◄◄

----------------------------

------------------------------

-----------------------------

--------------------------------

خط قرمزهای شاهزاده

نافرمانی مدنی زنان

استراتژی‌ها، رویکردها و افق‌ها

آزاده دواچی

در چند ماه گذشته با وجود آنکه اعتراضات مردمی، شکل میدانی - اعتراضی خود را از دست داده‌اند، اما رفتار و استراتژی‌های مبارزاتی به شکل گسترده‌ای تغییر پیدا کرده است. شاید موثرترین عامل در این تغییر را بتوان در پختگی مبارزاتی زنان پس از اعتراضات دید. رویکردی که از ابتدا به صورت اعتراضات پراکنده و بدون رهبری بود، اما هدفی واحد داشت. این هدف واحد در هسته مبارزاتی جنبش زن، زندگی، آزادی نهفته بود و همین نهفتگی موجب شد که با تغییر الگو، همچنان روند آن ادامه پیدا کند.

پیام باقر پرهام به اولین کنگره سکولار دموکرات های ایران

آرشیو سکولار دموکراسی  1 2       آرشیو ایران فردا

پلی لیست های تلویزیون میهن

آگهی استخدام

حمید رضا رحیمی

وزارت اطلاعات حکومت شکوهمند اسلامی پ، نیروهای زیر را پ، با حقوق و مزایای مکفی، و توأم با رأفت اسلامی، شدیداً به همکاری دعوت می کند:

شهروندان دو یا سه تابعیتی و بیشتر، 10 نفر

گردشگر خارجی 17 نفر

متقاضیان در طول اقامت در ایران، از رأفت اسلامی شدیداً برخوردار خواهند بود. اضافه می شود که داوطلبان، از ارائهء هرگونه مدارک تحصیلی و کاری، بدلائل بشر دوستانه، معاف خواهند بود اما فعالان محیط زیست و نیز حقوق معوقه بشر، اولویت دارند. علاقمندان می توانند با در دست داشتن یک فقره بلیط یک طرفه، به روابط عمومی این وزارت مراجعه کنند. و من الله التوفیق

در دفاع از سکولاریسم اخلاقی و سیاسی

پل کلیتور (زادهء ۱۹۵۴، آمستردام) استاد فلسفه است و در بهار 1401 کتاب او با نام «نگاه این جهانی، در دفاع از سکولاریسم اخلاقی و سیاسی»، به ترجمهء برزو نابت، بوسیله انتشارات «سرای بامداد»، (تورنتو، بهار ۱۴۰۱) منتشر شده است. در پشت جلد کتاب، به نقل از پل کلیتور، می خوانیم: «نقد دین را ضرورت می‌داند. نباید از این بیم که بنیادگرایان برمی‌آشوبند، از نقد دین طفره رفت. همزیستی خداناباوران و خداباوران را تنها در سایهء سکولاریسم شدنی می‌داند.» ساست رادیو زمانه ویدئوئی از مترجم را در معرفی کتاب منتشر کرده است.(֎)

منتظر نفوذی ها در قامت سلطنت طلبان باشید!

س. سمبه

موضوع روز ما باید اعدام جوانان باشد اما متاسفانه عده ای لمپن و فاحشه سیاسی سلطنت طلب نما با انگشت کردن هالو به قصد تحقیر رقیب سیاسی، آب گل آلودی فراهم کردند تا اوباش چپ خمینی طلب و خلخالی ستای ۵۷ تی، زبان در بیاورند و از حماقت عده ای لمپن پلی برای حمله به رضا پهلوی بسازند و حتی او را به مرگ تهدید کنند!

