----------------------------

------------------------------

-----------------------------

در پی دالان‌هایی برای کنشگریِ هنرمندانه

امید احسانی

در دو ماه گذشته گروه‌های موسیقی در سبک‌های مختلف بدون مجوز و در مکان‌های مختلف، از باغ‌های حوالیِ تهران تا سالن‌های نشیمنِ خانه‌های بزرگ قدیمی و سالن‌های کوچک مرکز شهر، کنسرت برگزار کرده‌اند. در بسیاری از این رویدادها نوازندگان و خوانندگان زن حضور پررنگی داشته‌اند... شاید این یکی از زیباترین شیوه‌های مبارزه با جزم‌اندیشی است که جنبش «زن، زندگی، آزادی» پیش روی موسیقی و موسیقی‌دانان ایرانی گذاشته است.

آرشیو سکولار دموکراسی  1 2       آرشیو ایران فردا

پلی لیست های تلویزیون میهن

شک و شبُهه

حمید رضا رحیمی

این برادر بی.بی.سی هم گاه گنگ حرف می زند. فی المثل فدوی در شک بین دو و سه همینطور ارّه به ماتحت مانده است که از این تیتر: "از سکس دایناسورها چه می‌دانیم؟" آیا مراد سکس حضرات آیات عظام و حجج اسلام، توابع سببی و نسبی آنان، ضاعف االله اموالهم اجمعین، است یا نه؟ پاسخ اگر مثبت است، باید استنتاج کرد که مسألهء "دخول" بین علماء مسلمان و خاج پرست محل اختلاف است. نخست از علمای خاج پرست بخوانید...

هنر گران قیمت، توانمندانِ اندک، و فقر بسیاران

علی کیافر

به دنبال تعداد قابل توجهی حراج‌های موفق از دیدگاه قیمت‌ها و فروش در دوبی و جلب هنرمندان و خریداران ثروتمند از ایران و شهروندان کشورهای حاشیه خلیج فارس و منطقه غرب آسیا، دست ‌اندر کاران عرضه و فروش آثار هنری در ایران به فکر بهره برداری از چنین دریچه‌ای برای به نمایش گذاردن آثار هنرمندان ایرانی و فروش آنها به افراد دارای توان مالی بسیار افتادند. در این راستا در چندین سال گذشته “حراج تهران” سرآمد این فعالیت‌ها بوده است.

وای بر شما!

ق. هستی

بخاطر یک همجنس بازی ساده با آبروی  مدیر کل ارشاد اسلامی گیلان بازی کردید؟ بخاطر شش زن برهنه در خانهء سردار زارعی هزار حرف برایش ساختید؟ بخاطر یک بوسهء کوتاه گرفتن کامران دانشجو از خانم نماینده مجلس داخل آسانسور، آبرو براش نگذاشتید؟ بخاطر یک همبستری بیست دقیقه ای با زن جوان شوهردار، آبروی امام جمعه تویسرکان را  بردید؟ بخاطر یک کاخ کوچک چند هزار متری، علی اکبر ولایتی را خون به جگر کردید؟ وای بر شما...

ماشینی که رهوارش در رفته

ناصر کرمی

برخی عادت دارند به پیچیده‌ نمایی رژيم اسلامی. هر گندی که بالا بیاید و هرچه که بشود، حتی تا لحظهء فروپاشی، می‌خواهند یک تحلیل فیلسوف‌مآبانه بدهند که «بله، کار خودشان است به فلان دلیل». نه دوستان، این رژیم نه پیچیده است و نه باهوش. اگر هنوز سرنگون نشده فقط به خاطر ماشین سرکوب زورمندش است و  البته پول نفت و اینکه هنوز به تعداد کافی مردم برای براندازی به خیابان رو نیاورده‌اند. باقی همه حرف است. اگر فیلم لواط یک به یک شان در می‌آید و هر روز اسناد دزدی یکی دیگر از آنها لو می‌رود فقط به این خاطر است که این رژیم دیگر زهوارش در رفته. مثل ماشینی که وقت اوراق شدن اش شده و هر روز از یک جای آن صدا در می‌آید. اینها صدای فروپاشی است. وگرنه رژیم چه نفعی می برد از اینکه مردم ببینند از شمال تا جنوب هر جا دو آخوند یکدیگر را تنها گیر می آورند...؟ (از توئیتر نویسنده)

بیانیه به مناسبت سالروز مشروطیت

رضا پهلوی - ۱۴ امرداد ۱۴۰۱

«مشروعه ‌خواهانِ» پیرو شیخ فضل‌الله نوری بر «مشروطه‌ خواهانِ» پیرو ستارخان و باقرخان و سردار اسعد بختیاری پیروز شدند و حکومت روضه‌ خوانان و تبهکاران را برپا کردند. حکومتی که از همان روز نخست، امت اسلام را جایگزین ملت ایران کرد... مشروطه اما یک واقعهء تاریخی نبود که در نقطه‌ای از تاریخ تمام شده باشد. مشروطه خواست همیشگی ماست و همیشه ادامه دارد...

