پمپدوشنبه 18 تا یکشنبه 20 فروردین 1404 - سال بزرگداشت زبان فارسی    7 تا 9 مارس 2025

سردبیر: اسماعیل نوری علا       enooriala@gmail.com

                           

 ویدئوهای مربوط به«سکولار دموکراسی»

سایت مرکز رایزنی ایران مداران

شبکهء جهانی ایران مداری

 پيمان نامهء عصر نو

-----------------------------

سایت حزب سکولار دموکرات ايرانيان

نشريهء «گيتی مداری» حزب

خبرگاه (خبرگزاری روزانهء حزب)

-------------------------

lمجموعه «ازمشروطه تا

سکولار دموکراسی»

مجموعهء «روزگار آلترناتیو»

مجموعهء «برای یک زندگی معمولی...»

مجموعهء «سازه های سکولار دموکراسی»

-------------------------

پادکست های سکولار دموکرات ها

ويدئوهای کوتاه کلاس کادرسازی

ويدئوهای آموزشی   -    مفاهيم اصلی1

کنگره های سکولار دموکرات ها

سايت سکولاريسم نو

سایت سکولارهای سبز ايران

آیا «مرگ مدرسه» فرا رسیده است؟

قاسم یزدان‌پناه – مطلب ارسالی

اعلام اخیر دونالد ترامپ مبنی بر انحلال وزارت آموزش و پرورش آمریکا و سپردن کنترل آموزش به ایالت‌ها و والدین، نشانه‌ای از تغییرات عمیق در نظام آموزشی غرب است. ترامپ معتقد است که دولت نباید در آموزش دخالت کند و سیستم مدارس دولتی ناکارآمد است. در همین راستا، او از مدل‌هایی مانند مدارس خصوصی، آموزش خانگی و برنامه‌های نوآورانه آموزشی حمایت می‌کند. هم‌زمان، ایلان ماسک، کارآفرین پیشرو، مدت‌هاست که مدارس سنتی را ناکارآمد می‌داند.

مصادره به مطلوب

حمیدرضا رحیمی

*از خبری که در پی می آید چنین مستفاد میشود که حکومت شکوهمند، از آب هم کره می گیرد! در این باب،به مستوره زیر نگاه کنید:

* بهار نیوز : ماله‌کشی نوین به سبک گزارشگر صداوسیما. در شرایطی که یک ساعت و نیم از اذان مغرب گذشته بود و داور به دلیل خاموش شدن پروژکتور ورزشگاه مسابقه را متوقف کرده بود، گزارشگر مسابقه اعلام کرد به‌دلیل روزه‌دار بودن بازیکنان داور دستور به توقف مسابقه داده است!

*باری، این فقره دیگر کارش از ماله کشی گذشته و به حوزهء مالش قهرمانانه، وارد شده است!

آرشیو حزب سکولار دموکرات ایرانیان

آرشیو ایران فردا   آرشیو  میهن   آرشیو جنبش

کابوس تمام‌ نشدنی حکومت اسلامی

مراد ویسی

چرا هر بار که ساسی مانکن آهنگی منتشر می‌کند، کل ساختار آموزش و پرورش جمهوری اسلامی به لرزه درمی‌آید؟ چرا دانش‌آموزان ایرانی ساسی را بیشتر از مربیان پرورشی خود دوست دارند؟ چرا ساسی مانکن تبدیل به کابوس تمام‌نشدنی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی شده است؟.. غلامعلی حداد عادل، مشاور عالی علی خامنه‌ای، که پیش‌تر معاون آموزش و پرورش بوده و مدرسه‌ای غیرانتفاعی در خیابان فرشته تهران دارد، به آهنگ ساسی مانکن واکنش نشان داد و گفت اگر معاونت پرورشی مدارس را منحل نمی‌کردند، وضعیت فعلی مدارس چنین نمی‌شد.