ماموریت عالی پیام (هالو) در خارج از کشور چیست؟

عبدالستار دوشوکی

نکتهء قابل تامل اینجاست که بر طبق شواهد عینی و ویدئوها، پنج مامور پلیس لندن در کنار این درگیری و "تعرض جنسی" حضور پر رنگی داشتند. بر طبق قوانین بریتانیا شخص مجرم و متعرض باید دستگیر شود. چرا آقای هالو در همان میدان و یا بعد از آن از فرد متعرض شکایت نکردند؟ چرا به جای شکایت کردن، اصرار ایشان فقط در ایجاد جنجال رسانه ای و تهیه خوراک تبلیغاتی علیه اپوزیسیون برونمرزی بوده و است؟

«دهه هشتادی‌ها»؛ ظهور نوجوانی جدید

گفت‌وگو با علی‌اصغر سیدآبادی

گفت‌وگوگر: محسن آزموده

علی‌اصغر سیدآبادی نویسنده و پژوهشگر شناخته‌شده حوزه کودک و نوجوان، یک دهه پنجاهی است که سال‌هاست دغدغه کودک و نوجوان دارد و از نزدیک با ایشان در ارتباط است. او اخیرا در فضای مجازی، مطالب جالب توجه و راهگشا و آگاهی‌بخشی درباره دهه هشتادی‌ها منتشر کرده و بسیاری از کلیشه‌های رایج درباره آنها را مورد انتقاد قرار داده است.

 

اگر جنبش مهسا نبود…

حمید آقائی

اگر چنبش مهسا نبود ضعف و ناتوانی اپوزیسیون سنتی و چهل ساله رژیم جمهوری اسلامی بر ملا نمی گشت و آنها را از برج عاجِ تفرد و تفرعن پایین نمی آورد و وادار به اعتراف به عقب ماندگی از جنبش مهسا نمی کرد و برخی را مجبور نمی نمود که برای حفظ موقعیت (تاریخی و ایدئولوژیک) خود به پناهگاه ایدئولوژیک و هویتی خویش پناه نبرند.

چهار عامل ناشادکامی در ایران

مهران صولتی

مدتی پیش یکی از جامعه شناسان کشور از این سخن گفته بود که حکومت در ایران باید به جای فرمان به آغاز تولید انرژی هسته‌ای، دستور به تولید عشق، امید و محبت می‌داد. حال باید ببینیم که چرا حکومت در ایران با ایجاد شادکامی میانه‌ای ندارد و تحقق آن را پیگیری نمی‌‌کند؟! واقعیت این است که تا چهار جدال تاریخی زیر به نحو مناسبی پایان نیابند نارضایتی‌ها همچنان ادامه خواهند یافت.

لمپنیسم ایرانی

محسن خیمه دوز

لمپنیسم یک «پدیده پیچیده تاریخی چندوجهی» ست که «علم شناخت آن» هنوز تعریف و تدوین نشده است. اگر روزی چنین دانشی در آکادمی تاسیس شود، بدون تردید ایران و تاریخ معاصرش بهترین «کیس استادی» و مورد مطالعاتی برای تدوین و تاسیس این دانش است. به همین دلیل هم، تا اطلاع ثانوی، رهایی از آن ممکن نیست و لمپنیسم که هر بار به شکل یک حکومت یا ایدئولوژی ظاهر می شود (چپ، راست، دینی، سلطنتی، چینی، روسی، لیبرال)، تنها شناسنامه معتبر ایران است.

چرا «اصلاحات» در ایران به بن‌بست رسیده است؟

شهرام اتفاق

پیچیدگی‌ها در بحث اصلاحات مختص کشورهایی است که لیبرال دموکراتیک نیستند. در کشورهای لیبرال دموکراتیکی که امکان تغییر و اصلاح در درون آن‌ها نهادینه شده دیگر واجد شرایط مورد بحث نیستند. آن‌ها به راحتی می‌توانند تغییرات مورد نظر خود را در همان نظام لیبرال دموکراتیک مطالبه کنند و به آن دست یابند. بنابراین روی سخن این بحث با جوامع غیر لیبرال دموکراتیک است، جوامعی که اغلب توسعه ‌نیافته و گاهی هم در حال توسعه هستند و این پیچیدگی و بحث‌ها مختص این جوامع است.