کنجکاوی در یک آمارگیری!

مزدک بامدادان و پاندورا نوری

اگر این آمار را بپذیریم، آنگاه خواهیم دید که: «1) نزدیک به نیمی از مردم ایران یا خواهان دیکتاتوری هستند، یا با دیکتاتوری مشکلی ندارند! 2) اصلاح‌طلبان همگی دموکرات هستند و هیچ اصلاح‌طلبی اقتدارگرا نیست! 3) نه تنها چیزی بنام "ریاست جمهوری مطلقه" داریم، که آدم هایی را هم داریم که آشکارا هوادار آن هستند!» در ایران پس از رژیم اسلامی باید به هوش باشیم تا بدانیم چه کسی آمارگیر است، چه کسی آمارساز است و چه کسی آمارباز. کدام فرزانه خردمندی گفته بود «سخن ها به کردار بازی بود»؟

آیا پاریس می‌سوزد؟

فرشین کاظمی‌نیا

بدیهی است که «رخدادهای اجتماعی» را در هر کجا و هر زمان، می‌توان با هم مقایسه کرد و رگه‌های مشابهی را نیز از آن‌ها بیرون کشید، اما هم از جهت مطالبات و هم از جهت تبعات و کنش‌ها و پیامدها و مهم‌تر از همه، آسیب‌های انسانی و اجتماعی، آن‌چه که طی روزهای نیمه‌ی اول ماه ژوییه در فرانسه گذشت، با مسایل ایران، تفاوت‌های اساسی و هویتی دارد که عناصر مشابه را کم‌رنگ می‌کند. اعتراضات فرانسه، اگر چه بر بستر تعارض‌های بارز طبقاتی استوار است، اما هیچ پیرنگی از «جنبش» یا «انقلاب اجتماعی» در آن مشاهده نمی‌شود.

دو ایران متفاوت در یک قاب!

س. سمبه

به حرف هایی که چند سال پیش یکی از این ملایان در توییتر بیان کرد، خوب فکر کنید: «آن روزی که مابریم، خاک سوخته ای باقی خواهیم گذاشت که تا فردای قیامت هر چقدر بدوید هم نتوانید آبادش کنید!» آبادی دوبارهء ایران خون می خواهد و فداکاری و اراده و امکانات و حمایت بین المللی و رهبری شجاع و جسور و آگاه، در فقدان هر کدام از آنچه که گفته شد، کار فردای ما برای سرنگونی این جرثومه سخت و سخت تر خواهد شد.

سکولاریسم: بحث فردا و نیازهای امروز

امیر طاهری

«چرا با سکولاریسم مخالفت می‌کنید؟ مگر خواستار ادامه حکومت این آدم‌فروشان‌ هستید؟» این دو پرسش جزئی است از پیامی که یک خواننده ناشناس برای من فرستاده است. در یکی از مقالاتم از کلیشه‌های مبتذلی سخن گفته بودم که طرح شان در این مرحله از مبارزه مردم ایران برای آزادی حاصلی جز منحرف ‌ساختن بحث، ترساندن بخشی از جامعه، و فریفتن بخشی دیگر ندارد. دربارهء کلیشه دموکراسی قبلا نوشته‌ام...  و امروز با اجازه شما به کلیشه‌های دیگر می‌پردازیم: سکولاریسم.                        (همراه با یک توضیح)

«تحقیر ملی»، گام اول چالش

جواد اطاعت

وقتی «تحقیر ملی» اتفاق می‌افتد، گام اولی است که یک جامعه با چالش رو به رو می‌شود. «فقر اقتصادی» به صورت گسترده عامل تحقیر ملی می‌شود. پدری که نمی‌تواند خانواده‌اش را تأمین کند، جلوی خانواده، همسایگان، دوستان و فامیلش تحقیر می‌شود. , «استبداد سیاسی» عامل مهمی برای «تحقیر اجتماعی» است.

چرا گزافه‌گویی

در نظام‌های ایدئولوژیک پاداش دارد؟

مهران صولتی

همان حکومت‌هایی که از یک سو داعیه مدیریت جهان و تغییر مناسبات حاکم بر آن را دارند و از سوی دیگر در انجام وظایف اولیه خود همچون ایجاد امنیت، تامین رفاه، و تکریم شهروندان ناتوان‌اند. در فقدان این توانمندی، نظام‌های ایدئولوژیک می‌کوشند تا با ایجاد نوعی فضای احساسی و شعارزده، گزافه گویان را برای القای حس کارآمدی به جامعه بر صدر نشانند.

