل کرده است. رویکرد فرصت طلبانهء ایران به حملات سایبری، به ویژه که تهران باور دارد که باید نشان دهد که می تواند در حوزه های دیگر هم علیه ایالات متحده عمل کند، مالکان زیرساخت ها در ایالات متحده را در معرض هدف قرار گرفتن توسط تهران قرار داده است. همجنین حملات اخیر ایران علیه اسرائیل نشان می‌دهد که ایران بیش از گذشته مایل است تا کشورهای قوی‌تر را هدف اینگونه فعالیت های خود قرار دهد.

https://www.odni.gov/files/ODNI/documents/assessments/ATA-2023-Unclassified-Report.pdf

بازگشت به خانه