تأسيس: 14 مرداد 1392،  در نخستين کنگرهء سکولار دموکرات های ايران  (همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه)    |   ناشر: نهاد هماهنگی جنبش       سردبير: اسماعيل نوری علا  

ما با مذهب و عقيدهء هيچکس سر دعوا نداريم اما حضور مذهب و ايدئولوژی هيچکس را در قانون اساسی و نهادهای حکومتی  نمی پذيريم

دوشنبه  3  و سه شنبه 4 فروردين  ماه 1394 ـ  23  و 24 ماه مارس 2015      

به پیشنهاد بنیاد میراث پاسارگاد، سال 1394، سال بزرگداشت عمر خیام نیشابوری، نام می گیرد

در اين پايگاه،

به احترام «جمهوريت»،

هر کجا سخن از حکومت

 مسلط  بر ايران پيش آيد،

 واژهء «جمهوری» به

 «حکومت» تبديل می شود.

جستجو در سايت

تماس با سردبير

آرشيو صفحات اول سايت

آرشيو کلی مقالات  

آرشيو بر حسب نام نويسندگان

بيانيه های سازمان های ديگر

گنجينهء «سکولاريسم نو»

ويدئوهای آموزشی

تاريخچه

اساسنامه

بيانيهء تحليلی

برگ تقاضای عضويت

ای ميل:

iranian.sdmcc@gmail.com

باشگاه لوس آنجلس

باشگاه هلسينکی

کنگرهء سکولار دموکرات ها ايران

در فروردين ماه 1392 چند تن از معتقدان سکولار دموکراسی بر آن شدند تا، در 14 مرداد آن سال، که صد و هفتمين سالگرد انقلاب مشروطه ايران بود، با کمک مالی عده ای از هواداران، امکان گرد همائی ساليانهء گسترده ای را با نام «کنگرهء سکولار دموکرات ايران» فراهم آورند. بدين منظور سندی به نام«پيمان نامهء عصر نو» تهيه و بوسيلهء بيش از 150 تن از فعالان سياسی به امضاء رسيد و بر بنياد آن   «اولين کنگره» در 1392 در شهر واشنگتن برگزار شد. «دومين کنگره» در تاريخ 18 مرداد 1393 در شهر بوخوم آلمان برگزار شد. هم اکنون رايزنی برای برگزاری کنگرهء سوم ادامه دارد.

مجمع سازمان های سکولار دموکرات

انديشگاه سکولار دموکراسی ايران

اعلاميهء جهانی حقوق بشر

و پيوند به يک ويدئو

پیام به تلاشگران برای حق کار دگراندیشان

نسرین ستوده

دوستان، هموطنان و همراهانِ تحصنِ «حق کار، حق دگراندیشان». درودهای بی پایان مرا از ایران پذیرا باشید. مطلع شدم تعدادی از هموطنانم در سراسر دنیا کارزاری را در حمایت از تحصن «حق کار، حق دگراندیشان» ترتیب داده اند. لازم می‌دانم ضمن سپاس از تک تک افرادی که برای این کارزار تلاش می‌کنند، اين مراتب زیر را به اطلاع برسانم...

نامه به عمو نوروز باستانی عزیز!

علی رضا رضائی

در این سی و شش سال، «بچه‌ها»ی صدا و سیما چند دفعه تصمیم گرفتند ممنوع التصویرت بکنند. بعد چون شما از پشت در و پنجره‌ی استودیوهای‌شان معلوم می‌شوی، تصمیم می‌گیرند بنشینند به زور لبخند بزنند بگویند به به، زمین چقدر قشنگ شده. درحالیکه نشان دادن چیزهای قشنگ از تلویزیون ممنوع است. یا «بچه‌ها»ی وزارت ارتباطات چند دفعه سعی کردند فیلترت بکنند. که تا خواستی بیایی بزند «به دستور مقامات قضایی دسترسی به نوروز باستانی امکان‌ پذیر نمی‌باشد». آن ‌هم نشد. پهنای تو از پهنای باند وزارت اطلاعات بیشتر است، از هر سری که بگیرند از یک سر دیگر بیرون می زنی!

نظر و تحشيه!

حمیدرضا رحیمی

* قشقاوی، معاون کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه ایران، گفته است که «نود و هفت درصد از ایرانیان نه عمل مجرمانه‌ داشته و نه اپوزیسیون برانداز هستند. بلکه ممکن است انتقاداتی داشته باشند، اما هیچ مشکلی برای ورود ندارند و به راحتی می‌توانند برای عید به کشور بیایند»./ بی.بی.سی

* تحشیهء فدوی: البته احوط آن است که صبر کنند کسانی که در عیدهای گذشته هیچ مشکلی برای ورود نداشته اند از زندان آزاد شوند تا جا برای مسافران جدید باز شود!

روحانيون مردم را به عزاداری در ایام نوروز فراخواندند!

