دوشنبه 10 و سه شنبه 11 خرداد 1395 ـ  30 و 31 ماه مه 2016

 

جستجو در سايت

تماس با سردبير

آرشيو صفحات اول سايت

آرشيو کلی مقالات  

آرشيو بر حسب نام نويسندگان

بيانيه های سازمان های ديگر

گنجينهء «سکولاريسم نو»

ويدئوهای آموزشی

1. ما با مذهب و عقيدهء هيچکس سر دعوا نداريم اما حضور مذهب و ايدئولوژی هيچکس را در قانون اساسی و نهادهای حکومتی  نمی پذيريم.

2. همچنين، از آنجا که حکومت اسلامی مسلط  بر ايران را قابل اصلاح و حتی قانونی نمی دانيم، طبعاً، در خارج کشور، از آن مطالبه ای هم نداريم؛

3. و به همين دليل قرار نيست  نام هيچ يک از اعضاء جنبش در زير نامه هائی که خطاب به گردانندگان رژيم نوشته می شوند ديده شود.

4. اما، در عين حال، ما از همهء مطالبات بر حق هموطنان اسير خود در داخل از غاصبان حکومت مسلط بر کشورمان حمايت می کنيم.

5. آنچه دراين سايت اختصاصی و غيرلخبری منتشر می شود يا در موافقت با سکولار دموکراسی است (مثل نوشته های انحلال طلبان و مخالفان حکومت اسلامی) و يا در مخالفت با آن (مثل نوشته های اصلاح طلبان، که با نوار توضيحی مشخص می شوند) و يا مسائل را بصورت جدی و طنر از ديدگاه سکولار دموکرات مطرح می کند. در همه حال اصولی که در صدر اين صفحه آمده و نيز در «پيمان نامهء عصر نو» منعکس اند، راهنمای ما محسوب می شوند.

6. انتخاب مقالات وارده و برگرفته از منابع مختلف، و همچنين تيتر مناسبی برای آنها  با سردبير است.

7. در اين پايگاه، به احترام «جمهوريت»، هر کجا سخن از حکومت

 مسلط  بر ايران پيش آيد، واژهء «جمهوری» به «حکومت» يا «رژيم»  تبديل می شود.

سردبير: اسماعيل نوری علا  

تأسيس: 14 امرداد 1392

پيمان نامهء عصر نو

نهاد هماهنگی جنبش

اساسنامه

هيئت دبيران

ای ميل:

iranian.sdmcc@gmail.com

اعلاميهء جهانی حقوق بشر

و پيوند به يک ويدئو

به قلم حميد شوکت

در زبان اينترنت:

کارگران مشغول شلاق خوردنند، مزاحم نشويد - مانا نيستانی

ارعاب با شیوه‌های اول انقلاب

سارا مدنی

صدای شلاق‌ها بر تن سی و پنج دختر و پسری که به دلیل شرکت در یک میهمانی فرود آمد، مهیب تر و دردناک تر از آن بود که تنها در قزوین شنیده شود. شوک حاصل از این خبر همراه با شلاق زدن هفده کارگر معدن طلای آق دره، به جرم اعتراض به وضعیت حقوق شان، یک بار دیگر نگاه متحیر جامعهء ایران را متوجه ساختاری کرد که با افتخار از اجرای چنین احکامی تحت لوای اسلام دفاع می‌کند.در روزهای اخیر، شهرهای مختلف ایران شاهد موجی تازه از تجاوز به حریم خصوصی شهروندان توسط نیروهای انتظامی با همراهی قوهء قضائیه بودند؛ موجی به ظاهر هدفمند که در برخی موارد با توسل به برخوردها و مجازات های خشونت آمیز، تداعی کننده عملکرد کمیته‌های سال های نخست انقلاب است.

آخر همین جوری که نمی شود!

حمیدرضا رحیمی

العربيه نوشته است که «مریم میرزاخانی، ریاضیدان برجستهء جهان، به عضویت آکادمی ملی علوم امریکا انتخاب شد». در پاسخ  عرض می کند که نمی شود لکن!... بیخود کرده! مگر دست خودش است؟!؛ یعنی آن ضعیفهء سجادیه، نخست  باید، مانند امید کوکبی، نخبهء فیزیکِ زندانی، بی احتیاطی کرده و برای دیدار بستگان به وطن اسلامی بیاید و، برای دسنگرمی، صد ضریه شلاق با دو تا کوبیدهء اضافی را میل بفرماید، و سپس محکوم به ده سال اقامت در هتل پنج ستارهء اوین بشود و بعلت رأفت اسلامی، به سرطان کلیه مبتلا، و به تخت بیمارستان زنجیر بشود، و بعد از آن، اگر زنده ماند، برود عضو  عضویت آکادمی ملی علوم امریکا بشود، آخر همین جوری که نمی شود!

چهار چيز...