نوگرایی در مشروطه‌خواهی عصر دیجیتال

نادر زاهدی

بر اساس اینکه ابزارها و تکنیک‌های تازه دیجیتال وارد زندگی جمعی و فردی انسان‌ها شده‌اند، مشروطیت و مشروطه‌گرایی هم در حالت پیشین خود با چالش‌های جدی مواجه است؛ چراکه نیازهای نوین شهروندان، ایده‌ها- برنامه ده‌ها- نهادها و ابزارهای جدیدی را می‌طلبند؛ تجدیدنظر در قانون اساسی مشروطیت و نوسازی آن با واقعیت زندگی در جهان دیجیتال، از اساسی‌ترین وظایف مشروطه‌خواهان به شمار می‌رود. در نظر گرفتن مسائلی چون: توجه به اقتصاد و تجارت دیجیتال- سواد دیجیتال- مسئله حریم شخصی و ملی‌گرایی در ارتباطات بین‌المللی و میان شهروندان و دولت، از اهم مسائلی هستند که می‌توانند ما را به «نوگرایی در مشروطه‌خواهی در عصر دیجیتال» برسانند.(منیع)

اصل موضوع «حاکمیت ملی» است و احترام به حقوق اقلیت

شاپور بختیار

سخنرانی در جشن سالگرد جنبش مشروطه

 پاریس، مرداد ماه ۱۳۶۳

آن کس که هم عقیده ما نیست، الزاما دشمن ما نیست. اصل موضوع «حاکمیت ملی» است و احترام به حقوق اقلیت، هر کس که با این دو اصل پایبند باشد، می تواند در جامعه فردای ایران با صلح و صفا با سایر ایرانیان زندگی کند. آنچه را که شما خواهان آن هستید، امنیت، حقوق اجتماعی و دخالت در امور کشور برای اداره کشور است. شما نباید باز بگوئید: «خمینی برود هر چه پیش آید بهتر است». این کار را یک مرتبه کردید. نتیجه آن آوارگی، وحشت، عدم امنیت و پایمال شدن ملی گرایی که بالاترین موهبت برای ایرانیان است، گردید.

بیانیه در کفر مشروطیت پس از به توپ بستن مجلس

متن کامل بیانیه شیخ فضل الله نوری

«یکی از مواد آن ضلالت نامه این است که افراد مملکت متساوی الحقوقند و در این طبع آخر به این عبارت نوشته شد "اهالی مملکت ایران در مقابل قانون دولتی متساوی الحقوق خواهند بود‌"...  در وقت تصحیح در باب این ماده یک نفر ... گفت به داعی که این چنان اهمیت دارد که اگر این باشد و همه مواد را تغییر بدهند دول خارجه ما را به مشروطه می‌شناسند و اگر این ماده نباشد لکن تمام مواد باقیه باشد ما را به مشروطگی نخواهند شناخت. فوری در جواب او ... برخاستم و گفتم «حضرات جالسین بدانید مملکت اسلامیه مشروطه نخواهد شد زیرا که محال است با اسلام، حکم مساوات».

ایمان، دین، مذهب،

و شـیوه های رفتاری آدمیان

ابراهیم هرندی

ایمان، هرجا که زمینه آماده باشد، دین ساز می شود و دین همیشه مذهب ساز و مذهب ابزاری برای بدست آوردن قدرت در راستای بهره کشی از دیگران است. اهل ایمان، مردمانی نرمخو و خوشرفتار می توانند باشند، اما زمانی که مذهبی می شوند، خود را مکلّف می پندارند و خیال می کنند که وظیفه ی الهی دارند که دیگران را به راهِ راست هدایت کنند. پس دلسوزانه به نق زدنِ به آن ها می پردازند و با بکن، نکن های آزارنده و بی پایان نمای خود، آنان را به سوی بهشت راه می نمایند.

یازده سال پیش، پای سخن شاهزاد

در گفتگو با الاهه بقراط

از لحاظ شکل حکومت می‌خواهم بگویم بنده هیچ نوع اصراری روی هیچ چیز نمی کنم. ولی بر ارزش های آزادی، ارزش حقوق بشری، باید اصرار کرد روی ارزش های سکولاریسم. من شخصا تاکید می کنم چون این را یک اصل می دانم برای رسیدن به دموکراسی. با تمام احترامی که به مذاهب مختلف دارم فکر می کنم فاکتور مذهب باید از فاکتور دولت بایستی جدا بشود. این هم به نفع جامعه است هم به نفع خود مذهب یا مذاهب. برای اینکه در عمل تجربه کرده ایم. روی اینها من پافشاری می کنم و روی اینها تاکید می کنم و این خط قرمزهای من است بقیه اش یک گزینه ای است که به دست مردم تعيین می شود.