آیت‌الله صافی گلپایگانی، عموم مردم ایران را در روزهای نوروز که به گفتۀ او مصادف با "ایام فاطمیه" است به عزاداری فراخواند. آیت‌الله صافی گلپایگانی که این سخن را در دیدار با جمعی از روحانیان حوزۀ علمیه قم ایراد میکرد، اظهار داشت که مردم ایران طرفدار ولایت فقیه هستند و به همین دلیل باید در ایام نوروز با تشکیل مجالس مذهبی «به ذکر مناقب و فضایل حضرت زهرا و عزاداری برای او بپردازند». در اظهاراتی مشابه، آیت‌الله احمد علم الهدی، امام جمعه شهر مشهد، گفت که همزمانی نوروز و ایام فاطمیه نوعی آزمون برای جامعۀ اسلامی است و به همین دلیل این همزمانی و نوروز نباید صبغۀ شعائر مذهبی را تحت الشعاع قرار بدهد. حجت الاسلام سعید مهدوی، نمایندۀ رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه گیلان نیز گفته است که امسال تجمع عزاداران و سوگواران در ایام فاطمیه در میدان شهرداری رشت برگزاری می شود. قرار است خود رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، مراسم عزاداری و سوگواری را به مدت پنج شب در "حسینیه امام خمینی" در خیابان فلسطین برگزار کند.

اخبار جاريه در آیینهء اشعار، امثال و کنایات رايجه (2) 
محمدرضا روحانی

* هاشمى رفسنجانى: در لحظهء حساس حتماً لازم نيست رئيس باشم.

بيت الحکمه: به پايان آمد اين دفتر حكايت همچنان باقى / به صد دفتر نشايد گفت شرح درد مشتاقى!

* على اصغر فانى، وزيرآموزش و پرورش، در نشست تخصصى سواد آموزى : راه اصلى مبارزه با بى سوادى جلوگيرى از توليد بى سواد است!

بيت المعجزه: از كرامات شيخ ما چه عجب / مشت خود باز كرد و گفت وجب!

«چهره خانه»

بخشی از خاطرات اسماعيل نوری علا
فصل دوم ـ زندگی در جواديه
قسمت اول: آقای ميرزاده و مدرسهء پرورش

جايزه نوروز، از جانب بنياد ميراث پاسارگاد، اهدا می شود به

بهترين شخصيت ها و بهترين نهاد غيردولتی سال 1394-2015

دوستان و همکاران عزیز و گرامی؛ امسال نیز چون 9 سال گذشته «بنیاد میراث پاسارگاد» افراد و نهادی را به عنوان بهترین های سال انتخاب کرده است. معمولا این شخصیت ها و نهادها هر ساله (به وسیله ی هیئتی از ایران و خارج از ایران) و از میان افرادی انتخاب می شوند که در سال گذشته و سال های قبل از آن برای حفظ میراث فرهنگی و طبیعی و یا گسترش فرهنگ ایرانی ما تلاش زیادی داشته اند. تشویق و تقدیر این افراد و نهادها از سوی رسانه ها می تواند کمک بزرگی باشد به ماندگاری میراث های فرهنگی و طبیعی مان، آن هم وقتی که در حال حاضر این میراث ها در خطری جدی قرار دارند. با مهر و سپاس بنیاد میراث پاسارگاد

آشنائی با ساختاری جديد برای جنبش سکولار دموکراسی ايران:

اعلام تشکيل «نهاد هماهنگی جنبش»

اگرچه «جنبش سکولار دمکراسی ايران» یک جوشش ملی است و هیچ فرد و یا گروهی نباید و نمی تواند ادعای مالکیت انحصاری بر آن را داشته باشد اما، از آنجا که هر جنبشی برای حرکت به سوی اهداف خود نیازمند هماهنگ کردن امور مختلف خويش است، بدین منظور عده ای از ایرانیان و سازمان های باورمند به سکولار دمکراسی تشکیلاتی را به نام«نهاد هماهنگی جنبش سکولار دمکراسی ایران» بر پا داشته و اساسنامهء جديدی را برای کار آن، به شرحی که می آيد، به تصويب مجمع عمومی فوق العادهء مؤسسين رسانده اند.

سکولاریسم و دین از دید هابرماس

وحید وحدت حق

آيا شهروندان متدین و بی‌دین می‌توانند حقوق یکسان در یک کشور داشته باشند؟ از دید یورگن هابرماس می‌شود به این سئوال جواب مثبت داد، به شرطی که مقامات حکومتی کشور و شهروندان اصول دموکراتیک را مراعات کنند. البته مقامات حکومتی کشور می‌بایست نسبت به عقیده و بیان شهروندان موضع بی‌طرفانه داشته باشند و از آزادی‌هایی مانند آزادی بیان و آزادی قلم صیانت کنند. با وجودی که پروژهء جوامع سکولار اروپا در مقایسه با وضع فرهنگی سیاسی جهان شاید استثنایی باشد، ولی هابرماس تاکید می‌کند که تز سکولاریسم در سطح جهانی مدافعان زیادی دارد.

