تاریخ انتشار:

پنجشنبه 25 تا یکشنبه 28 امرداد 1403

15 تا 18 ماه اگوست 2024

----------------------

enooriala@gmail.com

-----------------

پيوندها:

سایت حزب سکولار دموکرات ايرانيان

نشريهء «گيتی مداری» حزب

خبرگاه (خبرگزاری روزانهء حزب)

مجموعهء «روزگار آلترناتیو»

مجموعهء «برای یک زندگی معمولی...»

پادکست های سکولار دموکرات ها

ويدئوهای کوتاه کلاس کادرسازی

ويدئوهای آموزشی   -    مفاهيم اصلی

                                

پيوند به سایت مهستان

 آرشيو برنامه های گذشتهء مهستان

----------------------

برنامهء یکشنبهء پیش رو

28 امرداد 1403 - 18 اگوست 2024

----------------------

بازگشت پادشاهی

چندان هم بعید نیست

----------------------

سخنران: نجات بهرامی

----------------------

مدیر جلسه: شمس دارابی

کنگرهء سالانهء سکولار دموکرات ها

سايت سکولاريسم نو

سایت سکولارهای سبز ايران

بيانيهء پويشگری

اعلاميه دربارهء جايزهء صلح نوبل

«ماايرانی بی تبعيض میخواهيم»

پيمان نامهء عصر نو

بیانیهء جدایی کامل حکومت ومذهب

سایت ایرانسکوپ

موانع فرهنگی شکوفائی نظام اجتماعی ایران

از دیدگاه تفکر سیستمی

 مهندس جمشید قراجه داغی

در گفتگو با اسماعیل نوری علا

https://www.mehripublication.com/

پیوند برای دانلود مجانی نسخهء پی.دی.اف

سه کتاب برای دانلود رايگان

مبانی سکولاریسم نو

سکولاریسم نو برای ایران

نوشتهء اسماعیل نوری علا

زندگی و روزگار مصطفی کمال آتاتورک

نوشتهء «لرد کین راس»

ترجمهء اسماعیل نوری علا

پيوند به نسخهء رايگان اينترنتی

خرید از انتشارات فروغ - کلن آلمان

عشق به ایران داخل و خارج ندارد!

مسابقهء ناهید و کیمیا؛ تراژدی ایرانی بودن

علی ولی اللهی

مردم به جد اعتقاد دارند ایران خانه همه ایرانی‌ها است؛ با هر تفکر و زبان و قومیتی. مردم ایران می‌دانند که این سیاست تفرقه‌افکنانه پیامدهای اجتماعی بسیار دردناکی خواهد داشت و موجب زخم‌هایی در جامعه می‌‌شود که التیام آن‌ها به زود انجام نخواهد شد. استقبال مردم از سیاست «آغوش باز کیمیا و ناهید» نشانه‌ای از نگرانی‌ آن‌ها از آینده ایران در صورت تداوم وجود سیاست «مردم در برابر مردم» است. حالا اینکه به چه صورت باید این‌ها را به مقامات و صداوسیما و تندروها بفهمانند بحث دیگری است. گرچه اگر قرار بود بفهمند تا حالا فهمیده بودند.

مروارید غلطان یا آب نبات چوبی؟

احمد پورمندی

دست خامنه ای در همان چینش اولیهء کاندیداها بوسیلهء شورای نگهبان رو شده بود و همه می دانستند که خامنه ای، با آن ترکیب و  مذاکرات  مقدماتی، پزشکیان را به عنوان کاندیدای اختصاصی، در بغل اصلاح طلبان و آقای خاتمی گذاشته تا آنها، به دست خود، گور خود را بکنند و ته ماندهء آبروی خود را هم برای مشروعیت برباد رفتهأ بیت منحط خامنه ای خرج کنند.

ارهء گیر کرده!

حمیدرضا رحیمی

از  شما خوانندگان محترم ضدانقلاب چه پنهان که فدوی منتظرالظهور، مدت هاست که همینطور حیران و ارّه به ماتحت مانده که آخر این چه بساطی ست که حضرت آقا به پا فرموده تا فدوی را ناگزیر کند که جان ناقابل خود را به خطر انداخته و جسارتاً و از قول آن زبانزد معروف عرض کند که «عِرض خود می بری و زحمت ما می داری!» مُراد و اشارهء فدوی، به معرکه گیری های موسوم به انتخابات رئیس جمهوری ست که در آن، طی مراسم باشکوهی، ریاست محترم آبدارخانهء بیت، البته بشرط آنکه هیچگونه زاویه ای با معظم له نداشته باشد، تعیین می شود!