ایران‌گرایی، تداوم حیات تاریخی و ضامن بقای یک ملت بزرگ

امیر امیری

ایران‌گرایی بافتاری از یک گفتمان ملی است که حاصل خودآگاهی مردم است و نقش مهمی در عبور از رژیم نکبت اسلامی و بازنمود هویت ملی ایرانیان دارد: مجموعه‌ای از واقعیت‌های عینی جامعه و باورهای ذهنی مردم دربارهء درد مشترک، امر مشترک، و خیر مشترک که همراه با هنجارهای عاطفی با یکدیگر در تعامل هستند، و اکنون به عنوان زبان مشترک بازتاب یافته است تا با انتقال معنایی، میدان‌های نبرد علیه حکومت اشغالگر اسلامی را گسترده‌تر سازد.

چهار شاخص ارزیابی مبارزهء سیاسی

شهرام اتفاق

یکی از دستاوردهای بزرگ جامعه ایرانی طی یکصدواندی سال گذشته، رویداد «مشروطه» و پی‌بردن به اهمیت «حاکمیت قانون» به جای «حاکمیت اراده‌های خاص» بوده است. در حالی‌که بخش بزرگی از جامعه روشنفکری ما، اعم از چپ (مانند چریک‌های فدایی) و مذهبی (مانند فدائیان اسلام و مجاهدین خلق)، به جای کوشش برای بقا و ادامه حیات این دستاورد نهادی شگرف، خود ناقضان بزرگ «حاکمیت قانون» در کشور بوده‌اند.

خر کیست؟

آرمن ساگینیان

اگر نمی دانید بدانید که امروزه، در آموزشگاه های درونمرزی، به کودکان ایران زمین اموزش می دهند که تا ورود اسلام ایرانیان ددمنش (وحشی) بودند. بزرگترین رهبرشان، روح الله خمینی، گفت: "اقتصاد مال خَرَه". و بگفتار خودش و  گفتار نورچشمی اش، بنی صدر، اقتصاد توحیدی را پیاده کردند و دلار 74 ریالی شد  42 هزار ریال.  در اینجا دیوانه ای مانند من می پرسد: خَر کییَه؟  خودم پاسخ اش را می دهم...

ن

آرشیو

پيوند به سایت مهستان

 آرشيو برنامه های گذشتهء مهستان

برنامه یکشنبه ای که گذشت

22 امرداد 1402 - 13 اگوست 2023

9 صبح کالیفرنیا- 6 عصر اروپای مرکزی

7.5 شب ایران

موضوع:

کارنامه اقتصاد ایران
در پنجاه سال گذشته
یک نگاه کوتاه به آمارها

فایل تصویری     فایل صوتی

سخنران:

مهرداد عمادی

مدیر جلسه:

سپیده قیاسوند

پيوندهای جنبش:

سایت حزب سکولار دموکرت ايرانيان

نشريهء «گيتی مداری» حزب

خبرگاه (خبرگزاری روزانهء حزب)

مجموعهء «روزگار آلترناتیو»

مجموعه «برای یک زندگی معمولی...»

پادکست های سکولار دموکرات ها

ويدئوهای کوتاه کلاس کادرسازی

ويدئوهای آموزشی

مفاهيم اصلی

کنگرهء سالانهء سکولار دموکرات ها

سايت سکولاريسم نو

سایت سکولارهای سبز ايران

بيانيهء پويشگری

اعلاميه دربارهء جايزهء صلح نوبل

«ماايرانی بی تبعيض میخواهيم»

پيمان نامهء عصر نو

بیانیهء جدایی کامل حکومت ومذهب

سایت ایرانسکوپ

موانع فرهنگی شکوفائی

نظام اجتماعی ایران

از دیدگاه تفکر سیستمی

گفتگو با مهندس جمشید قراجه داغی

زیر نظر اسماعیل نوری علا

https://www.mehripublication.com/

سه کتاب برای دانلود رايگان

مبانی سکولاریسم نو

سکولاریسم نو برای ایران

نوشتهء اسماعیل نوری علا

زندگی و روزگار مصطفی کمال آتاتورک

نوشتهء «لرد کین راس»

ترجمهء اسماعیل نوری علا

پيوند به نسخهء رايگان اينترنتی

خرید از انتشارات فروغ - کلن آلمان

پیوند به کتاب

تاکتیک های مقاومت مدنی

در سدهء بیست و یکم