حسن گیله مرد

امام نقی (کک) و پیروان شان علیه معتصم انقلاب کرده و حکومت سامرا را به دست آوردند. مورخی رومی به محضر امام وارد شد و از ایشان پرسید: چه چیز عامل پیروزی انقلاب شما شد؟ امام جواب داد: حمایت ملت غیور، شریف و شهیدپرور. سپس مورخ پرسید: این ملت چه خصوصیاتی دارند؟ حضرت فرمود: این ملت در چهار جا چهار چیز به ما می دهند: در جبهه شهید، در انتخابات رای، در خیابان سلام و در خانه به ما فحش می دهند. تا این ملت هستند ما نیز هستیم. (منقول از «بحار الادبار»، باب «اقوامی که به ادبار دچارند»).

حقیقتی تلخ!

آزاد به آذین

گفتم: «مادامی که انقلابیون هستند، اصلاحی‌، و مادامی که اصلاحیون هستند، انقلابی‌، در کار نیست! و اینچنین است سرنوشت ملتی‌ گرفتار آمده در برزخ میا‌‌ن انقلاب و اصلاح، و یا همان بیم و امید!» ظریفی‌ سخنم را رندانه اینچنین اصلاح کرد: «مادامی که انقلابیون هستند، انقلابی‌، و مادامی که اصلاحیون هستند، اصلاحی، در کار نیست!»

هم‌پیوندی در اسارتگاه

از هویت ‌پذیری تا دلباختگی به زندانبان

سیما راستین

تمرکز این نوشته بر آزار و خشونت جنسی به عنوان یکی از اشکال خشونت سیستماتیک برای درهم شکستن انسان‌هایی است که همرنگی و هم‌پیوندی در سیستم مسلط را نمی‌پذیرند. در این چارچوب نخست به ارزش‌ها و هنجارهای فرهنگی تنیده شده در باورها، عادات و رفتار انسان‌ها به عنوان زمینه‌های تداوم و بازسازی خشونت ‌پرداخته می‌شود و سپس با ابزارهای جامعه ‌شناسی تبلور موضوع در  پدیده شکل‌ گیری رابطه عاطفی میان زندانی  و زندانبان بررسی می‌شود. این نوشته متاثر از پژوهش روشنگر و پر ارزش "جنایت بی عقوبت" است که به کوشش شادی امین و شادی صدر و همکاری عده‌ای از کارشناسان و جمعی از زندانیان سیاسی زن در دهه شصت گردآوری شده است.

چارهء دولتی - روحانیِ دياثت!

یکی از روحانیون برجسته ضمن ارائهء رهنمود و نصیحت برای جلوگیری از حال دادن مقامات حکومت اسلامی به اجانب و کشاندن پای آن ها به ایران، حرف آخر را زده و گفته است هر کس پای خارجی ها را به کشور باز کند و خارجی ها را به کشور راه بدهد "دیوث" است. اين اظهار نظر این روحانی برجسته و صاحب فتوا برای متدینین حجت است و می تواند برای دولت حاج آقا دکتر حجت الاسلام روحانی (تحصیل کردهء انگلستان و حوزه) و وزرای دولت ایشان، که اکثراً تحصیل کردهء آمریکا و دوره دیده در بلاد شیطان و کفر جهانی بوده و خواهان تعامل با اجانب و باز کردن پای خارجی ها به بازار سرمایه و اقتصاد جمهوری اسلامی هستند مشکل آفرین شود!.. و ممکن است خیلی از مدیران و مسئولان سیاسی و اقتصادی به خاطر آن که در مظان اتهام قرار نگیرند پست های خود را به امان خدا رها کرده و به «مشاغل قبلی خود» برگردند و مملکت با کمبود دولتمردان باغیرت مواجه شود.

اسلام تا امروز مارتین لوتر نداشته است!

صادق جلال العظم، فیلسوف سوری

صادق العظم برقراری سکولاریسم، اصل جدایی دین از سیاست، را بسیار مهم اما غیرکافی می‌داند. او معتقد است که با حفظ اعتقادات اسلامی، بر پایهء فقه و اصول شریعت، سکولاریسم غیرممکن است. او می‌گوید پیش از هرچیز خود این تفکر باید اصلاح و با مقتضیات دنیای مدرن سازگار شود. نویسنده "نقد تفکر دینی"، که خود را بیش از هر متفکری به ایمانوئل کانت مدیون می‌داند، معتقد است تنها چیزی که می‌تواند جوامع اسلامی را از بحران و آشفتگی کنونی نجات دهد، رفرم دینی بنيادین است، کمابیش به همان گونه که پروتستانتیسم کیش مسیحیت را برای پذیرفتن تمدن مدرن آماده کرد.

هیاهوی بسیار برای هیچ

بیژن صف‌سری

چه آنان که گناه مسندنشینیِ منفورترین فرد نظام بر کرسی ریاست مجلس خبرگان را به پای رای دهندگان انتخابات این مجلس فرمایشی می‌گذارند و چه کسانی که تحریم کنندگان انتخابات را مسبب پیروزی نزدیک‌ترین فرد به رهبری نظام می‌دانند، هر دو به یک میزان به خطا می‌روند چرا که به تجربهء سی و هشت سالهء حاکمیت بی‌سوال نظام ولایی ثابت شده که نتیجهء حضور و یا عدم حضور مردم در پای صندوق‌ های رأی همواره یکسان بوده و تأثیری در تغيیر و تحول امور از پیش تعین شدهء رژیم نداشته است؛ خاصه رأی دادن برای تعيین نمایندگان مجلسی که ملک طلق رهبری بودن اش اظهر المن الشمس است.