آرشیو حزب سکولار دموکرات ایرانیان

آرشیو ایران فردا   آرشیو  میهن   آرشیو گویا نیوز

جوانان بنگلادش و امکان گذار دموکراتیک از پائین

اینتیفار جودری

اعتراضات اخیر در بنگلادش امید به گذار به دموکراسی از پایین را ایجاد کرده است. شمار انبوه جوانان و همچنین روحیه، انعطاف‌پذیری، سرکشی و همبستگی آنان، نقشی اساسی در سرنگونی دولت حَسینه ایفا کرده است. آن‌ها بر فناوری نیز تبحر داشتند و در شرایط مسدود شدن اینترنت تلفن‌های همراه به طرز هوشمندانه‌ای از اینترنت برای بسیج معترضان، چه در داخل و چه در خارج از کشور، استفاده می‌کردند. با این حال، گذار واقعاً دموکراتیک در بنگلادش اکنون نیازمند انتخابات رقابتی و شکل جدیدی از حکمرانی است.

کوبا دارد می‌میرد!

دویچه وله: بر اساس گزارش سازمان ملی آمار و اطلاعات کوبا (ONEI)، جمعیت این کشور نسبت به سه سال گذشته ده درصد کاهش یافته است. این سازمان "مهاجرت گسترده" را دلیل کاهش جمعیت کوبا اعلام کرد. گفته می‌شود که از سال ۲۰۲۱ یک میلیون نفر کوبا را ترک کرده‌اند. اکثر مهاجران به سوی آمریکا می‌روند. علاوه بر این، "تراز زاد و ولد" نیز در این کشور منفی است به طوری که در پایان سال ۲۰۲۳، جمعیت کوبا تنها کمی بیش از ده میلیون نفر بود... کوبا با یک بحران اقتصادی شدید مواجه است. مواد غذایی، دارو و سوخت در این کشور کمیاب و "نرخ تورم" بسیار بالاست. صنعت گردشگری کوبا پس از کرونا هنوز بهبود نیافته و به همه این موارد "سرکوب‌ها از سوی حکومت کمونیستی" نیز اضافه شده است. فعالان حقوق بشر تا کنون بیش از هزار و ۱۰۰ زندانی سیاسی را در این کشور شناسایی کرده‌اند.֎

تبریک به آنها که رأی ندادند!

رحیم قمیشی

امروز که لیست وزرای پیشنهادی آقای پزشکیان رسماً منتشر شد، احساس کردم همۀ آنها که رأی ندادند، شم سیاسی قویتری از ما که به آقای پزشکیان رأی دادیم، داشته‌اند. من منکر وجود برخی افراد اندک متناسب با خواست رأی‌دهندگان در بین وزرای پیشنهادی نیستم، شاید به اندازه انگشتان یک دست! که احتمال می‌دهم آنها را هم مجلس رد کند. اما جا دارد این کابینه پیشنهادی را قبل از هر کس به مقام معظم رهبری، سپس به آقای شریعتمداری، آقای جلیلی، آقای جبلی، و آقای قالیباف، همچنین ائمه جمعه سراسر کشور تبریک بگویم. کابینه‌ای که یک فرد مهم توانا برای تغییر در راس هیچکدام از وزارتخانه‌های سیاسی‌، اموزشی‌ و فنی‌اش نیست.

مصطفی رحیمی، روشنفکری که ندیم حقیقت بود

نگاهی به حیات فکری اش در بیست‌ودومین سالگرد خاموشی

فرهاد محرابی

اکنون پس از قریب چهل و شش سال که از این صحبت‌ها می‌گذرد همچنان می‌بینیم که صداقت و شجاعت متفکری چون او در آن برهه‌ی حساس بی‌مثال بود و اگر هشدارهایش در مورد درغلتیدن به جمود سیاسی و فکری جدی گرفته می‌شد، شاید فصل دیگری بر تاریخ شکست‌های ایران افزوده نمی‌شد. میراث او اما همچنان می‌تواند نوری در این تاریکی باشد. دست‌کم به‌یادمان بیاورد که در این کشور زمانی کسانی بودند که با تمامی مصائب به آینده امید داشتند و آزادی ایران را قربانی هیچ پنداشت منفعت‌طلبانه و ایدئولوژیکی نکردند.