دو مطلب دربارهء چرخش اقتدارگرایانه در ترکیه

بوریس اوزکول و فیلیپ بلبونی

از شواهد موجود برمی‌آید که اعتراضات کنونی در ترکیه در مقایسه با موج اعتراضی موسوم به پارک گزی در سال ۲۰۱۳ ابعادی گسترده‌‌تر یافته است. اما برخلاف اعتراضات گذشته، در شناخت چشم‌اندازهای اعتراضات کنونی باید تأمل بیشتری بر وضعیت بحرانی اقتصاد ترکیه و رکود اقتصاد جهانی، بحران ژئوپلتیک منطقه‌ای و جهانی و نیز چرخش اقتدارگرایانه در پهنه‌ی سیاست جهانی داشت.

فرسایش مفهوم روشن‌فکری

هوشنگ کوبان

در ایران هرگز نه منورالفکر و نه انتلکتوئل به کارکردی که در اروپا دارند، دست نیافتند. اصطلاحات روشن‌فکر و انتلکتوئل هم از آغاز بیشتر جای یکدیگر  به کار رفته است. حال آنکه آنچه بر ذهن انتلکتوئل غلبه دارد، حس حقیقت است؛  و آنچه بر ذهن روشن‌فکر، بیشتر ایدئولوژی. برای یک تحصیلکرده هم که گاه در بین آن دو دنبال جایی برای خود می‌گردد، پیش از هرچیز حسّ شغل داشتن و گذران معیشت حائز اهمیت است.

امید بستن خامنه ای به حنگ!

هیمن بایزیدپور

رژِیم اسلامی  خود را برای یک درگیری نظامی محدود با آمریکا آماده کرده است به این امید که در سایۀ جنگ مشکلات داخلی کشور در اثر سرکوب به حاشیه رانده شوند. وضعیت رژِیم اسلامی  چنان به هم ریخته است که رهبران آن خوب می دانند که هیچ چیز برای عرضه کردن بر سر میز مذاکره ندارند. در مذاکره، خامنه ای باید همه چیزش را بدهد. صحبت های او گویای سردرگمی رژِیم اسلامی  از اتخاذ یک تصمیم فکرشده است. مسئلۀ اصلی رژِیم اسلامی  فقط زنده ماندن است.

رقابت حکومتی‌ها بر سر مسئولیت ترورها!

 حسین باستانی

ظاهرا سخنگویان حکومت به تدریج دارند نه فقط نقش محسن رفیقدوست، که اساسا مسئولیت رژيم اسلامی در ترورهای مورد اشاره را انکار می‌کنند. یادآوری می‌شود که بعد از ترور شهریار شفیق، خلخالی، حاکم شرع منصوب رهبر وقت، رسما اعلام کرد عملیات زیر نظر او انجام شده و اویسی و بختیار و بسیاری دیگر هم کشته خواهند شد.

آیا رژیم می‌تواند خود را نجات دهد؟

محمد آیت‌اللهی تبار – در نشریهء «فارین افیرز»

در نگاه نخست، شاید عجیب به نظر برسد که رژیم اسلامی برای حفظ ثبات خود به مردم اجازه دهد نظرات ضدحکومتی را بشنوند. اما رژیم امیدوار است که با گشودن این فضا در داخل، یک سوپاپ اطمینان برای تخلیه خشم عمومی فراهم کند و جذابیت رسانه‌های بین‌المللی ماهواره‌ای را کاهش دهد. رژیم در لحظات حساس گذشته نیز از این راهبرد استفاده کرده است. در اوج اعتراضات ۲۰۲۲، به برخی چهره‌های ممنوعه اجازه داده شد در تلویزیون ظاهر شوند، به این امید که انتقادات آن‌ها نارضایتی عمومی را از خیابان‌ها به رسانه‌های داخلی سوق دهد. این بار، رژيم بر این باور است که اگر جریان اطلاعات را تا حدی آزاد بگذارد اما آن را با دقت مدیریت کند، در دراز مدت می‌تواند روایت حکومتی خود را درباره امنیت ملی تقویت کند.

