تاريخ انتشار اين شماره:

چهارشنبه 17 و پنج شنبه 18

امردادماه 1397

 8 و 9 ماه اگوست 2018

آرشيو تاريخی صفحات اول سايت

جستجو در سايت جنبش

پيوند به سايت های ديگر

برنامهء مهستان

در يکشنبه ای که گذشت

14 امرداد 1397 - 5 اگوست 2018

فايل تصويری         فايل صوتی

بمناسبت سالگشت

پيروزی انقلاب مشروطهء ايران

و ششمين سالگشت تأسيس

جنبش سکولار دموکراسی ايران

 بخش اول:

نگاهی ديگر به انقلاب مشروطه

سخنران: دکتر احمد اشرف

مدير نشست: حسن اعتمادی

بخش دوم:

مشروطه، تجدد، سنت و مذهب

سخنران: دکتر اسماعيل نوری علا

مدير نشست: منوچهر يزديان

پخش زندهء نشست عمومی مهستان

هر يکشنبه

8:30 شب تهران

6 عصر اروپای مرکزی

9 صبح کاليفرنيا

پخش مستقيم از:

تلويزيون کانال يک

تلويزيون ميهن و

رسانه های اجتماعی مهستان

پيوند به آرشيو برنامه ها

تأسيس جنبش: 14 امرداد 1392

سردبير: اسماعيل نوری علا

 Fax: 509-352-9630

  iraniansdm.n@gmail.com

بيانيه جنبش دربارهء برجام

18 شهريور 1394

     

پيمان نامهء عصر نو

مقالاتی دربارهء مفاهيم اصلی

ويدئوهای آموزشی

بيانيه های مشترک

حزب سکولار دموکرات ايرانيان و

حزب مشروطه ايران (لیبرال دموکرات)

 «گيتی مداری»، نشريهء

حزب سکولار دموکرات ايرانيان

دعوت به مطالعه و امضای

بیانیهء «جدایی کامل حکومت

و مذهب در ایران»

1. ما با مذهب و عقيدهء هيچکس سر دعوا نداريم اما حضور مذهب و ايدئولوژی کسی را در قانون اساسی و نهادهای حکومتی  نمی پذيريم.

2. و از آنجا که حکومت اسلامی مسلط  بر ايران را قابل اصلاح و حتی قانونی نمی دانيم، طبعاً، در خارج کشور، از آن جز خواست انحلال مطالبه ای نداريم؛

3. و به همين دليل می توان انتظار داشت که  نام هيچ يک از هواداران جنبش در زير نامه هائی که خطاب به گردانندگان رژيم نوشته می شوند ديده نشود.

4. اما، در عين حال، ما از همهء مطالبات بر حق هموطنان اسير خود در داخل کشور از غاصبان حکومت مسلط بر سرزمين مان حمايت می کنيم.

5. آنچه در اين سايت «اختصاصی و غير خبری» منتشر می شود يا در موافقت با سکولار دموکراسی است (مثل نوشته های انحلال طلبان و مخالفان حکومت اسلامی) و يا در مخالفت با آن (مثل نوشته های اصلاح طلبان، که با نوار توضيحی مشخص می شوند) و يا مسائل را بصورت جدی و طنر از ديدگاهی سکولار دموکرات مطرح می کند. در همه حال اصولی که  در «پيمان نامهء عصر نو» منعکس اند، راهنمای ما محسوب می شوند.

6. انتخاب مقالات وارده و برگرفته از منابع مختلف، و همچنين انتخاب تيتر مناسبی برای آنها  با سردبير است.

7. به احترام «جمهوريت»، در اين پايگاه، هر کجا سخن از حکومت مسلط  بر ايران پيش آيد، واژهء «جمهوری» به «حکومت» يا «رژيم»  تبديل می شود.

