تاريخ انتشار:

 پنجشنبه 5 تا یکشنبه 8 ژانویه 2023 

15 تا 18 دی ماه 1401

سردبير: اسماعيل نوری علا       iraniansdm.n@gmail.com

 =============

 «پیوند به سایت انگلیسی جنبش»

 آنانی را که نمی توانند متون به خط

   فارسی را بخوانند

با اين سايت آشنا کنيد.

=============

   پرونده های سمعی و بصری سیاسی 

https://isdpdirectory.com/

                                       

کتاب‌سوزان از آغاز حکومت اسلامی

عباس شهرابی

اخیراً «افرادی ناشناس»‌ شهر کتاب بابل را، به خاطر این‌که در جریان قیام به معترضان پناه می‌داده، آتش زدند. این رویداد تصاویری را از سرآغازهای شکل‌گیری حکومت اسلامی احضار می‌کند؛ تصاویری از خاستگاه عروج «خدای دهه‌ء شصت». گزارش مختصر پیش رو می‌کوشد با روایت سلسله‌ای از کتاب ‌سوزی‌ها و کتاب‌ فروشی‌ سوزی‌های عامدانه در ماه‌های نخست بعد از بهمن ۱۳۵۷، رویداد امروز را به تکه ‌متن‌ هایی درباره‌ء کتاب‌سوزی در ماه‌های برآمدن رژیم اسلامی وصل کند.

در کار خیر حاجت هیچ «استغاثه» نیست..!

حمیدرضا رحیمی

… و اما بعدالتحیه والسلام و ضمن دود کردن چند صد صلوات بر محمد(ص) و آل محمد (ع- س- ص- عج)، و در امتثال اوامر حضرت امام(ل) دائر بر اینکه "اقتصاد مال خره"، به میمنت و مبارکی، و ظل توجهات حضرت بقیة الله الاعظم امام زمان ارواحنا روحی فداه (عج)، انتصاب خداپسندانه ای بشرح زیر و با یک قیام و قعود، صورت گرفت:

* یک امام جمعه، سرپرست شهر صنعتی البرز شد!/ ایلنا

فدوی برای جوری جنس، توضیح زیر را هم علاوه می کند تا کامروا شود: 

* شهر صنعتی البرز 26% سهام شرکت شهرصنعتی رشت و 77% سهام شرکت شهر صنعتی کرمانشاه را نیز در تملک خود دارد.

آرشیو تصویری     آرشیو تلویزیون ایران فردا

این زندان را با خودم می‌برم به دشت

آتفه چهارمحالیان

این زندان را با خودم می‌برم به دشت / از او می‌پرسم این غروب / شیون کدام شهر بر مطبخ جنازه سوخت؟ // این گهواره را / که از استخوانم زده بیرون / می‌دهم بادها به دماوند ببرند / هوا را برایش از میان زوزه‌ها بیرون بکشند / و غبار قله‌ای را / که از لای سیم‌ها می‌بویمش / از روی چهرهء قبرها کنار بزنند. / از او می‌پرسم این غروب / شیون کدام شهر بر مطبخ جنازه سوخت؟ / این گهواره را / که از استخوانم زده بیرون/ می‌دهم بادها به دماوند ببرند / هوا را برایش از میان زوزه‌ها بیرون بکشند / و غبار قله‌ای را / که از لای سیم‌ها می‌بویمش / از روی چهرهء قبرها کنار بزنند. (پاییز ۱۴۰۱- بند ۲۰۹ زندان اوین)

زن در ثبت اسناد

نسرین خراسانیان

غرق بي‌انصافی‌ام ،شبيه پدر در قتل خصوصی / غرق بي‌انصافی‌ام ،شبيه گلوي خرافه پاي ايمانم / بگو با اين حنجره‌ی تا خرخره روان‌نژند چه كنم؟ // كه اين مرد / در دفتر ثبت ِاسناد / تمام هويت مرا زير سوال می‌برد / تا در تشخيص اجساد زير پوستم / لايه‌هاي هندسي‌ام را به تحليل بنشيند / كه بسپاردم به تو كه موجه‌تري / و به طرز فزاينده‌ای مسئوليت مرا قبول می‌کنی.

روایت بازگشتگان

یا چرا ماشین قصه‌گوییِ وِلایی دیگر کار نمی‌کند

ماندانا نصیریان

آنچه که حالا با گسترش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، قدرتمندتر از هر زمان دیگری در مقابل قصه ‌گویی ‌های حکومتی قرار گرفته «روایت بازگشتگان: است: روایت جوانان و نوجوانانی که به ‌لطف گسترش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در زمان حیات خود محتواهای دیداری و شنیداری بسیاری از خود ضبط کرده و به اشتراک گذاشته‌اند که حالا پس از مرگ شان دوباره آنها را به جهان زندگان باز می‌گرداند تا شهادت دهند و روایت کنند.

