تأسيس: 14 مرداد 1392     |    در نخستين کنگرهء سکولار های ايران     |      همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه 

 خانه   |   آرشيو کلی مقالات   |   فهرست نويسندگان  |   آرشيو روزانهء صفحهء اول سايت    |    جستجو  |    گنجينهء سکولاريسم نو

30 فروردين ماه 1395 ـ 18 ماه آوريل 2016

معرفی شبکه تبلیغاتی جمهوری اسلامی در آمریکا (۲)

رضا تقی‌زاده

ا      نتایج تازه‌ترین «نظر سنجی» دانشگاه مریلند که طی آن به عنوان نمونه ادعا شده بود: «تنها ۱۲ درصد مردم ایران از محدود بودن آزادی‌های اجتماعی ناراضی و ۳ در صد مایلند که مجلس برای توسعه آزادی‌های اجتماعی اقدام کند»، برخلاف «نظر سنجی»های پیشین دانشگاه یاد شده که بازتاب رسانه‌‌ای گسترده‌ای (به ویژه نزد رسانه‌های فارسی زبان دولت‌های بزرگ غرب) یافته بود، محدود به انتشار در سایت «ال مانیتور» ماند، و سپس به فراموشی سپرده شد!

       مبادرت به «نظر سنجی» ‌های سفارشی توسط مراکز علمی و دانشگاهی اروپا و آمریکا، و انتشار نتایج از پیش آماده شده به عنوان افکار عمومی مردم ایران، در کنار ماشین لابی‌گری جمهوری اسلامی که طی ده سال اخیر با هزینه ده‌ها میلیون دلار به کار افتاده، بخشی از شبکهء پنهان تبلیغاتی جمهوری اسلامی خارج از کشور است که در آن تعداد قابل ملاحظه‌ای نشریات و ده‌ها استاد ایرانی‌تبار دانشگاهی در آن مشغول‌اند.

       در نوشته پیشین به عملکرد شبکه تبلیغاتی پرهزینه جمهوری اسلامی در آمریکا و کانادا پرداخته شد و در این نوشته گردانندگان اصلی شبکه یاد شده معرفی می‌شوند.

 

استیون کال و ابراهیم محسنی چراغلو

       اندکی بعد از آماده شدن «نظر سنجی» اخیر، و در اقدامی مشابه با  شیوه انتشار «نظر سنجی» پیشین، دکتر استیون کال، مدیر «مطالعه رفتار‌های سیاسی بین‌الملل» (پی پا) در دانشگاه مریلند، که در همان دانشگاه موازی با «مرکز مطالعات امنیت بین‌الملل» کار می‌کند، گزارش مورد نظر را در سایت موسوم به «خلیج 2000» متعلق به گری سیک، دانشگاه کلمبیا، انتشار داد.

گری سیک، کارشناس مسائل ایران، سیاستمدار سالخورده‌ای است که پیشتر به عنوان مشاور امنیت ملی جیمی کارتر، رییس جمهور گذشته آمریکا کار می‌کرده و اینک یک اتاق فکر معتبر جهانی را در کنار دانشگاه کلمبیا اداره می‌کند. در سایت اینترنتی «گلف 2000» حدود 900 عضو دانشگاهی، تحلیلگر رسانه‌ای، افسران، سیاستمداران بازنشسته با تمایلات فکری متفاوت (از جمله تعدادی اعضای نفوذی طرفدار جمهوری اسلامی) حضور دارند. شناخته شده‌ترین تالیف گری سیک کتابی است به نام «شگفتی ماه اکتبر و نظریه توطئه» که پیرامون گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی در تهران نوشته شده. گری سیک در رابطه با جمهوری اسلامی عموما به شیوه‌ای مستقل عمل می‌کند.

       استیون کال که متخصص روانشناختی سیاسی و نظرسنجی در کشورهای مختلف جهان و فردی است حرفه‌ای، از راه نظرسنجی کسب درآمد و ارتزاق می‌کند. او آشکارا مدافع جمهوری اسلامی است و تا کنون برای «سازمان جهانی بی بی سی» نیز نظرسنجی‌هایی در مورد ایران صورت داده (سال‌های 2007 و 2008) و نتایج نظرسنجی‌های او در بی بی سی فارسی منتشر شده است.

       استیون کال مکرر مدعی شده (از جمله طی گفتگویی با بی بی سی) که ایران هرگز به دنبال بمب اتمی نبوده است! عنوان تازه‌ترین کتاب استیون کال «ریشه‌های خشم مسلمانان از آمریکا» است که در سال 2011 انتشار یافته است.