8. و از آنجا که بين ايران و ملت ايران  از يکسو، و حکومت اسلامی مسلط بر کشورمان، از سوی ديگر، تفاوت و جدائی قائليم، در هر متن که واژهء ايران بکار رفته اما منظور رژيم اسلامی باشد، ما بجای ايران عبارت «رژيم ايران» يا «رژيم مسلط بر ايران» را بکار می بريم.

توجه: مطالب مندرج در اين پايگاه نظر شخصی نويسندگان و يا سازمان های مختلف است که به دليل

ارتباط ارتباط شان با مسائل مورد توجه جنبش انتخاب شده اند و لزومآً نظر جنبش نيستند.

نظر رسمی جنبش هميشه و فقط با امضای سخنگوی آن منتشر می شود.

امسال «مهستان» ميزبان کنگرهء ششم است:

 وعده گاه ديدار سکولار دموکرات های ايران

22 و 23 سپتامبر 2018 - فرانکفورت

پيوند به ويدئوی کوتاهی در مورد کنگره سکولار دموکرات های ايران ◄

توجه: شماره جديد نشريهء حزب سکولار دموکرات ايرانيان

منتشر شد

آن ها که دست و پای هویت ایرانی را می شکنند

شکوه میرزادگی

تازه ترین واکنش های غرض آلوده را در نشست تنی چند از سران جبهه ملی در داخل کشور می بینیم که به بهانه ی سالروز مشروطیت و تحت عنوان «توسعه و رضاشاه» برگزار شده و در آن به جای تحلیل و بررسی مشروطیت، به جنگ با رضا شاه و دست آوردهای او برای ایرانیِ رها شده از عقب ماندگی های دوران قاجاریه رفته اند. شگفت انگیز است که درست در زمانه ای که مردمان ایران، پس از چهل سال تجربه ی «حکومتی مذهبی» داشتن، با شعار ساده ی «رضاشاه روحت شاد» از دهش های رضاشاه بزرگ تجلیل کرده اند، این آقایان در کنار جمهوری اسلامی و مقابل مردم ایستاده اند و با استدلال هایی بی پایه که شباهت کاملی به گفته های مسئولین جمهوری اسلامی دارد، غیرمستقیم از جمهوری اسلامی حمایت می کنند.

نامه‌ء نسرین ستوده از زندان اوین

به مناسبت آغاز دور جدید اعتراضات

ما زندانیان نیز اخباری را می‌شنویم. اعتراض‌های خیابانی، دستگیری و بازداشت، و بازداشت و بازداشت که شاهد آن هستیم. در کنج عزلت و زندان به رویاهایم پناه می‌برم. رویای صلح و دوستی، عفو و بخش، مهر و محبت و رویای برابری. رویای زیستن بی‌هیچ تبعیضی. رویای آنکه کودکان مان فارغ از قومیت و مذهب و جنسیت و هزاران تفکیک دیگر در کوچه و خیابان با یکدیگر بازی می‌کنند و قد می‌کشند و دانشگاه می‌روند، تحصیل می‌کنند و کار می‌کنند. رویای روزی که برای گشودن درهای دانشگاه به روی جوانان‌ مان، مذهب آنها را مورد سوال قرار ندهند.

يک مصاحبه فرضی با سردار دکتر محسن رضایی

در مورد استراتژی جنگ با آمریکا

گفتگوگر: شراگیم زند

سردار: اولا اگر از رزمندگان اسلام کسی به اسارت نیروهای آمریکایی در بیاید اگر ما بخواهیم اینها را مبادله کنیم در حقیقت اجر رزمندگان آزاده خود را زایل کرده ایم. اینها با خدا معامله کرده‌اند... ما چه کاره‌ایم که برویم آزادشان کنیم؟ در ثانی...شما نظامی آموزش دیده آمریکایی که صدها هزار دلار خرج آموزش و تربیتش شده است را با بسیجی لشکر مخلص خدا یکی می‌کنی؟ بنده افتخار این را داشتم که در طول جنگ تحمیلی کلی از این نیروهای داوطلب را فرستادم توی میدان مین برای باز کردن معبر. آنوقت بیایم اسیر آمریکایی خودم را بدهم تا بسیجی عاشق شهادت را آزاد کنم؟