مفهوم‌شناسیِ شعارِ «زن، زندگی، آزادی»

ع. گویا

شعارهایی که معرف مرحله واقعی یک جنبش اجتماعی نباشند، ممکن است بر گسترش، تعمیق، و در نتیجه موفقیت آن بطور نسبی تأثیر منفی گذارند. بنابراین، تحلیل محتوای اصلی‌ترین شعار یک جنبش اجتماعی و ارتباط آن با عمق تجربه تاریخی مشارکت کنندگان در آن جنبش، به نظر ضروری می‌رسد. بر این اساس سعی خواهد شد که اجزای شعار “زن، زندگی، آزادی” که امروز در سراسر ایران و جهان طنین انذار است، بررسی شود.

سیلی چین، سیلی دلار، سیلی تورم

محمد فاضلی

روی سخن بیش از هر کسی با جوانان و نسل جدید گفتمان اصول‌گرایی و انقلابی‌گری است. آن‌ها که رخدادهای سه ماه گذشته ایشان را به فکر فروبرده، و سیلی رفتار چین در باورهای گذشته‌شان تردید ایجاد کرده، و ناکامی‌های دولت ابراهیم رئیسی، آن‌ها را به مشکلات ساختاری اقتصاد، سیاست داخلی و خارجی کشور متوجه ساخته است. آن‌ها که امروز نگران ایران شده‌اند. آیا وقت آن نرسیده است که در گزاره‌های خود بازنگری کنند و واقعیت را از زوایایی دیگر ببینند؟

«پسامدرن» و «پسااستعمار»

در پنهان کاری گویندگان

آلن پوزنر

از قرار معلوم ما در یک عصر «پسافَکت» پسا- یا فراحقیقی زندگی می‌کنیم. اما چه چیزی قرار است پس‌ از آنکه فکت‌ها را پشت سر گذاشتیم بیاید؟! چنین عصر و زمانه‌ای را، بدون ارجاع به آنچه ظاهرا دیگر نیست، چگونه بنامیم؟! این واقعیت که ما هیچ کلمه و نامی برای آن نداریم و همچنین هیچ مفهوم و هیچ درکی هم از آن نداریم، ما را به این اندیشه رهنمون می‌شود که «پسافَکت» اصولا وجود ندارد! آنچه هنوز و همچنان وجود دارد، همانا حقیقت و دروغ است.

نامه ای به سردبیر ماهنامه‌ء «تجربه»

فرشین کاظمی‌نیا

«محرمعلی‌خان زینعلی» شاخص معرفتی سانسور و «اسوه»‌ی تمام عیاری از قلع و قمع کلمات به شمار می‌‌رفت که جا دارد تندیس او در وزارتخانه‌ء مربوطه گذاشته شود. حتی اگر همه چیز تغییر کند و «وزارت ارشاد» به وزارتخانه‌ی محترمی بدل شود و نام «فرهنگ و هنر» به خود بگیرد، لازم است تا کارگزاران دولتی فرهنگ، با دیدن هر روزه‌ئ هیئت «محرمعلی‌خان»، نسبت خودشان با او را بسنجند یا به یادآورند.

پنج مقاله دربارهء 17 دی

شکوه میرزادگی

این پنج مقاله را شکوه مبرزادگی در بیست سال اخیر (و از جمله در همین روزها)، در سالگشت 17 دی (موسوم به روز کشف حجاب) نوشته  و اکنون نشریهء جنبش سکولار دموکراسی ایران آنها را در بمناست سالگشت امسال این روز مهم یکجا بازنشر داده و همزاه با آنها فرا رسیدن این روز را، که ارتباط اش با امروز و فردای سرزمین مان انکار ناپذیر است، به هموطنان خود و بخصوص زنانی که اکنون موتور محرکه جنبش انقلابی جاری ملت ایران هستند، خجسته باد می گوید.

بیش از صد روز انقلاب ملّی

روشنک آسترکی

فراگیر بودن این انقلاب ملّی از نظر گستردگی جغرافیایی و طبقات مختلف تحصیلی و شغلی و درآمدی، و همچنین پیوستگی و تداوم اعتراضات دو ویژگی مهم آن است... جنبش انقلابی ۱۴۰۱ توانست به سرعت جامعه مهاجران ایرانی را نیز به شکلی همبسته با خود همراه کند... آمیخته شدن اعتراضات با هنر و ادبیات، یکی دیگر از نشانه‌هایی است که تثبیت و تداوم آن را به عنوان یک «جنبش انقلابی» و «ملّی» نشان می‌دهد.