       استیون کال را با توجه به ارتباطات او و سفارش کارهای دریافتی می‌توان محصول جنبی لابی جمهوری اسلامی در آمریکا دانست که نطفه آن طی دوران دولت احمدی نژاد و درآمد‌های نفتی کلان ایران بارور شد. طی دوران یاد شده، بخصوص از دانشگاه‌های نیویورک و واشنگتن، شماری از دانشگاهیان ایرانی و معدودی غیر ایرانی (مانند استیون کال) برای خدمت به جمهوری اسلامی جلب شدند. یکی از این دانشگاهیان ایرانی‌تبار به نام حمید مولانا، ضمن تدارک کردن امور تبلیغاتی جمهوری اسلامی و دولت احمدی نژاد از نیویورک، مدتی را نیز در تهران سر کرد و رسما بوق تبلیغاتی دولت احمدی نژاد شد.

       ابراهیم محسنی که به منظور تدارک امور تبلیغاتی جمهوری اسلامی زیر پوشش «نظر سنجی» با توصیه لابی جمهوری اسلامی ( تریتا پارسی و هماهنگی با استیون کال) به دانشگاه مریلند فرستاده شد، پیشتر در دانشگاه تهران ماموریت مشابهی را در انجام نظر سنجی‌های سفارشی و هدایت شده رژیم بر عهده داشت.

       چهار نوبت «نظر سنجی»‌های سفارشی دانشگاه مریلند  که ظاهرا از سوی موسسه موسوم به «ایران پول» در شهر  تورنتو در کانادا تهیه شده، منحصرا نتیجه دریافت نسخه کلی طرح از سوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و تدوین آن توسط ابراهیم محسنی در دانشگاه مریلند است که به منظور داشتن اعتبار حرفه‌ای بیشتر، سفارش علمی دانشگاه مریلند به موسسه ایران پول معرفی می‌شود.

هم در طول یک سال و اندی اقامت در آمریکا و پیشتر در زمان اشتغال در تهران، ابراهیم محسنی چراغلو، به تکرار توسط خبرگزاری تسنیم- کارگزار نزدیک سپاه- و سایت «خبر نگاران جوان» متعلق به همان کارفرما، پیرامون نظرسنجی در زمینه‌های مورد علاقه سپاه و وزارت اطلاعات، از جمله فعالیت‌های اتمی رژیم مورد مصاحبه قرار گرفته است.

       محسنی به عنوان «مدیر مرکز پژوهش‌های افکار عمومی دانشگاه تهران» در سال 2014، طی گفتگویی با خبرگزاری تسنیم می‌گوید: «نتایج نظرسنجی عمومی نشان می‌دهد که اکثریت شهروندان ایرانی، اجرای احکام اسلامی در جامعه را موجب کاهش مشکلات کشور عنوان کرده‌اند.» طی همان مصاحبه محسنی مدعی می‌شود: «نتایج طرح بررسی نگرش ساکنان مناطق شهری کشور که توسط مرکز پژوهش‌های افکار عمومی دانشگاه تهران انجام شده نشان  می‌دهد 78 درصد شهروندان ایرانی، جدا کردن محیط کار زنان و مردان را باعث ایجاد آرامش بیشتر در خانواده‌ ها دانسته‌اند»!

 

علی میرسپاسی و تریتا پارسی

       سال گذشته یکی دیگر از حلقه‌های دانشگاهی تبلیغات جمهوری اسلامی در نیویورک به نام علی میرسپاسی، از ابراهیم محسنی چراغلو برای شرکت در برنامه‌ای تحت عنوان «دیپلماسی فرسایشی در مقابله با برنامه اتمی ایران» دعوت به عمل آورد. یکی از نویسندگان شناخته شده ایرانی مقیم آمریکا- مجید محمدی، در این رابطه با کنایه پرسید: «چرا دانشگاه نیویورک به جای محسنی از نماینده «داعش» دعوت نکرده است؟

       پاسخ پرسش این است که ماموریت و مسئولیت علی میرسپاسی دفاع از مواضع جمهوری اسلامی و تبلیغ پیرامون حکومت تهران است و نه داعش. به این دلیل ساده برای حضور در گردهمایی‌های سفارشی بخش مربوط در دانشگاه نیویورک، تنها از ماموران همسو و همراه دعوت به عمل می‌آید و نه از نمایندگان داعش!

       علی میرسپاسی، حلقه‌ای در زنجیره تبلیغات جمهوری اسلامی و از جمله نان به نرخ روزخورهایی مانند تریتا پارسی  مسئول «شورای ملی ایرانیان آمریکا» (نایاک)، است که تبلیغ غیر مستقیم برای رژیم اسلامی را در دستور کار خود دارد . میرسپاسی که مسئول بخش ایران‌شناسی دانشگاه نیویورک است کتابی نوشته با عنوان «اسلامی سیاسی ایران و روشنگری». در گفتگویی با بی بی سی، میرسپاسی اصولگرایی اسلامی و ضدیت آن با تجددگرایی را «بازگشت به ریشه» و چنین بازگشتی را موجب «امنیت خاطر» معرفی می‌کند. روش زندگی شخصی علی میرسپاسی، مانند بسیاری دیگر از بوق‌های تبلیغاتی جمهوری اسلامی، حاکی از تعلق خاطر باطنی و باور شخصی او به اسلام اصولگرا نیست (چون به خلوت می‌رود آن کار دیگر می‌کند)!