پیام تسلیت به عبدالفتاح سلطانی و خانواده اش

از جانب جمعی از دوستان و دوسداران شان

مرگ صریح‌ترین و صادق‌ترین واقعیت بشری است که هیچ‌یک از ما از آن گریزی نداریم. هما سلطانی دختر بيست و هفت سالهء معصومه دهقان، معلم دلسوز و مقاوم، و عبدالفتاح سلطانی، وکیل سرشناس حقوق بشری، روز جمعه دوازدهم مردادماه چشم بر جهان ما فرو بست. اما مرگ، به‌تنهایی مساله نیست. مردن در شرایطی که حق زندگی آزاد و طبیعی، حق شادی، حق امنیت، حق کار، کرامت و حق بودن در خانواده و داشتن آزادی از تو سلب می‌شود، مرگ به‌حقی نیست.

دو مقاله از دکتر احمد اشرف:

چهار روایت از انقلاب مشروطه

ملاحظاتی درباره انقلاب مشروطه

قانون اساسی و نخستین قانون‌های مشروطه

محمد رضا خوبروی پاک

با صاحب رأی شدن مردم و تشکیل مجلس شورای ملی: حاکمیت ملی پدید آمد، وضع قوانین بر عهدهء نمایندگان مردم گذاشته شد؛ دگرگونی استبداد فردی و گسست در حقوق الهیِ پادشاه رخ داد، دولت خودکامه دگرگشت و شهروند جای رعیت را گرفت. مهم‌تر از همه آنکه فرد به رسمیت شناخته شد و حقوق اساسی مردم، مانند حق مشارکت در ادارهء امور خود با تشکیل انجمن‌های ایالتی و ولایتی، و از این راه ایجاد جامعه مدنی، نیرومند شد.

جنبش مشروطه و بنیادهای ساختار قانون اساسی آن

بهزاد کشاورزی

اصل طراز اول، یا اصل دوم متمم قانون اساسی، بوسیلۀ حاج شیخ فضل الله نوری به متمم قانون اساسی تحمیل شد. این اصل در حقیقت اختیار «وتو» به پنج تن از روحانیان طراز اول می‌داد که بر طبق آن می‌توانستند کلیۀ قوانینی را که در مجلس شورای ملی طرح می‌شد، قبل از تصویب مورد بررسی قرار دهند. اگر چنانچه آنان قوانین مطروحه را موافق شرع اسلام تشخیص نمی‌دادند، مجلس اجازۀ تصویب آن را نداشت... فقط تقی زاده، و یکی دو تن دیگر از آذربایجانیان، بودند که به تصویب این امر تن در نمی‌دادند.

ورود مراجع عظام تقلید به عرصهء مبارزه با فساد

اظهارات اين سه تن از علمای جهان اسلام در خصوص مبارزه با فساد باعث امیدواری زیادی برای حل مشکلات اقتصادی کشور و از میان رفتن فساد گستردهء مالی و اقتصادی و دولتی سازمان یافته شده است زیرا مراجع عظام تقلید نفوذ کلام فوق العاده ای در میان مقامات متدین دولتی دارند و وزراء و مقامات دولت و مدیران برجستهء کشور و اهل بیت آنها هر کدام مقلد یکی از مراجع عظام تقلید هستند و اگر تاکنون خود و فرزندان شان دست شان می رسید بیت المال را دو لپی می خوردند و هر کدام به نسبت رحم و انصاف سه چهار هزار میلیارد تومان و یکی دو میلیارد دلار بر می داشتند و به زخم خود می زدند به خاطر آن بود که منع شرعی نداشت! اما اکنون که با ریختن رعایا به خیابان ها و دادن شعارهای ساختار شکنانه زنگ های خطر به صدا درآمده و موجب هشدار دادن علما و مراجع شده است مدیران مملکت به خاطر رعایت حرمت شرعی دور فساد را خط خواهند کشید!