فرزندان افسانه ای ایران

برگرفته از سایت «مشروطه»

آنچه که در این بیش از صد روز که از مرگ ژینا (مهسا) امینی می گذرد ما را شگفت زده کرده است، دیدن جوانانی است که در نهایت شجاعت و فداکاری - در برابر رژیمی تا بن دندان مسلح و بی رحم که درجهء اعمال توحش و خشونت در آن حتی از لشگر اعراب نومسلمان هزار و چهار صد سال پیش بیشتر است، ایستادگی کرده اند و از مرگ هراسی نداشته اند. اگر در تاریخ جهان در هر 100 سال یک اسطوره در سرزمینی متولد شده است، اما در این صد روز در ایران، هر سروی را که تبر زدند، برای خودش اسطوره ای نامیرا بوده است.

چرا تعهد به «حفظ تمامیت ارضی» کافی نیست؟

اسماعیل نوری علا

برخی از متفکران و نویسندگان ما، که آشنائی بیشتری با زبان جامعه شناسی سیاسی دارند و بخصوص در مکاتب اروپائی تربیت شده اند معتقدند که مفهوم «فدرالیسم» با «تعهد به حفظ تمامیت ارضی» در تضاد نیست. من نیز سال ها چنین می پنداشتم و به همین دلیل دعوت آقای حسن شریعتمداری را برای حضور در هیئت مؤسس «شورای مدیریت دوران گذار» - که در مرامنامه اش تعهد به حفظ تمامیت ارضی بصراحت نوشته شده بود - پذیرفتم اما، رفته رفته، بر این نکته واقف شدم که داستان دارای جنبهء کاملا متفاوت دیگری هم هست.

زنان در سالی که گذشت چگونه جهان را تغییر دادند؟

مطلبی از نشریهء «سیاست خارجی» (فارین پالیسی)

نشریه فارین پالیسی، روز جمعه ۲۳ دسامبر (دوم دی)‌، در مطلبی با عنوان فوق به تحولات مهمی پرداخته که زنان در سال ۲۰۲۲ در کشورهای مختلف انجام داده‌اند: زنان در ایران با شعار «زن، زندگی، آزادی»، زنان در عرصهء حفاظت از محیط زیست و مقابله با تغییرات اقلیمی، جنبش زنان امریکای لاتین برای خواستاری آزادی و استقلال در حق باروری، نقش زنان کشاورز با اسکان و غذا دادن به سربازان اوکراینی در دفاع از کشورشان، و مقاومت زنان افغان در برابر دستورهای سختگیرانه و محدودکننده طالبان.

مغازلهء پوتین و نتانیاهو و پرسشی کانونی!

صابر گل‌عنبری

بدون شک روسیه منافع مشترکی هم با تهران دارد؛ اما منافعش با اسرائیل بیشتر است و روابط ‌‍شان نیز در هم تنیده‌تر که به الزامات آن به ویژه در سوریه تن داد. همچنین آنچه باعث می‌شود مسکو، در منازعات منطقه‌ای؛ منافع خود با ایران را در اولویت قرار ندهد، منافع متداخل اش با جبههء مقابل ایران است، از اسرائیل گرفته تا عربستان و امارات. همین باعث می‌شود احیاناً از روابط با ایران برای گرفتن امتیازاتی از این بلوک اهرم‌سازی کند.

دربارهء سکولاریسم ایرانی

گفتگوی نشریهء آلمانی با سه محقق

همهء گروه های اپوزیسیون، از چپ تا راست، بر سر این مهم به توافق رسیده اند که سیستم سیاسی آینده ایران می بایست سکولار و دموکراتیک باشد. در ایران مانیفست های سکولار- دموکرات دست به دست می شوند. در جامعهء [آیندهء ایران] اسلام همچنان حضور خواهد داشت؛ اما حضورش به گونهء دیگری خواهد بود: اسلام در ایران پس از انحلال جمهوری اسلامی از اسلامیسم [اسلام سیاسی]نجات خواهد یافت.

نگاهی از درون ایران:

آن‌چه می‌بینیم جریان زندگی است!

گفت‌وگو با آرش حیدری

من نام این جریان را می‌گذارم «جریان ضد محتسب». به قول حافظ: «خدا را محتسب ما را به آواز دف و نی بخش/ که ساز شرع از این افسانه بی‌قانون نخواهد شد». این صدا صدای حافظ بود، صدای خیام، سعدی، مولانا و... هم بود. می‌خواهم بگویم این حرکت اعتراضی را نباید به تحلیل‌های سطح پایین نسلی و تعابیری از این دست فروکاست. آن‌چه این روز‌ها به‌عنوان ضرورت‌های زندگی مطرح می‌شود نه امروز که هزاران سال است که دارد به انواع و اشکال مختلفی فریاد زده می‌شود.