 

احمد کریمی حکاک

       شاخهء دیگری از شبکه تبلیغاتی جمهوری اسلامی که از دانشگاه مریلند سر زده، متعلق به احمد کریمی حکاک است. احمد کریمی حکاک مانند برادر خود محمود کریمی حکاک، و همسر وی لیلا زند از مبلغ‌های مرتبط با جمهوری اسلامی است و در دانشگاه مریلند با ابراهیم محسنی چراغلو همراه است.

       برادران حکاک دارای خواهری هستند به نام مهین کریمی حکاک که روش زندگی خود را از دو برادر جدا ساخته و دارای خانواده‌ای موفق است. در نقطه مقابل وی، لیلا زند همسر محمود کریمی حکاک عضو ثابت‌قدم لابی تریتا پارسی است.

       محمود کریمی حکاک که در نیویورک زندگی می‌کند، بعد از انتخابات دهم نمایشی به روی صحنه برد با نام «هملتِ ایران» که طی آن با اشاره به پیامد‌های انتخابات، حجت‌الاسلام حسن روحانی را در قامت‌ هاملت، شخصیت شاهزاده دانمارکی و قهرمان نمایشنامه‌ی معروف شکسپیر، قرار داد که در مقابل زورگویی و دیکتاتوری خواهد ایستاد!

       لیلا زند و همسرش دارای ارتباط نزدیک با دفتر محمود احمدی نژاد بوده و علاوه بر لابی‌گری و همکاری با تریتا پارسی، به کمک وزارت اطلاعات و سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی همایش ایرانیان مقیم خارج را در تهران برگزار می‌کردند.

       احمد کریمی حکاک، همکار محسنی چراغلو در دانشگاه مریلند، همراه با نگار مرتضوی، محمد نوری‌زاد، نازیلا فتحی، عباس میلانی، مهرانگیز کار، رضا ضرغامی و بیژن خواجه‌پور (شوهر خواهر سیامک نمازی از موسسه مشاوره نفتی رژیم به نام «آتیه بهار» که اینک در تهران زندانی است) برای سخنرانی در گردهمایی «نایاک» توسط تریتا پارسی دعوت شده و در آن شرکت کرده است.

 

سایت ال مانیتور

       بعد از انتشار «نظر سنجی» اخیر دانشگاه مریلند در سایت «گلف 2000»،  با این دعاوی که در نگاه مردم، ایران گلستانی است با درهای باز و آزادی‌های گسترده و رفاه و رضایت 92 در صد، سایت ال مانیتور بنا بر رویه قبلی به انتشار مفاد «نظر سنجی» پرداخت.

       ال مانیتور سایت خبری تاسیس شده در واشنگتن است که روزنامه نیویورک تایمز و روزنامه انگلیسی آبزرور آن را «طرفدار رژیم جمهوری اسلامی، دولت بشار اسد و حزب‌الله لبنان» معرفی می‌کنند. رسانه یاد شده که در آن یک تبلیغاتچی صادراتی دیگر رژیم تهران به نام حسین موسویان (سفیر سابق جمهوری اسلامی در آلمان و یکی از مظنونین پرونده میکنوس) و همچنین اکبر گنجی روزنامه‌نویس به نعل و به میخ زن طرفدار «اصلاحات» نیز مقاله منتشر می‌سازند، خود را «نبض خاورمیانه» معرفی می‌کند.

       کیهان برزگر و حسین حافظیان به ترتیب مدیر و محقق ارشد «موسسه مطالعات راهبردی خاورمیانه» هستند که عملا زیر نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام کار می‌کند و ابواب جمعی آن زیر نظر حسن روحانی قرار داشتند.

       رسانه یاد شده را تاجرپیشه‌ای سوری به نام جمال دانیل در ابتدای دهه جاری تاسیس کرد. در ماه اوت 2011، دانیل، سهم بزرگی از روزنامه لبنانی «السفیر» را که طرفدار حزب‌الله است خریداری کرد.

       جمال دانیل در تگزاس دارای علائق تجاری مرتبط با نفت و انرژی است و سایت ال مانیتور را عملا در خدمت انتشار گزارش‌ها و نوشته‌هایی قرار داده که هدف نهایی آنها دادن مشروعیت به مواضع جمهوری اسلامی، دولت بشار اسد و حزب‌الله لبنان است.

_______________________

* توضيح نگارنده: اطلاعاتی که در این بررسی عنوان شده است بر تحقیقات و مستندات نگارنده تکیه دارد.

برگرفته از کيهان لندن

بازگشت به خانه