ایران: خروج دسته‌جمعی

ایمان گنجی

این لحظه‌ها بارزترین نماد پیروزیِ آغازینِ جنبش «ژینا»، جنبش انقلابی این روزهای ایران است. به رسمیت نشناختن اقتدار حاکم، بی‌پدر شدن انقلابی جامعه. دیگر نه معلمی در کار است و نه شاگردی، نه رهبری و نه پیروی. تنها اقتدار موجود، اقتدار مردمِ متکثری است که به پیشتازی زنان و در انقلابی زنانه، بنیادهای اقتدار سلطه‌گر را از بین می‌برند. این دقیقه‌ء گسستی ریشه‌ای است؛ دقیقه‌ای از نفی که تماماً منفی باقی نمی‌ماند، چرا که از چشم‌انداز اکنون‌اش، می‌خواهد هر آنچه را پس از این نیز به عنوان اقتدار پدرسالار سر برآورد، نفی کند.

روندهای زيست پردازِ سکولار

ابراهیم هرندی

سکولاريسم منِشی زیستی ست که ریشه در شيوهء نگرشی تاريخی دارد؛ نگرشی که از چشم انداز آن، انسان پالايشگر، ويرايشگر و آرايشگرِ گیتی می ‏تواند و بايد باشد؛ نگرشی که از خِرَد انسانی مايه‏‏ ور می شود و انسان را تنها دارنده و راننده‏ء هوشيار هستی می‏ شناسد. [اما]، از چشم ‏اندازهای کهن، انسان نيز چون ديگر پديدارهای گيتی در چنبر نيروهای ماورائی اسير است.

علیه سیاست «هویت – محور»

قبیله گرایی نوین و بحران دمکراسی

فرانسیس فوکویاما

در این مقاله فوکویاما به موضوع مسخ دستور کار نیروهای چپ دنیا زیر تاثیر سیاست هویت-محور پرداخته، اشاره می کند که در قرن بیستم، سیاست با اقتصاد تعریف می شد و چپگرایان بر روی کارگران، اتحادیه ها، برنامه های رفاه اجتماعی و سیاستگذاری های بازتوزیع ثروت متمرکز بودند. اما امروزه آنها بیشتر بر هویت تمرکز دارند و در بسیاری از دمکراسی ها، چپ، کمتر روی ایجاد شرایط برابری اقتصادی و بیشتر روی منافع انواع متعدد گروه های حاشیه ای مانند قلیت های قومی، مهاجران و پناهندگان، زنان، و دگرباشان جنسیتی متمرکز است.

رئاليسم در سياست

آيزايا برلين

اين ايده که آنچه ظالمانه و نامطبوع است بيشتر از نقطه مقابل خود حقيقي يا «واقعي» است، شکلي از بدبيني کنايه آميز است که، درست به اندازهء انسان گرايي خوشبينانه عصر عقل گرايي، رمانتيک و فاقد بنياد محکمي از مشاهدات تجربي است. و جنبش هاي سياسي عظيمي که از هر کدام منشعب مي شود - فاشيسم و کمونيسم (به رغم تظاهر هاي دومي به روش «عيني» علمي)- در کليت شان در زمينهء ثابت کردن مدعاهايشان مبني بر تفسير و اصلاح موفق تر امور واقع، نسبت به اظهار نظرهاي غيرعام و غيرنظام مند، شکست خورده اند.

مردم می‌گویند:

«بگذارید زندگی کنيم آن طور که می‌خواهيم»

گفتگو با مرتضی مردیها

اگر حداقلی از خواسته مردم که مشترک است را در نظر بگیریم این است که به امور ساده رندگی من، چه می‌خورم، چه می‌نوشم، چه می‌پوشم، کجا می‌روم، با چه‌کسی هستم، به این‌ها دخالت نکنید ... شاید در برخی از این زمینه‌ها ما در دنیا منحصر به فرد هستیم ... آن‌چه که مشترک است در وهله اول این است. ولی خوب بالاتر از آن این هم هست که مردم می‌خواهند در امور سطوح بالاتر، از اقتصاد تا سیاست، اکثریت مردم در قالب یک نظام دموکراتیک و به تصور من یک نظام لیبرال تصمیم‌گیرنده باشند.

شکست ایدئولوژی ها

نوشتهء «سازنده»

رژيم اسلامی یک حکومت ایدئولوژیک مذهبی با فرهنگ روستایی است. ادعای آن زندگی برابر همانند زندگی در روستا و گسترش مذهب در جامعه بود. اما همانند کشورهای کمونیستی آنها نیز دریافتند که برابری اقتصادی ممکن نیست و از آنجا که همگی قبل از انقلاب از قشر فقیر جامعه بودند، نتوانستند از پول و امکانات دیگر بگذرند و بسرعت فاسد شدند.