«ترکیه لاییک است و لاییک می ماند»!

آقای اردوغان ممکن است بتواند متن قانون اساسی را در جهت تحقق رؤیای خود تغییر دهد، اما برای تغییر روح سکولار آن، که لازمهء برقراری خلافت اسلامی است، با موانع متعددی رودررو خواهد بود.  از جمله این موانع، کارنامهء سیاه اسلام سیاسی است که در هر کجا که به قدرت دست یافته یا هنوز در قدرت است، چنان مردود، آشوب زا و ورشکسته است که بعید به نظر می آید عزم جزم رجب طیب اردوغان برای استقرار آن در ترکیه به نتیجه برسد. همین هفتهء گذشته بود که راشد الغنوشی، رهبر جنبش اسلامی "النهضه" تونس، رسماً انصراف جریان سیاسی تحت رهبری خود از دخالت دین در سیاست را اعلام کرد و عملاً بر سکولاریسم گردن نهاد.

فردیت و امامت؛ ترس از آزادی

پرویز دستمالچی

دمکراسی های مدرن بر روی حقوق فرد بنا شده اند و حکومت با تضمین حقوق بشر در چهارچوب حقوق اساسی- شهروندی ضامن آزادی های فردی و اجتماعی شهروندان می شود. جوامع اسلامی میان "امامان" خودسر و فردیت خودمختار گیر کرده اند. و بنیادگرایان معمم و مکلا از جمله تمام لایه های گوناگون ولایت فقیهی در ابران نمادهای ضدیت با انسان خود مختاراند. میان خرد و رای (فردیت) که در برابر ایمان و قیمومت است، میان اندیشه آزاد یا تمکین و فرمانبری از امام (پیشوا یا رهبر) باید یکی را انتخاب کرد. انسان خودمختار چون انتخاب می کند، پس در برابر اعمال اش مسئول می شود و مومنی که از امام اطاعت می کند و بنابر خواست او به راهی می رود که گویا خدایش آن را می خواهد، مبرا از مسئولیت می شود.

مناظره: آلترناتيو حکومتی

اسماعيل نوری علا و اصغر کريمی

در برنامهء «رو در رو» بمديريت محمود احمدی

تحليل خبرها و ماجرای نقص حقوق بشر در ايران  

حسن اعتمادی

در برنامهء «تفسير خبر» به مديريت جمشيد چالنگی

کسروی و مسئلهء هويت سکولار

محمدرضا نيکفر

دفاع پرشور احمد کسروی از مشروطيت و حکومت قانون، انتقاد تند او از خرافه، از «کشيشان» و «همهء همکاران ايشان از هر دين و کيش» و به طور مشخص از شيعي ‌گری و شيعي‌گران، همهنگام دفاع او از ضرورت وجود يک دين بخردانهء مدني، تلاش او برای پيرايش ذهن و زبان، و سرانجام توجه ويژهء او به ايدهء ايران، و در اين ارتباط جايگاه آذربايجان در آن، چون همه با هم نگريسته شوند، مي‌توانند سازه‌ها و سويه‌ هايی از گونه‌ای تلاش برای ساختن يک هويتِ ايرانی سکولار به شمار ‌آيند. در اين مقاله در مي‌نگريم که کسروی مسئله هويت سکولار را چگونه طرح مي‌کند و چه پاسخی به آن مي‌دهد. در پايان اشاره‌ای به طرح امروزين اين مسئله مي‌کنيم.

دليل فقدان تشکیلاتی مثل کنفدراسیون
سام قندچی

کارهایی که فعالین کنفدراسیون می کردند امروز به مراتب بیشتر انجام می شود. مثلاً نگاهی بیاندازیم به کارهای دفاعی برای زندانیان سیاسی، یا طرح مسائل حقوق بشری زنان، همجنسگرایان، بهاییان و دیگر گروه هایی که از حقوق اولیه محرومند. یا فعالیت های بین المللی وقتی به مدد اینترنت، ایرانیان صدایی رسا در عرصه جهانی دارند. یا فعالیت های فرهنگی و آموزشی که صدها برابر دوران کنفدراسیون انجام می شود. فقط نگاهی به سایت «بالاترین» نشان می دهد که همهء اینگونه فعالیت های دفاعی، بین المللی، و فرهنگی و کلاً افشاگری همه جانبهء رژیم به مراتب از دوران کنفدراسیون بیشتر صورت می گیرد. اما چرا نتیجه کار به جنبش و تشکیلاتی سیاسی و مدنی نظیر کنفدراسیون حتی در خارج کشور، منتهی نشده است؟

کنگره سکولار دموکرات ها

© 2016 ـ Iranian Secular Democracy Movement - iraniansdm@gmail.com - Fax: 509-352-9630

00000000000000000000000000