مسئول مستقیم سرنوشت دردناک یونس ها!

شهباز نخعی

بنا بر آن داشتم که نوشتار این هفته را صرف شادباش گویی به هم میهنان برای فرارسیدن بهار و نوروز باستانی کنم و از زنده یاد فریدون مشیری و سروده ماندگارش «نرم نرمک می رسد از ره بهار» یاد نمایم. دریغا که در آخرین روزها خبری دردناک چنان غرق ماتم و اندوهم کرد که دیگر جایی برای این ابراز شادمانی مختصر هم باقی نگذاشت.

تراژدی سوریه و شرم تاریخی ما

عمار ملکی

بخش بزرگی از آن هایی که فریاد مخالفت شان با "استعمار"، "امپریالیسم" و "دخالت خارجی" گوش همه را کر کرده است، نه تنها صدایشان در برابر دخالت های حکومت ایران در دیگر کشورهای دور و نزدیک درنیامد بلکه بسیاری حتی در دل شان قند هم آب شد و احساس "غرور ملی" شان نوازش گردید و این روزها به وجود مقتدرانهء "سرداران ایرانی" در سوریه افتخار هم می کنند؛ غافل از اینکه اگر کار زنان و کودکان و جوانان سوری یک سره شود، فردا روزی نوبت فرزندان خودشان خواهد رسید.

سخنی چند به ياد محمود راسخ افشار

مهدی خانبابا تهرانی

در بيست و يکم بهمن پنجاه و هفت، همراه عده ای از فعالان سیاسی و اعضای کنفدراسیون، عازم ایران بودیم.‌ هواپیمای حامل ما در شهر دمشق فرود آمد و مدت یک ساعت توقف داشت. سرنشینان هواپیما اجازهء خروج از هواپیما را نداشتند اما در هواپیما باز بود. من و یکی دو نفر دیگر به نزدیکی در رفتیم تا طلوع سحر را تماشا کنیم و هوای پاک سپیده دم را به سینه فرو بریم. لختی بعد بازگشتم و رو به محمود گفتم: «آقا بلند شو برو هوای تازه خاور را نفس بکش». در پاسخ گفت: «نه، نه آقای تهرانی، این هوای ایران نیست. من منتظر می مانم تا در تهران نفس تازه کنم».

گزارشی نوروزی به سکولار دموکرات های ايران

اسماعيل نوری علا

دريغ فايده ندارد. سالی رفته است و باز نخواهد گشت. اما تو آيا دقايق اش را به بطالت گذرانده ای؟ آيا آرزوهايت را به جوی روانی که به صحرا می رسد و ميرنده در زمين فرو می رود سپرده ای و با آنچه «مقدر» پنداشته ای آشتی کرده ای؟ باری، بر زمينهء اين پرسش ها است که از خوانندگان نوشته هايم اجازه می خواهم تا روبروی آنها بايستم و از آنچه که در سال گذشته بر گفتمان «سکولار دموکرسی» رفته بگويم؛ چرا که سال ها است مشغله ای ديگر در سر ندارم و زمين و زمانه و تيک تاک ساعت ديواری را نيز با همين خيال «به پيمانه می زنم».

فايل صوتی      فايل تصويری        فايل پی.دی.اف  

رابطۀ فاشیسم و عقل ستیزی، از نگاه لوکاچ

ناصر اعتمادی

در فاصله زمانی قدرت گیری هیتلر و اوجگیری دومین جنگ جهانی دو اثر شاخص فلسفی در علت یابی پدیدۀ فاشیسم به زبان آلمانی منتشر شدند که اثر نخست "نابودی عقل" نام داشت و به قلم گئورگ لوکاچ نوشته شده بود. اين کتاب، شصت سال پس از نخستین انتشارش، همچنان از ساختاری مستحکم برخوردار است. فراتر حتا، در دورۀ حاضر که جهان با صورت های بی سابقه ای از توحش و عقل ستیزی به ویژه در قالب های مذهبی روبرو است، "نابودی عقل" همچنان اثری آموزنده برای نسل های امروز و آینده است.

تغییر رژیم ایران چگونه رخ می‌دهد؟

مایکل لدین

تحت شرایط کنونی، تقاضای رجوعِ دموکراتیک به مردم ایران - از طریق رفراندوم برای پایان استبداد مذهبی تا انتخابات آزاد رهبران ملی - می‌تواند به خوبی تحرکِ داخلی ایران را تغییر دهد. یک مورد کاملاً قطعی است: این پیشنهاد مسلماً بهتر از سیاست فعلی مبنی بر حمایت از یک استبداد رو به زوال و تبدیل خاورمیانه و مناطق حساس اطراف آن به «جمهوری اسلامی» است؛ همان جمهوری اسلامی که مرتباً فریاد «مرگ بر آمریکا» سر می‌دهد.

 
 

به قلم حميد شوکت

 

 
 

© 2015 ـ Iranian Secular Democracy Movement - iraniansdm@gmail.com - Fax: 509-352-9630

HHHHH