جمهوریت چیست؟

جلال ایجادی

میان ایرانیان در عرصهء سیاسی اختلافی حاد به گرد شکل حکومتی، جمهوری یا سلطنت، دور می‌زند؛ موضع گیری‌های حادی که گاه همراه با ناسزاگوئی و هیجان تند همراه است. ما نیازمند اندیشه گری بیشتری هستیم. در جامعه شناسی سیاسی و در فلسفهء سیاسی یک مبحث اساسی وجود دارد که همان «جمهوریت» است. روشن است که شرایط سیاسی ایران و وجود توتالیتاریسم اسلامی شیعی می‌طلبد که، پس از سقوط رژیم، در روند سیاسی و انتخاباتی، فرم و شکل جمهوری یا سلطنت روشن گردد. ولی در لحظه کنونی چالش پایه‌ای در بارهء محتوا و مضمون و ساختار حکومت و قدرت سیاسی است. آیا قدرت آینده باید متکی بر جمهوریت باشد یا نه؟ پس جمهوریت چیست؟

آلترناتیو کوروشی بجای هر آلترناتیو دیگر

ویکتوریا آزاد

ما «ایرانیاران»، یعنی ایرانی هایی که دل در گرو ایران دارند و یار ایران هستن، می توانیم یک آلترناتیوی کوروشی بجای جمهوری اسلامی بسازیم. نه اسلام پناهی قانون اساسی مشروطه، نه مصدقیسم مجاهدین و نه مارکسیسم لنینیسم چپی ها. نظریهء «آلترناتیو کوروشی» بر هویت تاریخی و فرهنگی کهن ایران استوار است. این آلترناتیو می‌تواند به عنوان یک مسیر جدی و سازنده در برابر جمهوری اسلامی مطرح باشد. آلترناتیو کوروشی به معنای بازسازی ایران بر اساس اصول کورش کبیر و ‌دولت هخامنشیان است؛ اصولی که ریشه در تاریخ، فرهنگ و ارزش‌های دموکراتیک و ‌ملی ما ایرانیان دارند و وابستگی به «ایدئولوژی‌ مذهبی» یا «سلطنت»‌ را رد می کنند.

ایران در آستانهء تغییر رژیم؟

اندرو نیل

اگر سیاست فشار حداکثری ترامپ موفق شود، خشم عمومی در ایران ممکن است بار دیگر و حتی شدیدتر از گذشته بروز کند. ماه گذشته رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند که دست‌کم ۲۱۶ تظاهرات در سراسر کشور با حضور بازنشستگان، کارگران، کارشناسان بخش بهداشت و درمان و دانشجویان برگزار شده که عمدتا بر مشکلات اقتصادی ازجمله دستمزدهای پایین و پرداختی‌های معوق‌مانده متمرکز بوده است. در عین حال تلاش‌های مستمر رژیم برای تحمیل قوانین اجتماعی سخت‌گیرانه نارضایتی‌ها را افزایش داده و اکنون حتی در میان حامیان تندرو رژیم نارضایتی دیده می‌شود. در پس‌زمینه این تحولات، یک سوال مهم وجود دارد و آن این است که اگر خامنه‌ای ۸۵ ساله بمیرد چه کسی قدرت را در دست خواهد گرفت؟

الیگارشی دیوانسالارانه در رژیم ولایی

احمد علوی

عمده درآمدهای اقتصاد ایران به جای سرمایه گذاری در زیر ساخت ها در چارچوب الیگارشی دیوانسالاری فربه رژیم ولایی هزینه می‌شود. پیوند وثیقی میان این امر و تنگناهای اقتصاد ایران نظیر کسر بودجه، سقوط ارزش پول ملی، ابربحران انرژی، زیست محیطی، نرخ بالای تورم نهادینه، بیکاری، رشد ناچیز اقتصادی، افزایش فقر و فلاکت و فساد گسترده ساختاری در اقتصادی وجود دارد. این الیگارشی دیوانسالارانه مانع اساسی توسعه پایدار در ایران است.