ایمان آوردن سفیر آلمان به امدادهای غیبی

گزارش  يک آدم عبوس

طبق گزارش های رسيده به دست ما، مایکل کلور برشتولد، سفیر آلمان در تهران، تحت تاثیر فرهنگ غنی ایرانیان اسلام زده دچار خودباختگی شخصیتی و فرهنگی شده و طوری در تهران کار و زندگی می کند که اگر کسی او را نشناسد با کارگران مهاجر خارجی اشتباه میگیرد! برشتولد از آزادی های موجود در ایران اظهار شگفتی کرده و می گوید در ایران اوج آزادی و دموکراسی در زندگی مردم مشهود است!

حاج آقا مسئلتن!

حمیدرضا رحیمی

فدوی نمی داند که عرّ و تیزهای برادران، و در رأس آنان حضرت آقا(ضرپ) و نیز مش قاسم سلیمانی، در پیوند با معرکهء اخیر آمریکا، که دارند جنود ظفر ورود ممالک محروسهء امریک را، شدیداً، تشویق به حمله به تتمهء ایران سابق می فرمایند؛ آیا در آن لحظه که خاج پرستان دعوت ایشان را بناگزیر اجابت می کنند،آیا خودشان در کنار  مردم همیشه در خاک و خون هستند، یا به برادر خاوری ملحق و در عتبات عالیات کانادا،مجاور می شوند!؟

جزئیات بازگشت تحریم‌ها

شاهرخ بهزادی

در بامداد امروز، سه شنبه هفتم اوت/ شانزده امرداد، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، فرمان بازگشت نخستین مرحله تحریم‌ها علیه ایران را امضا کرد. دونالد ترامپ در بیانیه‌ای که چند ساعت پیش از بازگشت رسمی تحریم‌ها علیه ایران منتشر کرد، گفت: «زمان انتخاب برای رژیم ایران فرا رسیده است: یا رفتار تهدید کننده و بی ثبات کننده خود را تغییر می دهد و به جرگه اقتصاد جهانی بازمی‌گردد، یا اینکه به رفتار خود ادامه داده و راه انزوای اقتصادی را در پیش می گیرد».

پیامی به کنگرهء همبستگی جمهوری‌خواهان ايران

(مُن رآل - کانادا - 4 و 5 اوت 2018)

از جانب حزب سکولار دموکرات ايرانيان

از نظر ما، «جمهوريت» به ساختاری سياسی اشاره می کند که در آن ملت صاحب و مالک و حاکم بر کشور است و هر آنچه به او تعلق می يابد با صفت «ملتی» (که بمرور به «ملی» تخفيف يافته) مشخص می گردد. پس، صفت «جمهوريت» معادل ديگری است برای «حاکميت ملی» و انشقاق همهء نهادها از اين حاکميت. در عين حال، ما اعتقاد داريم که بين «جمهوريت خواهی» و «جمهوری خواهی» تفاوتی کارکردی وجود دارد که تحقق آن را می توان در اکثر کشورهای مدرن و پيشرفتهء دنيا مشاهده کرد.

دمکراسی و آزادی از نگاه ایرانیان

جلال ایجادی

جامعه در التهاب و بحران خود نیازمند عملی هوشمند و آگاهانه است. مفهوم های اساسی مانند قدرت، دمکراسی، آزادی، بحران رهبری، ائتلاف سیاسی، شخصیت های نخبه و غیره اگر به بحث و پرسش کشیده نشوند در تکرار زیانبار اشتباه های خود باقی می مانیم. چهل سال از عمر جمهوری اسلامی گذشت و امروز بحث مرکزی آن است که چه الگوئی می خواهیم جای قدرت کنونی بگذاریم؟ در این نوشته به دو مفهوم آزادی و دمکراسی نگاهی می اندازیم.