دموکراسی و جامعۀ ایرانی

مهدی تدینی

یک بار برای همیشه باید به این پرسش پاسخ داد که وضعیت ما ایرانیان به لحاظ «منش دموکراتیک» چگونه است؟ اصلاً «دموکراسی» از کجا می‌آید؟ آیا ایرانیان شایستگی دموکراسی را ندارند؟ به ویژه نسل جدید؛ آیا «نسل زِد» چیزی از دموکراسی نمی‌فهمد؟ به گمان من «بدفهمی» بسیار عمیقی دربارۀ این مسئله وجود دارد. گروهی هستند که با نگاهی تحقیرآمیز و با نخوتی روشنفکرانه جامعۀ ایرانی را شایستۀ دموکراسی نمی‌دانند. اما اصلاً معیار «دموکرات بودن یا نبودن» چیست؟

آسیب‌ شناسی دورهء گذار و دو قدرت محافظ

کاظم علمداری

در صورت گذار جامعه از دیکتاتوری، برای پایداری دموکراسی، طبقات اجتماعی مختلف باید منافع متفاوت خود را در نظم جدید بیابند تا پشتیبان آن باشند. این منافع در سه حوزه مرتبط به هم، یعنی آزادی، توسعۀ اقتصادی، و عدالت اجتماعی، و همچنین خواست و ارادهء دولت سکولار در حفظ همه جانبهء حقوق شهروندی، حکمرانی قانونی لازم است. نمونهء بارز جامعه‌ای که به دلیل حضور تشکل‌های مستقل جامعه مدنی توانست از دیکتاتوری گذر کرده به آزادی و دموکراسی دست یابد، اما نتوانست آنرا حفظ کند تونس بود.

ن

آرشیو

پيوند به سایت مهستان

 آرشيو برنامه های گذشتهء مهستان

برنامه یکشنبه

هفتم خرداد 1402 - 28 ماه مه 2023

9 صبح کالیفرنیا- 6 عصر اروپای مرکزی

7.5 شب ایران

موضوع:

آشنایی با جامعهء یارسان و نقش
آنها در آیندهء ایران سکولار دمکرات

فایل تصویری        فایل صوتی

سخنران:

حسین خلیفه

مدير جلسه: عباس دانشور

پيوندهای جنبش:

سایت حزب سکولار دموکرت ايرانيان

نشريهء «گيتی مداری» حزب

خبرگاه (خبرگزاری روزانهء حزب)

مجموعهء «روزگار آلترناتیو»

مجموعه «برای یک زندگی معمولی...»

پادکست های سکولار دموکرات ها

ويدئوهای کوتاه کلاس کادرسازی

ويدئوهای آموزشی

مفاهيم اصلی

کنگرهء سالانهء سکولار دموکرات ها

سايت سکولاريسم نو

سایت سکولارهای سبز ايران

بيانيهء پويشگری

اعلاميه دربارهء جايزهء صلح نوبل

«ماايرانی بی تبعيض میخواهيم»

پيمان نامهء عصر نو

بیانیهء جدایی کامل حکومت ومذهب

سایت ایرانسکوپ

موانع فرهنگی شکوفائی

نظام اجتماعی ایران

از دیدگاه تفکر سیستمی

گفتگو با مهندس جمشید قراجه داغی

زیر نظر اسماعیل نوری علا

https://www.mehripublication.com/

سه کتاب برای دانلود رايگان

مبانی سکولاریسم نو

سکولاریسم نو برای ایران

نوشتهء اسماعیل نوری علا

زندگی و روزگار مصطفی کمال آتاتورک

نوشتهء «لرد کین راس»

ترجمهء اسماعیل نوری علا

پيوند به نسخهء رايگان اينترنتی

خرید از انتشارات فروغ - کلن آلمان

پیوند به کتاب

تاکتیک های مقاومت مدنی

در سدهء بیست و یکم