آیا امسال ترامپ به ایران حمله می‌کند؟

بررسی روزنامه تلگراف

پیام روشن است: تلاش چند دهه‌ای برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به نقطه‌ء بحرانی رسیده است. اکنون، این تنها ترامپ است که باید تصمیم بگیرد که آیا این بحران را با دیپلماسی حل کند یا با گزینه‌ء نظامی. اما مشکل اینجاست که هر دو گزینه ترامپ را در برابر مردی قرار می‌دهد که ظاهراً در حال نزدیک شدن به اوست: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و متحد آیت‌الله‌ها. و اکنون پرسش این است که: آیا روسیه از روحانیون تهران دفاع خواهد کرد یا رژیم آن‌ها را در راه نزدیکی با آمریکا قربانی خواهد کرد؟

آیا ۱۴۰۴ سال سقوط

یا فروپاشی رژيم اسلامی است؟

مهرداد قاسمفر

به‌وضوح مردم دیگر مطالبه‌ای از حکومت ندارند. هرچه هست، خواست عمومی برای حذف حاکمیت است. اکثریت مطلق نسل جوان به کلی از نظام عبور کرده‌اند. اما فروپاشی چیزی نیست که فقط با بی‌اعتمادی عمومی رخ دهد؛ نیازمند به خیابان، اعتصابات سَفف گسترده و سازماندهی مردمی است.

الیگارشی دیوانسالارانه در رژیم ولایی

احمد علوی

عمده درآمدهای اقتصاد ایران به جای سرمایه گذاری در زیر ساخت ها در چارچوب الیگارشی دیوانسالاری فربه رژیم ولایی هزینه می‌شود. پیوند وثیقی میان این امر و تنگناهای اقتصاد ایران نظیر کسر بودجه، سقوط ارزش پول ملی، ابربحران انرژی، زیست محیطی، نرخ بالای تورم نهادینه، بیکاری، رشد ناچیز اقتصادی، افزایش فقر و فلاکت و فساد گسترده ساختاری در اقتصادی وجود دارد. این الیگارشی دیوانسالارانه مانع اساسی توسعه پایدار در ایران است.

معمای ملی ‌شدن نفت

شهرام اتفاق

یکی از پیامدهای طبیعی برون سپاری عملیات نفتی در جهان و بهره‌مندی از شرکای خارجی، «شفافیت» است. به این معنا که، افزون بر دوگانهء «جامعهء ‌‌‌‌‌مدنی و دولت»، یک طرف سومی هم وجود دارد که به ناگزیر، به شفافیت اطلاعات کمک می‌کند. وانگهی، اگر طرف خارجی شیطنت کند، کشور میزبان به‌خوبی قادر خواهد بود تا او را وادار به رعایت توافق‌های کند یا حتا مفاد قرارداد قبلی را تغییرداده و قرار جدیدی را به او تحمیل کند.

----------------------------

برنامهء یکشنبه

17 فروردین 1404 - 6 آوریل 2025

----------------------------

بررسی حیاتی نظرات مختلف

دربارهء منافع ملی

------------------------------

فایل تصویری        فایل صوتی

------------------------------

سخنران: مجید گلپور

------------------------------

موانع فرهنگی شکوفائی نظام اجتماعی ایران

از دیدگاه تفکر سیستمی

 مهندس جمشید قراجه داغی

در گفتگو با اسماعیل نوری علا

https://www.mehripublication.com/

 پیوند برای دانلود مجانی نسخهء پی.دی.اف

سه کتاب برای دانلود رايگان

مبانی سکولاریسم نو

سکولاریسم نو برای ایران

نوشتهء اسماعیل نوری علا

زندگی و روزگار مصطفی کمال آتاتورک

نوشتهء «لرد کین راس»

ترجمهء اسماعیل نوری علا

پيوند به نسخهء رايگان اينترنتی

خرید از انتشارات فروغ - کلن آلمان