آنچه در ایران می گذرد!

حسن اعتمادی

در برنامهء تلويزيونی شهرام همايون

تحلیلی از نقش سرمایه‌های نمادین در توسعه

محسن رنانی

برای هر حرکت بلندمدت عقلانی، و برای عبور به سلامت از بحران‌های اجتماعی و سیاسی، و برای جذب سرمایه‌های اقتصادی، و برای تشکیل جامعه‌ای خلاق و پویا، و برای حفظ ثبات و امنیت کشور، ما نیاز به تولید انبوه سرمایه‌های نمادین داریم. سوریه فروپاشید چون سرمایه نمادین ملی نداشت و بنابراین از هر محله جوانکی سر برآورد و رهبری اعتراضات را بر‌عهده گرفت و چنین شد که دهها گروه معارض در سوریه به جان حکومت و جامعه افتادند و شد آنچه نباید می‌شد. مخالفین دولت سوریه هنوز که هنوز است برای اجماع و همکاری جمعی بر سر یک رهبری واحد به توافق نرسیده‌اند. چرا؟ چون سوریه سیاست‌مداران نمادین برجسته نداشت و همه شخصیت‌ها در سایه حکومت اقتدارگرای اسدان پدر و پسر، یا کوتاه‌قد ماندند یا نابود شدند.

همراه با توضيح سردبير نشريه جنبش

ایران، گرگ قبرستان می‌خواهد!

مجتبی لشکربلوکی

«...روزی خانمی ثروتمند و زیبا به یکی از رمال ها مراجعه می‌کند و می‌گوید که شوهرم مرا خیلی دوست دارد اما من او را دوست ندارم و می‌خواهم طلاقم بدهد! رمال که نمی‌خواسته چنین مشتری پولداری را زود از دست بدهد روی کاغذ چیزی نوشته و به خانم می‌دهد تا در یکی از شب‌های تاریک، کاغذ را در قبرستانی دفن کند اما در زمان دفن کردن، نباید اصلا به "گرگ" فکر کند چرا که، در این صورت، نوشته تاثیری نخواهد داشت. خانم، کاغذ را مدام به قبرستان می‌برده اما بلافاصله به یاد گرگ می‌افتاده و نمی‌توانسته کاغذ را دفن کند و ناچار بر می‌گشته...»

همراه با نامهء آقای پرويز رئوفی در مورد اين مقاله

حق مشارکت مجاهدین

بر اساس موازین لیبرال دمکراسی!

نادر زاهدی - عضو حزب مشروطه ايران

اگر نگاهی به گروه‌های طرفدار پادشاهی رضا پهلوی بیاندازیم به این مهم پی می‌بریم که نماد پادشاهی ایران همواره تأکید بر آن نهاده است که همه ایرانیان سهم مساوی در ایرانی بودن دارند و هیچ‌ کس حق بزرگ‌تری و برتری در ایران آینده نخواهد داشت. در فردای براندازی هر شخص یک رأی برای انتخاب سرنوشت کشور خواهد داشت. قابل‌توجه است که در این شرایط حتی گروهی چون مجاهدین خلق با پرونده خود هم از این قاعده مستثنا نیست.

دیر رسیدن بهتر از اشتباهی رسیدن است!

محمد هادی

آخوندها بخوبی می دانند که در آستانهء چهلمین سالگرد بهمن پنجاه و هفت، گویی «بهمنِ» عظیم تری در راه است و، با فعال شدن شرایط بین المللی علیه آخوندها، تقریباً تمامی مواد و عناصر و پارامترهای سرنگونی رژیم آماده می باشند و تنها جرقه ای دنباله دار کافی است که هست و نیست آخوندها را در آتش خشم مردم بسوزاند! مردم در دی ماه، شاید دیر، ولی نهایتاً با خروج و شکستن طلسم اصلاح طلبی به آدرس درست مبارزه دست یافتند! با آدرس درست در دست، ای بسا دیر رسیدن بهتر از زود ولی اشتباهی رسیدن و یا اصلاً نرسیدن است!