مسئلهء زمین‌گیر شدن دولت ها‌

سعید حجاریان

سال ۱۳۷۷، زمانی‌که خبر قتل‌های سازمان‌یافته، موسوم به قتل‌های زنجیره‌ای منتشر شد، سناریوهای متعددی در توضیح چرایی آن رویداد تلخ و فجیع مطرح شد. از دخالت خارجی و فعالیت عناصر خودسر، تا تلاش برای زمین‌گیر کردن دولت نوپای اصلاحات. این‌که ماحصل بررسی‌ها به کجا انجامید و کدام تحلیل مقرون صحت بود، مسئله این یادداشت نیست و در جای خود باید بدان پرداخته شود. دغدغه اصلی من در اینجا طرح یک مسئله بنیادی‌تر است: مسئله زمین‌گیر شدن دولت‌. به دیگر سخن، می‌خواهم این پرسش را پیش بکشم که اساساً دولت‌ها چگونه زمین‌گیر می‌شوند؟

چرا این‌قدر از زنان هراس‌ دارند؟

مهران صولتی

جهان به جز اندکی استثناء از همه سو شاهد افزایش حضور اجتماعی زنان است، به‌طوری که برخی از ایده‌ی زنانه شدن جهان و تلطیف مناسبات خشن کنونی سخن می‌گویند. در ایران هم بعد از زنانه شدن دانشگاه اکنون برخی از زنانه شدن شهر، و تغییر روابط اجتماعی آن حرف می‌زنند. حتی در بعضی از کشورهای توسعه یافته اینک زنان در عرصه اشتغال گوی سبقت را از مردان ربوده اند. حال با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که تهاجمات اخیر صبغه‌ای دن کیشوت‌ وار یافته و صرفا موجب اتلاف منابع و منافع بیشتر خواهد شد. بی‌تردید حضور توفانی زنان همه موانع را از سر راه برخواهد داشت...

«معمار روابط عمیق با روسیه علی خامنه‌ای است»

علیرضا اعرافی

علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه که گفته می‌شود بعد از مرگ علی خامنه‌ای یکی از گزینه‌های احتمالی رهبری است، در رویدادی کم سابقه به مسکو سفر کرده است. او در دیدار با الکساندر ژوکوف نائب رئیس دومای روسیه با اشاره به اینکه «ایران و روسیه با برقراری مناسبات عمیق، عصر جدیدی را در مناسبات دوجانبه رقم زده‌اند» برای علی خامنه‌ای سنگ تمام گذاشت و گفت: «در کشور ما این مناسبات توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان عالی‌ترین سطح مدیریت و رهبری کشور، طراحی و معماری شده است و دیگر قوا و ارکان کشور نیز اراده جدی بر ثمربخشی معماری جدید مناسبات دارند».

انقلاب مشروطه، سرنوشت ایران

فاضل غیبی

انقلاب مشروطه چنان با سرنوشت ایران گره خورده، که پس از چند دهه حکومت جهل و جنایت اسلامی، هرچه بیشتر روشن می‌شود، که گذار از آن تنها با تکیه بر دستاوردهای «مشروطگی» ممکن است. به شرطی که این دستاوردها بدرستی شناخته شده، با نیازهای دمکراتیک جامعۀ ایران هماهنگ شوند. از سوی دیگر کسانی خواستار برپایی حکومت آیندۀ ایران بر اساس قانون اساسی مشروطه هستند که نشانگر تحجر فکری و ناتوانی از درک اهداف و دستاوردهای این انقلاب است.

دو چهره‌ء «سلطه» در نظریه‌ء سیاسی «جمهوری‌خواهی»

مایکل تامپسون

با اتکا به آثار ماکیاولی و روسو می‌توانیم دو چهره‌ي سلطه را تشخیص دهیم که در کنار هم روابط اجتماعی را شکل می‌دهد. در شکل بهره‌کشانه‌ی سلطه، عاملان قادر به بیرون کشیدن منافع اضافی از افراد، گرو‌ها یا منابع جمعی، چه انسانی یا طبیعی هستند. من شکل دیگر سلطه را «برسازنده» می نامم. در این شکل هنجارها، نهادها و ارزش‌های اجتماع به عقلانیت سوژه‌ها برای پذیرش صورت‌هایی از قدرت، روابط اجتماعی و اهداف جمعی به‌مثابه صورت‌های مشروع اقتدار شکل می‌دهند.

«تغییر ریل» نظام؟

مرتضی سامان‌پور

تأیید صلاحیت و پیروزی پزشکیان عموماً به‌عنوان «تغییر ریل نظام» برای ورود فراکسیون رام اصلاح‌طلبان به عرصهء قدرت تعبیر شد که افسارشان تا حد زیادی در کنترل رهبری است، شکلی از «عقب‌نشینی تاکتیکی خامنه‌ای» برای ثبات‌بخشیدن به گسل‌های اجتماعی‌ای که با خیزش زن زندگی آزادی دهان باز کردند و چیزی نمانده بود تا نظام را در خود ببلعند.