ملت شدن!

جواد کاشی

ملیت‌گرایی [یا به زعم جنبش سکولار دموکراسی ایرانريال ملت مداری] از راه می‌رسد و هر روز قوت بیشتری پیدا می‌کند. اما آنچه از راه می‌رسد با سنخ‌های پیشین ناسیونالیسم ایرانی تفاوت اساسی دارد. از جمله به جای آنکه ناسیونالیسمی معطوف به رأس باشد، دست به کار ساختن یک ملیت‌گرایی از پایین و قاعده هرم اجتماع سیاسی است. ذهنیت و روان جامعه در انتظار یک قهرمان ملی نیست تا اسطوره‌های باستانی را نمایندگی کند. به جای آنکه به شکوه و عظمت ملی بیاندیشد و خواهان خلق حماسه‌های ملی باشد، به دوستی می‌اندیشد. دوستی با همه کسانی که در محدوده این سرزمین زندگی می‌کنند.

انقلاب قطعی است!

نامهء «بهارهء هدایت» از زندان اوین

اکنون مطالبات به خود ساختار و قدرت برخورد کرده؛ هم نیل به سوی تحقق‌شان ساختار را فرو می‌پاشاند، هم مقاومت در برابر‌شان؛ به این معنا، انقلاب قطعی است. و انقلاب بنا به طبیعت خود، امری پرمخاطره و خشن است. پس گرچه تجویز منع خشونت تا حد امکان، پذیرفتنی است، اما اصرار به عدم خشونت مطلق، به معنی امتناع انقلاب است؛ یعنی منتفی کردن انقلاب. یعنی تن زدن از ضرورت براندازی و ضرورت انعقاد یک میثاق جمعیِ جدید با کسانی که هنوز در ضرورت براندازی جمهوری اسلامی تردید دارند یا مناقشه می‌کنند، حجتی بیش از آنچه این چند ماه در خیابان‌ها رقم خورده، نمی‌توان آورد.

با جنبش انقلابی و به هم خوردن نظم عادی شده امور

شیما

این روایت یک تجربهء واقعی است؛ تجربهء جنبش، تجربهء رویارویی با ناباوران به آن، و این تجربه که جنبش چگونه استوار می‌شود، پیش می‌رود و خود را باورپذیر می‌کند: روسری‌های در اعتراض‌های شبانهء کارناوال‌گونه محله‌ها در آتش می‌سوزند و این برای او بسیار مسرت‌بخش است. اما هنوز دقیقا نمی‌داند کجای تاریخ ایستاده است. آیا ارزش‌ها دگرگون شده‌اند؟

آرشیو

پيوند به سایت مهستان

 آرشيو برنامه های گذشتهء مهستان

برنامهء یکشنبه

18 دی 1401 - 8 ژانویهء 2023

با موضوع:

 سانسور و وضعیت نویسندگان ایران

سخنران:

راضیه آقاجری

مدير جلسه: عباس دانشور

پيوندهای جنبش:

حزب سکولار دموکرت ايرانيان

نشريهء «گيتی مداری» حزب

خبرگاه (خبرگزاری روزانهء حزب)

مجموعهء «روزگار آلترناتیو»

مجموعه «برای یک زندگی معمولی...»

پادکست های سکولار دموکرات ها

ويدئوهای کوتاه کلاس کادرسازی

ويدئوهای آموزشی

مفاهيم اصلی

کنگرهء سالانهء سکولار دموکرات ها

سايت سکولاريسم نو

شبکه سکولارهای سبز ايران

بيانيهء پويشگری

اعلاميه دربارهء جايزهء صلح نوبل

«ماايرانی بی تبعيض میخواهيم»

پيمان نامهء عصر نو

بیانیهء جدایی کامل حکومت ومذهب

سایت ایرانسکوپ

پیوند به کتاب

تاکتیک های مقاومت مدنی

در سدهء بیست و یکم

منتشر شد:

موانع فرهنگی شکوفائی

نظام اجتماعی ایران

از دیدگاه تفکر سیستمی

گفتگو با مهندس جمشید قراجه داغی

زیر نظر اسماعیل نوری علا

https://www.mehripublication.com/

سه کتاب برای دانلود رايگان

مبانی سکولاریسم نو

سکولاریسم نو برای ایران

نوشتهء اسماعیل نوری علا

زندگی و روزگار مصطفی کمال آتاتورک

نوشتهء «لرد کین راس»

ترجمهء اسماعیل نوری علا

پيوند به نسخهء رايگان اينترنتی

خرید از انتشارات فروغ - کلن آلمان