لزوم اتحاد نیروهای دموکرات و سکولار

فرستادهء هموطنی از داخل ایران

در چند ماه اخیر، که شاهد تحرک زیاد وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا علیه رژیم اسلامی تهران هستیم، شایسته بوده و هست که سیاسیون و روشنفکران مخالف رژیم از حداکثر توان و انرژی خود برای بهره برداری از فرصت نادر و مغتنمی که ایجاد شده استفاده کنند و رژیم را در موضع تدافعی و ضعف قرار دهند؛ اما متاسفانه، در کمال ناباوری و حیرت، آنها نيز کاملاً همسو با سیاست های تفرقه افکنانه نظام جنایتکار و قاتل مآب رژيم اسلامی رفتار نمودند و همانند ایام آغازین انقلاب پنجاه و، با چشم ها و گوش های بسته و دهان های تا حلق باز، و با طرح نابجا و بی مورد واژه هایی نظیر امپریالیسم، بورژوازی، بیگانگان … علیه سیاست های کاملا همسوی آقای ترامپ با خواسته های ضد رژیم مردم ایران  اخلال ایجاد کردند.

بر آمدن رهبری ملی نیازمند ابتکار پیروان ملی است

حمید اکبری

جامعهء ملتهب و خروشان ایران دیربازی است که از نداشتن رهبری ملی در رویارویی با نظام سراسر فاسد و فرسودهء استبداد دینی رنجور است. می شنویم و می گوییم که اگر یک رهبری ملی بود – و البته با سازماندهی و استراتژی لازم  – کار نظام جمهوری اسلام تمام می شد. در این مقاله به کلام موجز می کوشم تا استدلال کنم که «رهبری ملی» کمابیش موجود است ولی برآمدن آن نیازمند ابتکار پیروان ملی در تمیز، شناسایی و نیرو بخشیدن به این رهبری است. در شفاف کردن و تمیز «رهبری ملی»، نخست ویژگی های کلی رهبری «غیر ملی» با آن مقایسه می شود.

چرا رژيم قادر به مذاکره به شیوه ترامپ نیست؟

رضا تقی زاده

حسن روحانی خوب می‌داند که حکومت اسلامی فرصت داشت با استفاده از گشایش‌ها و مزایای به دست آمده بعد از توافق اتمی تنش‌های خارجی را کاهش داده و مشکلات داخلی را آسان‌تر سازد و از این راه، دشمنان حربی و براندازان را به دشمن بی‌خطر، دشمنان بی‌خطر را به مخالف، مخالفان را به رقیب، و رقیبان را به یار غار و رفیق راه خود تبدیل کند، حال آنکه در یک ترقی معکوس، و استفاده سوء از فرصت، طی دو سال سیاه بعد از توافق، رفیقان راه خود را، حتی در داخل نظام، به دشمنان قسم خورده تبدیل کرد و امروز ناگزیر است یا جام زهر تازه‌ای بنوشد و یا در انتظار فروپاشی محتوم بنشیند.

پیشنهادهائی به هیئت حاکمهء اسلامی

از جانب جبههء ملی ایران

جمهوری اسلامی میتواند با برداشتن این چند گام، خود و ملت ایران را از بن بست‌ها و آینده مبهم و نا مطلوب برهاند: سریعا آشتی با ملت را اعلام کرده و کلیه زندانیان سیاسی و عقیدتی را در سراسر کشور آزاد نماید و از اعمال خشونت نسبت به مردم معترض وجان به لب رسیده ایران دست بردارد. / هرچه زودتر آزادی‌های سیاسی مانند آزادی احزاب و اجتماعات و آزادی بیان وقلم را به شکلی حقیقی محقق نماید. / یک انتخابات آزاد و بدون دخالت نهادهای حکومتی برگزار کند...

ااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا

Gitimadari6